Προανακριτική Novartis: Η απροθυμία της Κελέση φέρνει πιο κοντά την άρση της προστασίας της

0

Ισχυρή αμφισβήτηση του καθεστώτος προστασίας της προκαλεί η Αικατερίνη Κελέση με την κατάθεσή της στα μέλη της προανακριτικής της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης, με αποτέλεσμα τα μέλη της επιτροπής να εξετάζουν το ενδεχόμενο διαβίβασης των πρακτικών της εξέτασής της στην δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες μελη της επιτροπής θεωρούν ότι η κατάθεση της Αικατερίνης Κελέση ρίχνει τίτλους τέλους στο πλαίσιο προστασίας της καθώς έδειξε απροθυμία συνεργασίας και παραδέχθηκε ότι η υπόθεση της Novartis για την οποία είχε καταθέσει στην εισαγγελία Διαφθοράς δεν σχετίζεται με την «σκευωρία» που ερευνά η προανακριτική της Βουλής.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες κατά την σημερινή συνεδρίαση πιθανότατα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο διαβίβασης των πρακτικών της κατάθεσης Κελέση στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη και Ε. Ζαχαρή προκειμένου να διαπιστώσουν εαν εγείρονται λόγοι άρσης του καθεστώτος προστασίας. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι το βράδυ της Δευτέρας δόθηκε εντολή να σταματήσει η συγγραφή των πρακτικών της κατάθεσης «Μ. Σαράφη» και να ξεκινήσει αυτή της «Κελέση» ώστε τα πρακτικά να είναι έτοιμα προς διαβίβαση το πρωί της Τρίτης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο του την περασμένη Δευτέρα εξήγησε μεταξύ άλλων: «Ένας μάρτυρας χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενος για τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης υπόθεσης. Εάν προκύψει κάποια άλλη ποινική υπόθεση στην οποία καλείται να εξετασθεί, μπορεί, αν θέλει, να ζητήσει να χαρακτηρισθεί και για αυτήν «προστατεύομενος», εφόσον για το είδος των αδικημάτων που αφορά η νέα ποινική υπόθεση προβλέπεται κάτι τέτοιο και εφόσον βεβαίως ο αρμόδιος για τη νέα ποινική υπόθεση εισαγγελέας κρίνει με αιτιολογημένη διάταξή του ότι αυτός ο χαρακτηρισμός πρέπει να δοθεί. Με άλλη διατύπωση, το γεγονός ότι τα δυο αυτά πρόσωπα, έλαβαν κάποτε, όπως έλαβαν, τον χαρακτηρισμό του «προστατευόμενου» μάρτυρα, δεν σημαίνει ότι θα παρεμποδίζεται η διερεύνησή του αν αυτός καθ’ αυτόν ο χαρακτηρισμός τους ως «προστατευόμενων» στη λεγόμενη υπόθεση Novartis συνιστά τμήμα και μάλιστα καθοριστικό της εγκληματικής διαδρομής που οδήγησε σε πιθανή κατάχρηση εξουσίας και γενικότερα σε αυτό που ονομάζεται πλέον σκευωρία Novartis».

Επιμένω σε όσα είπα αλλά δεν ξέρω πολιτικούς

Υπενθυμίζεται ότι η «Αικ. Κελέση» δήλωσε κατά την έναρξη της κατάθεσής της ότι επιβεβαιώνει όσα είχε υποστηρίξει παλαιότερα στην εισαγγελία Διαφθοράς ωστόσο αρνήθηκε να συνεργαστεί με τα μέλη της προανακριτικής υπογραμμίζοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.


«Αρνούμαι να καταθέσω οτιδήποτε άλλο γιατί δεν αφορά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου» φέρεται να απαντά στις ερωτήσεις βουλευτών.

Πάντως σε ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου εάν γνωρίζει πολιτικούς είπε: «δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα, δεν έχω σχέση και ούτε θέλω»

Στις καταθέσεις στην εισαγγελία Διαφθοράς, η «Αικατερίνη Κελέση» είχε καταγγείλει χρηματισμό επτά πολιτικών προσώπων. Ωστόσο για τους πέντε εξ αυτών, οι φάκελοι έχουν ήδη μπει στο αρχείο. Απαντώντας σχετικά φέρεται να είπε «Δεν με αφορά η αρχειοθέτηση»

Σήμερα πάντως υποστήριξε ότι εκείνες οι καταθέσεις δόθηκαν αυτοβούλως και ότι κανείς δεν την πίεσε να πει όσα είπε.

Ψυχρή για την στοχοποίηση Πικραμμένου


Στο σύνολο των ερωτήσεων του Θ.Πλεύρη η «Αικατερίνη Κελέση» απαντούσε κατά τον ίδιο τρόπο:

Αικ.Κελέση: Δεν γνωρίζω τον κ.Παπαγγελοπουλο. Δεν γνωρίζω τίποτε για την υπόθεση που ερευνάτε.

