Σκευωρία Novartis: Ο Αγγελής εμπλέκει Τσίπρα και απομυθοποιεί την εμπλοκή του FBI

0

Στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου, τοποθέτησε το συντονιστικό κέντρο της σκευωρίας Novartis και του μηχανισμού «Ρασπούτιν» ο κ. Ιωάννης Αγγελής αποκαλύπτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που έδωσε την τελική εντολή για το στήσιμο των μεθοδεύσεων και την ποινική δίωξη των δέκα πολιτικών του αντιπάλων.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς περιέγραψε με λεπτομέρειες το άγριο παρασκήνιο εντός της τότε κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να προχωρήσει… ως το τέλος με την στρατηγική του “Ρασπούτιν” καθώς πίστευε ότι θα κερδίσει ποσοστά στις εκλογές αντί να ακούσει τους Μιχάλη Καλογήρου και Δημήτρη Τζανακόπουλου οι οποίοι τον προειδοποίησαν ότι αυτή η υπόθεση θα τον οδηγήσει στην καταστροφή.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με γκεμπελίστικη τακτική μετέτρεψε τις περίφημες εκθέσεις του FBI σε θεσμικό προκάλυμμα της υπόθεσης αν και οι τότε υπουργοί Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής και Μ. Καλογήρου είχαν ενημερωθεί απο την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ότι το FBI δεν έχει ενοχοποιητικά στοιχεία εμπλοκής Ελλήνων πολιτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αγγελής είπε μεταξύ άλλων στην πρώτη ημέρα κατάθεσης (συνεχίζεται σήμερα στις 14:30):

  • Ο κ. Καλογήρου συμφώνησε με την αποπομπή Τουλουπάκη αλλά μας είπε ότι πρώτα πρέπει να πάρει την έγκριση του “απο πάνω”. Ποιος είναι ο από πάνω; Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας”


– Περιμέναμε έγκριση απο τον Τσίπρα για την αποπομπή της Τουλουπάκη που ποτέ δεν ήρθε.

-Η Παπασπύρου μας είπε ότι η αντικατάσταση της κας Τουλουπακη τέθηκε στον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Δεν το έκανε ποτέ ο Τσίπρας γιατί στην κυβέρνηση υπήρχαν δύο γραμμές: Μία του “Ρασπούτιν” που έλεγε οτι με αυτή την τακτική – να στηρίζουμε δηλαδή την Τουλουπάκη – και με το πολιτικό σκάνδαλο θα πάρουμε επιπλέον 3% στις εκλογές. Η δεύτερη γραμμή ήταν των Καλογήρου-Τζανακόπουλου που έλεγαν οτι θα καταστραφούμε

  • Κάλεσα στο γραφείο μου τον εκπρόσωπο του FBI στην Ελληνική Πρεσβεία. Τον ρώτησα «Πείτε μου για την ευθύνη πολιτικών». Μου απάντησε: «Λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω. Γνωρίζω όμως ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών”

  • Μου είπε μάλιστα πως είχε ενημερώσει ότι δεν υπήρχε ευθύνη πολιτικών ο Αμερικανός Πρέσβης και τους δύο Υπουργούς Δικαιοσύνης. Και τον Κοντονή και τον Καλογήρου».


– ο εκπρόσωπος του FBI μου είπε ότι «υπάρχει ένας δικηγόρος που εκβιάζει τους μάρτυρες και θα πρέπει η ελληνική Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με αυτό. Ο δικηγόρος αυτός είχε συμφέρον να έχει θετική εξέλιξη η υπόθεση στην Αμερική γιατί θα έπαιρναν χρήματα»

  • τον ρώτησα γιατί σε έγγραφο του FBI αναφέρονται ονόματα πολιτικών. Και εκείνος μου απάντησε «να πάτε να ρωτήσετε αυτούς που τα στέλνουν». Τότε εγώ πήγα στην κ. Τουλουπάκη και τη ρώτησα τι ακριβώς στέλνει για πολιτικούς στην Αμερική και που στηρίζονται αυτά. «Μόνο στις καταθέσεις των μαρτύρων» μου απάντησε εκείνη”.

Η συνάντηση με το FBI

Πιο αναλυτικά, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς αποκάλυψε για πρώτη φορά το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον υπεύθυνο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ στην Αθήνα Αριστείδη Παπαδάκο. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του κ. Αγγελή πριν το ταξίδι των εισαγγελέων διαφθοράς στην Βιέννη όπου θα συναντούσαν εκπροσώπους των αμερικανικών αρχών.

Ο κ. Αγγελής ανέφερε ενώπιον των μελών της επιτροπής της Βουλής πως ο υπεύθυνος του FBI και συντάκτης των περίφημων εκθέσεων τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε εμπλοκή πολιτικών στις αμερικάνικες έρευνες. Τόνισε δε πως για την μη εμπλοκή πολιτικών ενημέρωσε και ο Αμερικάνος Πρέσβης Τζ. Πάιατ στους τότε υπουργούς Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονή και Μ. Καλογήρου.

