Επικαιρότητα

Ράιχενμπαχ: Θαυμάσια ευκαιρία για επενδύσεις η Ελλάδα

 

«Η Ελλάδα αποτελεί θαυμάσια ευκαιρία για επενδύσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της Task Force, Horst Reichenbach (Xορστ Ράιχενμπαχ), σε συνέντευξη Τύπου επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι το πρόβλημα στην προσπάθεια εξόδου της οικονομίας μας από την ύφεση, δεν είναι τα χρήματα. «Διότι χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία υπάρχουν διαθέσιμα» όπως εξήγησε, αλλά το πρόβλημα εστιάζεται κατά την άποψή του στο να χρησιμοποιηθούν σωστά.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ανάπτυξη επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα ότι ο ρόλος της Ομάδας είναι να υλοποιηθεί το ταχύτερο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να θα αξιοποιηθούν σωστά τα κοινοτικά κονδύλια και σημείωσε για μια ακόμη φορά ότι ο ρόλος της ομάδας είναι παράσχει τεχνική υποστήριξη στις αποφάσεις που θα λαμβάνει η Ελληνική κυβέρνηση και όχι να ασκεί ελεγκτικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον κ Reichenbach, πέρα από την προσπάθεια που γίνεται στην ΕΕ για την αύξηση των κονδυλίων προς τη χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται εντός των συνόρων πρέπει να αφορούν κυρίως στον κλάδο της υγείας και όπως είπε, ήδη υπάρχει συνεργασία με την ομάδα που έχει συγκροτήσει το αρμόδιο υπουργείο, και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης η οποία »αναθεωρείται εκ βάθρων» όπως σχολίασε.

Παράλληλα ανέφερε ότι για την επίλυση των δημοσιονομικών θεμάτων σημαντικό ρόλο κατέχει ένα καλό σύστημα είσπραξης φόρων. Ανέφερε ότι ήδη η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και από κοινού και με την Ομάδα Δράσης για την Ανάπτυξη θα κατατεθούν προτάσεις για να υπερπηδηθούν οι σημερινές αγκυλώσεις και προβλήματα. Τόνισε δε για μια ακόμη φορά ότι σκοπός της επιτροπής δεν είναι να επιβάλει φόρους αλλά να παράσχει την τεχνική υποστήριξη για την καλύτερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ο κ. Reichenbach τόνισε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά διότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει θέσεις απασχόληση και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Σημείωσε ότι η κατάσταση που βιώνει η χώρα μας είναι μια πικρή και δύσκολη εμπειρία που άλλα κράτη δεν έχουν ζήσει, για αυτό επέμεινε ότι ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι να βγει η Ελλάδα από την ύφεση.

Για να γίνει αυτό όπως είπε ο επικεφαλής της Task Force θα πρέπει να γίνει καλύτερη χρήση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, γιατί όπως είπε τα διαθέσιμα κονδύλια είναι τεράστια και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένες δράσεις οι οποίες όπως είπε είναι οι υποδομές, η ενέργεια, ο τουρισμός, η βιομηχανία και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη βιομηχανία τροφίμων και η κατάρτιση.

Βασική προτεραιότητα κατά τον κ. Reichenbach είναι να γίνει η Ελλάδα πιο ελκυστική για επενδύσεις αλλά δήλωσε γνώστης του προβλήματος της τεράστιας έλλειψης ρευστότητας του τραπεζικού κλάδου. Για το μείζον αυτό θέμα σημείωσε ότι δεν έχει κάποια »μαγική λύση» να προτείνει, ωστόσο ανέφερε ότι η ΕΕ και η ΕΤΕπ θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν κεφάλαια προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων αλλά όπως είπε »υπάρχουν άλλοι οργανισμοί που μπορούν να παρέμβουν και να δημιουργηθεί το απαραίτητο σύστημα εγγυήσεων που απαιτείται για να υπερβούμε την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα».

Συγκεκριμένα για τα έργα υποδομών, τα οποία τα θεωρεί κινητήρια δύναμη στην πορεία προς την έξοδο από την ύφεση, ανέφερε ότι έχουν έχει κολλήσει γιατί τα ΣΔΙΤ και η χρηματοδότηση δεν υπάρχουν. Όπως είπε αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα δοθεί από την Ομάδα προτεραιότητα για να ξεκινήσουν έργα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει »ένα τεράστιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» αλλά ο τραπεζικός κλάδος που βρίσκεται στην πηγή του προβλήματος και η προσπάθεια της Ομάδας θα είναι σκληρή ώστε από κοινού με την κυβέρνηση να ξαναβρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλοι οι παράγοντες που αφορούν στη χρηματοδότηση.

Αναφερόμενος στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα είπε ότι αξίζει να δούμε αν μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή εμπειρία και δήλωσε ότι η ομάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια εάν το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Για τις αποκρατικοποιήσεις ανέφερε ότι δεν έχει εικόνα και περιμένει να έχει συνάντηση με τον αρμόδιο διότι, όπως είπε, έχει πολλές ερωτήσεις να κάνει και να μεταφέρει την εμπειρία του. Επανέλαβε δε ότι αναλυτικά τις προτάσεις της ομάδας θα είναι έτοιμος να τις παρουσιάσει σε ένα μήνα ενώ υπογράμμισε το θέμα της καλής συνεργασίας που απαιτείται καθώς »ο πρωθυπουργός καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις»

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση των προκλήσεων και είναι άρτια προετοιμασμένη για τα όσα ζητάει ως βοήθεια από την ομάδα Δράσης. Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι η κυβέρνηση μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα άλλαξε την απόφασή της για το τέλος στα ακίνητα αρκετές φορές σχολίασε ότι »όταν είσαι υπό πίεση πρέπει να σκεφτείς δύο φορές για να καταλήξεις σε μια απόφαση. Ας μην είμαστε σκληροί στην κριτική μας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close