Συνάντηση «Big 4»: Μια συνάντηση που δεν έβγαλε πουθενά – Το παρασκήνιο και οι διάλογοι

0

Ήταν μια συνάντηση που την περιμέναμε με ανυπομονησία, ωστόσο με το τέλος της και όσα ακολούθησαν, αποδείχθηκε ότι έγινε για να γίνει, δικαιώνοντας την πλειοψηφία της κοινής γνώμης που δεν πίστευε ότι η συγκεκριμένη συνάθροιση μπορούσε να δώσει λύσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Η συνάντηση πήγε καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε…», είπε στη διάρκεια των δηλώσεων του ο Χέρμπερτ Χούμπελ, (Εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο), αλλά λίγα δευτερόλεπτα αργότερα παραδέχονταν «κατά τη διάρκεια της ειπώθηκαν πράγματα που στην πατρίδα μου την Αυστρία θεωρούνται προσβολές, αλλά καταλαβαίνω ότι έχουμε διαφορετική νοοτροπία».

Κι η αναφορά του Αυστριακού προφανέστατα είχε να κάνει με τις στιγμές έντασης που φέρεται να υπήρχαν μεταξύ του κ. Μαρινάκη και του κ. Σαββίδη με τον πρώτο να είναι ιδιαίτερα επιθετικός τόσο προς τη διοίκηση της ΕΠΟ, αλλά και στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με αφορμή την υπόθεση της Ξάνθης.
Εξίσου επικριτικός, κατά των διεθνών Ομοσπονδιών όμως, ήταν ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, με αφορμή το θέμα των εκλογών της ΕΠΟ και τις αιχμές που αφέθηκαν για.. λόμπινγκ.
«Μα τότε τι πήγε καλά στην συνάντηση;», θα αναρωτηθεί κανείς και η απάντηση είναι στην συμφωνία για την επίσπευση των εκλογών της ΕΠΟ (αντί για τον Οκτώβριο θα γίνουν μεταξύ Ιουνίου-Ιουλίου), αλλά και στην αύξηση της παρουσίας των ξένων διαιτητών (όπως όλα δείχνουν στα πλέι οφ θα είχαμε μόνο ξένους).

aithousa-big4

Αρκούν αυτά για να χαρακτηριστεί μια (πολυαναμενόμενη) συνάντηση ως πετυχημένη; Προφανέστατα όχι… Και πως να συμβεί αυτό όταν δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη ατζέντα η οποία θα επέτρεπε να δοθούν και συγκεκριμένες λύσεις; Κι εδώ η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στις διεθνείς Ομοσπονδίες (μαζί με το Υφυπουργείο Αθλητισμού) ήταν οι οικοδεσπότες (αυτοί απέστειλαν τις προσκλήσεις), οι οποίες ας μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά διοικούν την τελευταία τριετία το ελληνικό ποδόσφαιρο (μέσω των επιτετραμμένων τους).

«Ο διάλογος θα συνεχιστεί και θα υπάρξει και νέα συνάντηση…», αποκάλυψε ο κ. Χούμπελ, ωστόσο αν ο ίδιος και οι συνάδελφοι του προσέλθουν και στο δεύτερο ραντεβού (μετά το τέλος της κανονικής περιόδου) με την ίδια λογική των ίσων αποστάσεων (ενώ αποδεδειγμένα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα), τότε προφανέστατα οι προσδοκίες (και πάλι) δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

aithousa-big42

Δριμύ κατηγορώ του Ολυμπιακού, αιχμές από ΠΑΟΚ
Στον Ολυμπιακό μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία απόφαση για τα ουσιαστικά ζητήματα (προβλήματα) του ελληνικού ποδοσφαίρου, τα οποία είχε φροντίσει να τονίσει με την λεπτομερή εισήγηση του ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Το φοβερό είναι ότι μετά τις καταγγελίες του τελευταίου για την ΕΠΟ και τον πρόεδρο της, ακόμη και ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον Βαγγέλη Γραμμένο, αλλά FIFA, UEFA θα τον διατηρήσουν στη θέση του ως το καλοκαίρι οπότε και θα γίνουν οι εκλογές.