Ανέφερε μάλιστα ότι η προσθήκη των ονομάτων επτά πολιτικών προσώπων στην έκθεση του FBI έγινε μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η εισαγγελία της Διαφθοράς.

Αναλυτικά, ο κ. Αγγελής είπε:

“Κάλεσα στο γραφείο μου τον εκπρόσωπο του FBI στην Ελληνική Πρεσβεία και τον ρώτησα για τον ακριβή αριθμό των αμερικανικών εγγράφων. Μου είπε ότι θα με ενημερώσει.

«Πείτε μου για την ευθύνη πολιτικών», ρώτησα τον εκπρόσωπο.

Μου απάντησε: «Λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω. Γνωρίζω όμως ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών”.

Μου είπε μάλιστα πως είχε ενημερώσει ότι δεν υπήρχε ευθύνη πολιτικών ο Αμερικανός Πρέσβης και τους δύο Υπουργούς Δικαιοσύνης. Και τον Κοντονή και τον Καλογήρου».

Σε άλλο σημείο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπογράμμισε: “επίσης ο εκπρόσωπος του FBI μου είπε ότι «υπάρχει ένας δικηγόρος που εκβιάζει τους μάρτυρες και θα πρέπει η ελληνική Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με αυτό. Ο δικηγόρος αυτός είχε συμφέρον να έχει θετική εξέλιξη η υπόθεση στην Αμερική γιατί θα έπαιρναν χρήματα».

Επίσης τον ρώτησα γιατί σε έγγραφο του FBI αναφέρονται ονόματα πολιτικών. Και εκείνος μου απάντησε «να πάτε να ρωτήσετε αυτούς που τα στέλνουν». Τότε εγώ πήγα στην κ. Τουλουπάκη και τη ρώτησα τι ακριβώς στέλνει για πολιτικούς στην Αμερική και που στηρίζονται αυτά. «Μόνο στις καταθέσεις των μαρτύρων» μου απάντησε εκείνη”.

Αναφορικά με το περίφημο ταξίδι στην Βιέννη που ακολούθησε ο κ. Αγγελής ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τα βασικότερα σημεία παλαιότερων αναφορών. Υπενθύμισε δε ότι σε εκείνο το ταξίδι η η κυρία Ελένη Τουλουπάκη του αποκάλυψε ότι σκοπεύει να ασκήσει όπως – όπως ποινικές διώξεις κατά των Αδ. Γεωργιάδη, Ανδ. Λοβέρδου και Μ. Σαλμά εως τις 20 Δεκεμβρίου χωρίς στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση με τους Αμερικανούς αξιωματούχους είχε άτυπο χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε μετά απο αίτημα της κυρίας Τουλουπάκη να της προσκομίσουν στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων που πιθανώς να έχουν για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Όπως, είπε ο κ. Αγγελής οι Αμερικάνοι αναφέρθηκαν, χωρίς να δώσουν περαιτέρω στοιχεία, σε έναν τραπεζικό λογαριασμό φοιτητή, υιό Έλληνα πολιτικού, που σπούδαζε στην Βοστόνη και είχε λάβει περι τις 30 χιλ. Ευρώ απο άλλο τραπεζικό λογαριασμό του πατέρα του.

Αμέσως μετά το ταξίδι ο κ. Αγγελής με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την πρώην επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης επισκέφθηκαν τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου αποκαλύπτοντας όσα είχαν προηγηθεί αλλά και τις παράθεσμικές επιδιώξεις της κυρίας Τουλουπάκη.

“Ο κ. Καλογήρου συμφώνησε με την αποπομπή Τουλουπάκη αλλά μας είπε ότι πρώτα πρέπει να πάρει την έγκριση του “από επάνω”. Ποιος είναι ο από πάνω; Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας” και συνέχισε: “Περιμέναμε έγκριση απο τον Τσίπρα για την αποπομπή της Τουλουπάκη που ποτέ δεν ήρθε. Η Παπασπύρου μας είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε δίλημμα: Να ακούσει το Ρασπούτιν και την στρατηγική των διώξεων και να κερδίσει τις εκλογές ή να διώξει την Τουλουπάκη;”. Προσθέτει πως : “Η αντικατάσταση της Τουλουπακη τέθηκε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δεν το έκανε ποτέ ο Τσίπρας γιατί στην κυβέρνηση υπήρχαν δύο γραμμές: Μία του Ρασπούτιν που έλεγε ότι με αυτή την τακτική, να στηρίζουμε δηλαδή την Τουλουπάκη και με το σκάνδαλο με πολιτικούς θα πάρουμε επιπλέον 3%. Η δεύτερη γραμμή ήταν των Τζανακόπουλου – Καλογήρου που έλεγαν ότι θα καταστραφούμε”.

