Τα αδιέξοδα στη Συρία “ζορίζουν” τον Σουλτάνο

0

“Στο κόκκινο” παραμένουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά τις προσπέθεις που έγιναν μέσα στην εβδομάδα για μείωση της έντασης και τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η Τουρκία εξακολουθεί να ξεπερνά κάθε ρεκόρ στις υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά ενώ τα όσα λένε δημοσίως οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν βοηθούν στο να πέσουν οι τόνοι.

Μέσα στην εβδομάδα οι δηλώσεις Ερντογάν για αποδοχή από πλευράς Αθήνας των όσων προβλέπει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η αυστηρή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Α. Γεννηματά αποτύπωσαν μεταξύ άλλων το “ψυχροπολεμικό” κλίμα Αθήνας – Άγκυρας που καθόλου δεν μπόρεσαν να καταλαγιάσουν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που διεξάγονταν στην Αθήνα.

Η όξυνση από πλευράς Ερντογάν ερμηνεύεται και ως μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της Τουρκικής κοινής γνώμης από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε Συρία και Λιβυή, αφού βλέπει ότι δύσκολα θα μπορέσει να κάνει πράξη τις απειλές του για νέα εισβολή στη Συρία με τη Ρωσία απέναντι, ενώ την ίδια στιγμή είναι αναγκασμένος να απολογείται στην Τουρκική κοινή γνώμη για τις απώλειες Τούρκων στρατιωτών. Την στιγμή πάντως που το μέτωπο στον Ιντλίμπ αναζοπυρώνεται, οι τουρκικές υπερπτήσεις, οι προκλητικές δηλώσεις αλλά και οι απειλές για εκκίνηση τουρκικών ερευνών νότια της Κρήτης δημιουργούν μια τριπλέτα έντασης από την οποία αδυνατούν να βγουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας
Στην Αθήνα θα βρεθεί τη Δευτέρα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλoράνς Παρλί. Η Γαλλίδα υπουργός, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της, σε μια περίοδο όπου ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει αποδειχθεί θερμότερος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων και ο ισχυρότερος σύμμαχος της Αθήνας στην καταδίκη του Τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Η Γαλλία αναβάθμισε την παρουσία της και στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ η Αθήνα βλέπει και κινήσεις έμπρακτης στήριξης από το Παρίσι, όπως η παρουσία της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ στην Κύπρο και η συμμετοχή ελληνικών πλοίων σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Παρακολουθούν από κοντά οι Αμερικανοί
Τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο παρακολουθούν στενά οι ΗΠΑ με την Ουάσιγκτον να επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης. Η Ουάσιγκτον θα συνδράμει στην επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διαβεβαιώνει ο Μάθιου Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του (ΤΑ ΝΕΑ): «Η πάγια θέση μας για την περιοχή είναι ότι αυτές οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται διπλωματικά, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν περαιτέρω προκλήσεις, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», τονίζει ο κ. Πάλμερ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισημαίνει ότι η χώρα του ενθαρρύνει τα κράτη να επιλύουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δηλώνει πως «οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων κρατών είναι ανώφελα προκλητικές».

Αντίστοιχη στήριξη προσέφερε και ο Αμερικανός Πρέσβης μέσα στην εβδομάδα (ΣΚΑΙ) παίρνοντας ξεκάθαρη θέση πως όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, δηλώνοντας εκ νέου πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας κι εργάζονται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Πηγή

Απάντηση