Επίσης να σημειώσουμε ότι στην εύλογη απορία του κ. Μαρινάκη για την ιδιότητα με την οποία βρίσκεται ο κ. Σαββίδης στην συνάντηση, ο τελευταίος απάντησε πως είναι ο διοικητικός ηγέτης του ΠΑΟΚ, αποδεικνύοντας πως τα όσα ειπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην ΕΕΑ ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

aithousa-big43

Μετά την αποχώρηση τους οι εκπρόσωποι του Big 4 δεν έκαναν καμία δήλωση, κι αυτοί που μετέφεραν το κλίμα της συνάντησης ήταν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης κι ο Επιτετραμένος των FIFA, UEFA Χέρμπερτ Χούμπελ.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό που πήρε την μπάλα και οργάνωσε τη συνάντηση αυτή. Για να είμαι ξεκάθαρος, ήταν καλύτερο απ’ ό,τι περιμέναμε. Ήταν μια καλή συζήτηση. Ξέρετε, εγώ είμαι Αυστριακός και δεν έχω συνηθίσει τη νοοτροπία σας. Αν κάποιοι άνθρωποι στη χώρα μου μιλούσαν με τέτοιο τρόπο, θα ήταν προσβεβλημένοι για χρόνια. Πιθανότατα για δεκαετίες. Εδώ είναι διαφορετικά…», είπε ο κ.Χούμπελ και συμπλήρωσε:

«Το θετικό είναι ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Δεν ήταν η τελευταία συνάντηση. Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό και θα κάνουμε το καλύτερο για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Θέλω να σας ενημερώσω ότι υπήρξε κοινή συμφωνία ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα και ότι η FIFA και η UEFA δεν μπορούν να μείνουν για πάντα στην Ελλάδα. Συμφωνήθηκε ότι οι εκλογές της Ομοσπονδίας θα γίνουν νωρίτερα, πιθανότατα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Το άλλο που συζητήθηκε και θα γίνουν σχετικές ενέργειες από τη FIFA και την UEFA είναι ότι θα υπάρξουν περισσότεροι ξένοι διαιτητές για τα κρίσιμα ματς και τα πλέι οφ».

Από την πλευρά του ο κ.Αυγενάκης, επισήμανε:
«Για είκοσι και πλέον χρόνια συζητιόταν το θέμα της ανανέωσης των αθλητικών ομοσπονδιών, κάτι που έγινε πράξη από τη σημερινή Κυβέρνηση. Για πέντε και πλέον χρόνια γινόταν συζήτηση για ένα διάλογο, μια συνύπαρξη σε ένα τραπέζι των παραγόντων, των εκπροσώπων των κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας μας πράγμα το οποίο έγινε!
Δεν έγινε όμως μόνο του. Έγινε με τη συνεργασία των κορυφαίων στελεχών της FIFA και της UEFA και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.
Τους ευχαριστούμε διότι οι Έλληνες φίλαθλοι όποια ομάδα και αν υποστηρίζουν θέλουν ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, θέλουν ένα ποδόσφαιρο με θέαμα, πιο ποιοτικό και θέλουν γήπεδα γεμάτα. Και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε με συνέπεια και κυρίως με στόχο.

Η σημερινή συνάντηση δεν έλυσε όλα τα προβλήματα, όμως έβαλε μια σειρά και αύριο, εφόσον φυσικά προηγηθεί η αναλυτική ενημέρωση όλων των μελών που συμμετέχουν στη Steering Committee και των εκπροσώπων όλων των ΠΑΕ που έχουν προσκληθεί, είμαι βέβαιος ότι θα επικυρώσουν τα όσα ειπώθηκαν σήμερα και φυσικά θα πάμε παρακάτω. Η δουλειά δεν σταματά, έγινε μια καλή αρχή. Ελπίζω ότι θα συνεχιστεί».

πηγη

Leave a Reply