Συνεχίζοντας ο κ. Αγγελής αποκάλυψε: “Η κυρία Παπασπύρου μετά την ανανέωση της θητείας της κυρίας Τουλουπάκη είπε: “αντί να διώξει ο Τσίπρας την Τουλουπάκη, θα διώξει τον Ρασπούτιν στον επόμενο ανασχηματισμό” όλοι ξέρα,με ποιος είναι ο Ρασπούτιν”.

Ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε και στον ρόλο του περίφημου “Ρασπούτιν” χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει.

Ο αντιεισαγγελέας ρωτήθηκε αν η κυρία Τουλουπάκη “ό,τι έκανε το έκανε μόνη της; Ή της τα υπαγόρευε κάποιος άλλος;” και απάντησε “κάποιος άλλος. Από μόνη της δεν θα τολμούσε να παραβεί ούτε τις εντολές του επόπτη ούτε τις εντολές του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Τρίτο πρόσωπο υπήρχε και φαίνεται από το γεγονός οτι η απόφαση της κας Τουλουπάκη να ασκήσει δίωξη κατά πολιτικών προσώπων με διαδικασίες fast track ήταν ανειλημμένη.”

Σε άλλο σημείο υποστήριξε: “Αυτό είναι δουλειά του Ρασπούτιν, μου είπε η εισαγγελέας Δημητρίου, όταν την ρώτησα για το ψευδές δημοσίευμα στη Δημοκρατία και το στικάκι που τάχα αρνήθηκα να παραλάβω. Και ακόμη μου είχε πει οτι ο Ρασπούτιν έχει το ένα το πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί θέλει να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές”.

Παράλληλα, ο κ. Αγγελής κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να τον ξανακαλέσουν σε κατ αντιπαράσταση εξέταση με τις κυρίες Δημητρίου, Παπασπύρου και τον κ. Καλογήρου”

Σε άλλο σημείο διημείφθη ο εξής διάλογος:

-Εσείς ξέρετε ποιος είναι ο Ρασπούτιν;

  • Ι.Αγγελής: Εγώ τον ξέρω ως Ρασπούτιν. Δε λέω το όνομά του, όμως, παρά το γεγονός ότι το ξέρω γιατί δεν εμπιστεύομαι την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το όνομα όμως το ξέρει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εγώ έχω σηκώσει μεγάλο βάρος σε αυτή την υπόθεση, άλλο βαρύτερο δεν μπορώ να σηκώσω. Να σηκώσουν ο καθένας το βάρος που του αναλογεί. Δεν θα αναλάβω εγώ ούτε τις ευθύνες της Δημητρίου ούτε του υπουργού που έκανε αυτά που έκανε.

ΣΥΡΙΖΑ

Να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της συνεδρίασης της προανακριτικής στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν ότι η κατάθεση Αγγελή γύρισε μπούμερανγκ στην ΝΔ. Απαντώντας στις καταγγελίες του αντιεισαγγελέα περι εμπλοκής του κ. Αλέξη Τσίπρα υποστήριξαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε την δυνατότητα να αντικαταστήσει την κυρία Τουλουπάκη καθώς η επιλογή της γίνεται απο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Αναλυτικά: “Η πολυδιαφημιζόμενη κατάθεση Αγγελή όπου πάνω της στηρίχθηκε το αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας γίνεται μπούμερανγκ για τους πραγματικούς σκευωρούς αυτής της υπόθεσης που θέλουν να ρίξουν σκοτάδι στο τεράστιο σκάνδαλο Novartis. Έτσι ο κ. Αγγελής μετά από επίμονες ερωτήσεις μελών της προανακριτικής παραδέχτηκε ότι στη συνάντηση της Βιέννης το FBI έδωσε λογαριασμό Έλληνα πολιτικού στην Ελβετία. Αρνήθηκε να κατονομάσει τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τονίζοντας μάλιστα ότι «εγώ ποτέ και πουθενά δεν έχω κατονομάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν». Παραδέχτηκε επίσης, ότι μόνο το 10% του σκανδάλου Novartis είναι πάνω από το «νερό» και παρότρυνε τα μέλη της προανακριτικής να ψάξουν να βρουν το υπόλοιπο 90%. Ομολόγησε δε τις συστάσεις του προς την εισαγγελέα Διαφθοράς να μην κάνει έρευνα στο σπίτι του κ. Στουρνάρα επειδή αυτός είναι αξιωματούχος. Πέρα από τις αλήθειες που αναγκάστηκε να πει, είπε και ένα προφανές ψέμα.

Ότι ένας Υπουργός ή ένας Πρωθυπουργός μπορούσε να αντικαταστήσει μια εισαγγελέα όταν ο ίδιος ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός γνωρίζει ότι την κ. Τουλουπάκη την όρισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Επίσης, θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν έστειλε ποτέ σχετικές αναφορές”

πηγη

Απάντηση