Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: Βασικό αίτημα της εστίασης η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%

0

Πολλά καταστήματα και υπηρεσίες επαναλειτουργούν από σήμερα, αλλά μεγάλη ώθηση στην οικονομία θα δοθεί από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαϊου όταν και θα ανοίξει η εστίαση.

Ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς επισήμανε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ότι ήταν φανερό πως η εστίαση θα άνοιγε νωρίτερα από την 1η Ιουνίου λόγω και των συγκεντρώσεων που υπήρχαν σε πλατείες και παραλίες.

Με το άνοιγμα των καταστημάτων, σημείωσε, όλα θα είναι υπό έλεγχο και τα πράγματα θα λειτουργήσουν καλύτερα και με ασφάλεια.

Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε στα μέτρα για τις αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και σημείωσε πως υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις από πλευράς κυβέρνησης.

Έτσι, με τις νέες βελτιωτικές προτάσεις, η δυναμικότητα των καταστημάτων εστίασης θα φθάσει στο 70%-80% από 30% που υπολογιζόταν σύμφωνα με τις αρχικές προτάσεις μέτρων.

Εκτιμάται ωστόσο, πως περίπου το 20% των επιχειρήσεων, ενδεχομένως να μην ανοίξουν καθόλου κι αυτό αφορά κυρίως καταστήματα που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους.

Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε εξάλλου στη μείωση των δημοτικών τελών αλλά και στη συζήτηση που γίνεται για την παραχώρηση από τους δήμους επιπλέον χώρων στα καταστήματα.

Για το τελευταίο εξέφρασε επιφυλάξεις. Όπως είπε, ενδεχομένως να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνσιμού μεταξύ ομοοειδών επιχειρήσεων.

Τέλος σημείωσε ένα από τα βασικά αιτήματα του κλάδου, την μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% κάτι που θα έφερνε ανάσα στην εστίαση και τον τουριστικό κλάδο. Όπως είπε η κυβέρνηση εξετάζει την σχετική πρόταση.

Leave a Reply