Επικαιρότητα

Σε ισχύ από σήμερα ο αυξημένος ΦΠΑ στην εστίαση

 

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το μέτρο για τον αυξημένο (στο 23%) ΦΠΑ στην εστίαση. Μικτές δείχνουν να είναι οι αντιδράσεις στην αγορά με ορισμένους επιχειρηματίες του κλάδου να συμπορεύονται με την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Συλλόγων και Συναφών Επαγγελμάτων για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο για όσο καιρό διαρκέσει το μέτρο, και άλλους συναδέλφους τους να δηλώνουν ότι θα κατάβαλλουν το ΦΠΑ κανονικά.

«Ούτως ή άλλως είμαστε έτοιμοι για κλείσιμο» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Τσάκος, τονίζοντας ότι οι καταστηματάρχες δεν έχουν τίποτα άλλο να χάσουν. Όπως είπε, θα κρατήσουν τις ίδιες τιμές, με ΦΠΑ 23%, θα απορροφήσουν δηλαδή την αύξηση, χωρίς όμως να πληρώσουν το Δημόσιο.

Σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, αφού υποστήριξε ότι το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση θα λειτουργήσει, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει δραστικές μειώσεις του συντελεστή «αν πρώτα όμως συμφωνήσουμε για απλά μέτρα απόδοσης του φόρου».

«Αν κάθε ταμειακή μηχανή είναι συνδεδεμένη αυτόματα ηλεκτρονικά μέσω κινητού τηλεφώνου με το ΚΕΠΥΟ, εάν ο πολίτης είναι συνειδητός καταναλωτής και ζητάει όταν παίρνει ένα προϊόν αξίας 2 ευρώ, 5 ευρώ, 10 ευρώ στην εστίαση ζητάει απόδειξη, τότε θα χτυπήσουμε ένα μέρος της κολοσσιαίας παραοικονομίας και φοροδιαφυγής στο χώρο της εστίασης», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι τα 700 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο από την υιοθέτηση του εν λόγω μέτρου σε ετήσια βάση, υπολογίζονται με δεδομένη την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή: «Αλλά αν ο πολίτης ανέχεται να του ανεβάζουν τη τιμή λόγω υποτίθεται αυξημένου ΦΠΑ, αλλά ο ΦΠΑ να μην αποδίδεται στο κράτος, τότε ο πολίτης αυτός είναι θύμα μιας κατάστασης που πρέπει να του δημιουργεί πολύ μεγάλη αντίδραση», επεσήμανε ο υπουργός και ενδεικτικά ανέφερε ότι τα έσοδα του κράτους από το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων, νομικών προσώπων θα είναι 2,5 δισ. και από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων 9 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα γίνει συζήτηση για νέους χαμηλότερους συντελεστές, αλλά πρώτα, ξεκαθάρισε, θα πρέπει να συμφωνήσουμε απλά μέτρα είσπραξης και απόδοσης.

Στο μειωμένο συντελεστή 13% παραμένουν:

– τα τυποποιημένα είδη διατροφής (η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%).

– τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής, όπως ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα.

– τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.

– η παράδοση ψωμιού.

– τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.

– το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο.

 

Εξάλλου, με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει από σήμερα οι υπηρεσίες all inclusive θα αντιμετωπίζονται ενιαία και στα «πακέτα» εξωτερικού και εσωτερικού. Επειδή όμως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, γεγονός που καθιστά δύσκολο το διαχωρισμό τους, αποφασίστηκε η μείωση του ποσοστού επί του ενιαίου «πακέτου» στο οποίο θα επιβάλλεται ο συντελεστής 23% ΦΠΑ και ο εξής διαχωρισμός στις τιμές:

* όταν η διαμονή είναι με πρωινό, τότε 5% (από 8% που ήταν) της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό,

* όταν η διαμονή είναι με ημιδιατροφή, τότε 15% (από 20%) της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ,

* όταν η διαμονή είναι με το σύστημα all inclusive, τότε 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο, αντί ποσοστού 40% που είχε αρχικώς οριστεί.

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι όταν μία επιχείρηση εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ένα σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής και τον κανονικό 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close