ΣΥΡΙΖΑ: Νέα πρόσωπα και αναβολή του Συνεδρίου

0
Óõíåäñßáóç ôçò ÊåíôñéêÞò ÅðéôñïðÞò ôïõ ÓÕÑÉÆÁ ôï ÓÜââáôï 13 Éïõëßïõ 2019, óôçí ÁèÞíá. (EUROKINISSI/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)

Την αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή του νέου Γραμματέα από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να αποφασίσει σήμερα (03.09.2020) το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε χθες τον Δημήτρη Τζανακόπουλο για τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και τον Πάνο Σκουρλέτη για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, σύμφωνα με κομματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οεξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πρωτοφανούς ανασφάλειας».

«Ο φετινός Σεπτέμβρης βρίσκει κάθε ελληνική οικογένεια να αγωνιά με την έξαρση της πανδημίας, με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφαλή πρωτόκολλα, με τα οικονομικά αδιέξοδα που διογκώνονται, με τη μείωση του εισοδήματος, την εκτίναξη των χρεών, την ανεργία, την αβεβαιότητα», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανασφάλεια που προκαλεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η έντονη ανησυχία ακόμη και για πολεμικό επεισόδιο».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «απέναντι σε όλα αυτά, όχι μόνο κινείται δίχως πυξίδα και στρατηγική αλλά και με πρωτοφανή ανικανότητα», τονίζοντας ότι «μόνο μέλημα έχει την ωραιοποίηση, την απόκρυψη, το ψέμα, τη πολιτική απάτη με τη συνδρομή βέβαια ενός πρωτοφανούς στρατού αδρά χρηματοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης».

Αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου ανέφερε: «προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν. Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε». Ως εκ τούτου πρότεινε να αποφασιστεί η αναβολή του Συνεδρίου μέχρις ότου το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Συνεχίζοντας, κατέθεσε αναλυτικά τις εξής προτάσεις προκειμένου να ληφθούν «μέτρα για την ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος»: διαδικτυακή διενέργεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης, διαδικτυακή συζήτηση και έγκριση από την ΚΕΑ του προγράμματος, συνέχιση της εγγραφής νέων μελών και της ανασυγκρότησης των οργανώσεών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και έναν «ευρύ ανασχηματισμό» και «αναδιάταξη δυνάμεων» προκειμένου «να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας παρουσία και λειτουργία».

Τέλος, εκτός από την πρόταση για την ανάληψη της θέσης του Γραμματέα της ΚΕ από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και της θέσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, από τον Πάνο Σκουρλέτη, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να προχωρήσουν στη συνέχεια και «άλλες αλλαγές που αφορούν τόσο στους κοινοβουλευτικούς τομείς ευθύνης όσο και στο κόμμα».

πηγη

Leave a Reply