Σταυρέλης: ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ EMMA CUSHMAN

0

Ποστ του επικεφαλής της Πνοής Δημιουργίας

Χθες το βράδυ σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση,στα πλαίσια των ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ 2020, έκπληκτοι ακούσαμε στο προσφυγικό Συνοικισμό την πρόεδρο του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Βόχας κα Γιώτα Αθανασούλη να παρουσιάζει το έργο και την ιστορία της Emma Cushman.
Έργο άγνωστο εν πολλοίς στους Κορίνθιους.
Ποια ήταν όμως η Cushman;
-Ήταν Αμερικανίδα νοσοκόμα και ιεραπόστολος η οποία έφερε και έσωσε κυριολεκτικά στην Κόρινθο 1700 ορφανά ελληνόπουλα κ αρμενοπουλα προσφυγοπουλα από τη Μικρά Ασία τον Ιούνιο 1923, μέσω του ιδρύματος Near East Relief, τα οποία αρχικά είχε συγκεντρώσει στην Κωνσταντινούπολη,όπου εδραστηριοποιειτο φιλανθρωπικά.
Τα έσωσε από τη Γενοκτονία των Τούρκων.
-Ίδρυσε προσφυγικό Ορφανοτροφείο στο χώρο του παλιού στρατοπέδου, στο ύψος περίπου του σημερινού νεκροταφείου.
-Βοήθησε στην καταπολέμηση της ελονοσίας στην Κόρινθο,που ήταν η μάστιγα της περιοχής και θέριζε τον κόσμο.
-Δημιούργησε Σανατόριο στην Κόρινθο των τότε 6000 κατοίκων για τους πάσχοντες από ελονοσία.
-Είχε μεγάλη συμβολή στη διάσωση και φροντίδα σεισμοπαθών της πόλης από το καταστρεπτικό σεισμό της 22ας Απριλίου 1928.
Η δράση της σταμάτησε το 1930 που έκλεισε το προσφυγικό ορφανοτροφείο κ αποσύρθηκε από το έργο της , ενώ λίγο αργότερα το 1931 πέθανε προσβεβλημένη και η ίδια από την ελονοσία και τις κακουχίες.

Για το τεράστιο έργο και προσφορά της στο τόπο μας, αλλά και στο Έθνος μας σώζοντας χιλιάδες ψυχές αποτελεί υποχρέωση μας εις ένδειξιν φόρου και τιμής ο Δήμος Κορινθίων να τοποθετήσει ένα γλυπτό με την προτομή της στο χώρο του προσφυγικού πάρκου Στ. Ηλιόπουλου στην Ιωνία, στο χώρο της προσφυγιάς, η να δοθεί το όνομα της σε μια οδό της πόλης μας με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Άμεσα καταθέτουμε σχετικό αίτημα στο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Leave a Reply