Την κάνουν σιγά σιγά οι ΜΚΟ από τα νησιά

0

Refugee Rescue / ‘Mo Chara’ : γιατί αναστέλλουμε την δράση μας στο Βόρειο Αιγαίο

Η ανακοίνωση της οργάνωσης:

Μετά από πέντε χρόνια παροχής σωτηρίας έρευνας και διάσωσης για άτομα που διασχίζουν το Αιγαίο Πέλαγος προς τη Βόρεια Ακτή Λέσβου, η “Διάσωση Προσφύγων” πήρε τη δύσκολη απόφαση να αναστείλει την δράση της.

Η επιδείνωση της κατάστασης στη Βόρεια Ακτή, μας έκανε αδύνατον να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή στη θάλασσα. Απαράδεκτα, η αυξανόμενη ποινικοποίηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Λέσβο και οι αυξανόμενες εχθροπραξίες αποτελούν πλέον μια αδιάψευστη απειλή για το προσωπικό, τα περιουσιακά στοιχεία και τη δουλειά μας – και δεν μπορούμε με καλή συνείδηση να συνεχίσουμε να λειτουργούμε εάν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια της ομάδας μας. Επιπλέον, η ανεξέλεγκτη ατιμωρησία με την οποία εργάζονται τώρα οι αρχές δημιούργησε μια κατάσταση όπου δεν εμπιστευόμαστε πλέον ότι θα μας επιτρέψουν να δρομολογήσουμε το ανεξάρτητο σκάφος διάσωσης μας, Mo Chara.

Μην γελιέστε: η απόφασή μας να αναστείλουμε τις επιχειρήσεις για το άμεσο μέλλον δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η έρευνα και η διάσωση δεν είναι ακόμη απαραίτητη στα ανοικτά της Βόρειας Ακτής της Λέσβου. Στην πραγματικότητα, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο έχουν ενταθεί μόνο τους τελευταίους μήνες – από τις αρχές που αφήνουν ανθρώπους στη θάλασσα για ώρες, μέχρι τις παράνομες ανατροπές στα ελληνικά ύδατα – οι οποίες έχουν κάνει το ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα πιο επικίνδυνο από ποτέ αυτοί που αναζητούν καταφύγιο.

Leave a Reply