Θ.Πλεύρης: Στην υπόθεση Νοβαρτις με ποίου πρωτοβουλία κληθηκατε;

Αικ.Κελέση: Της εισαγγελίας διαφθοράς.

Θ.Πλεύρης: Σας είπαν οι Εισαγγελείς πώς σας βρήκανε και σας κάλεσαν;

Αικ.Κελέση: Όχι

Θ.Πλεύρης: Είχατε καποια γνώση για το θέμα;

Αικ.Κελέση: Ρωτήστε την Εισαγγελια

Θ.Πλεύρης: Έχετε καταθέσει στις Αμερικανικές αρχές;

Αικ.Κελέση: Όχι

Θ.Πλεύρης: Εσείς ήσασταν κοντά στον κ.Φρουζή και έχετε καταθέσει όσα έχετε καταθέσει;

Αικ.Κελέση: Όχι

Θ.Πλεύρης: Ποια ήταν γραμματέας του κ.Φρουζή;

Αικ.Κελέση: Δεν γνωρίζω

Θ.Πλεύρης: Την κα Μαραγγέλη την γνωρίζετε;

Αικ.Κελέση: Ακουστά την έχω

Ελάχιστες επιπλέον απαντήσεις έδωσε στον Β.Κεγκέρογλου

Β.Κεγκέρογλου: Έχετε δει ποτέ πολιτικό από κοντά;

Αικ.Κελέση: Δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα, δεν έχω σχέση και ούτε θέλω.

Β.Κεγκέρογλου: Υπάρχει έγγραφο που η κα Τουλουπάκη αποκαλύπτει την ταυτότητά σας ως προστατευόμενη μάρτυρας

Αικ.Κελέση: Δεν με αφορά

Β.Κεγκέρογλου: Πώς νιώσατε όταν είδατε τον κ.Πικραμμένο να κλαίει κατηγορούμενος μόνο από την δική σας κατάθεση;

Αικ.Κελέση: Δεν σχετίζεται αυτό με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Μάχη για τα… παντελόνια

Πάντως, η εξέταση της μάρτυρος και η τακτική της να ευτρελίσει την διαδικασία έχοντας λάβει τις σχετικές δικονομικές συμβουλές οδήγησε σε κωμικές καταστάσεις και διαλόγους.

Αικ. Κελέση: Σας λέω την αληθεια, ορκίζομαι στα παντελόνια που φοράω.

Θ. Πλεύρης: Καλα – καλα! Αν είναι έτσι σας πιστεύω και γω, στο φουστάνι που φοράω.

Αικ. Κελέση: Τι είναι αυτά που λετε; Εγώ είναι άντρας.

Θ. Πλευρης: Μην προδίδετε το φύλο σας…

Β. Κεγκερογλου: Αφού Κελέση σε λένε.

Αικ. Κελέση: Αυτό είναι το κωδικό…

Β. Κεγκερογλου: Το αρσενικό στο πρόλαβε ο Σαράφης.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταρρίπτεται η σκευωρία

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «Τα περί δήθεν σκευωρίας στο σκάνδαλο Νοβάρτις που επικαλούνται ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, καταρρίπτονται συντριπτικά μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να χαρακτηρίζει «ψεύτικες διαρροές τα περι «αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη οι οποίες δεν είχαν καμία τύχη» και επιμένει ότι οι μόνες αληθείς διαρροές είναι των μελών του δικού του κόμματος. Προσθέτει δε ότι «η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση έδωσε σήμερα την χαριστική βολή, εμμένοντας στις αρχικές καταθέσεις της στην εισαγγελία διαφθοράς, με τις οποίες δίνει ονόματα πολιτικών για χρηματισμό και ξεκαθαρίζει ότι ότι δεν γνωρίζει κατ΄ουδένα τρόπο τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αικατερίνη Κελέση ανάφερε μεταξύ άλλων ότι:

  • Όσα κατέθεσα είναι όλα αληθινά και επιβεβαιώνω πλήρως το περιεχόμενό τους

  • Όλα αυτά που κατέθεσα αποτελούσαν πρακτικές της εταιρίας που είχαν την απόλυτη έγκρισή της.

  • Οσα έχω καταθέσει προκύπτουν από συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία προέρχονται από υπολογιστές της Novartis.

  • Όσα κατέθεσα τα κατέθεσα αυτοβούλως και με γνώμονα την αλήθεια, δεν έχω παροτρυνθεί ούτε πιέστηκα ούτε εκβιάστηκα από κανέναν, ήταν αποκλειστικά δικιά μου συνειδητή απόφαση.

  • Στην Εισαγγελία Διαφθοράς εμφανίστηκα κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας και όχι με την παρέμβαση ή υπόδειξη κάποιου άλλου.

  • Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε τον έχω συναντήσει ποτέ μου, ούτε γνωρίζω κάτι γι αυτά που τον αφορούν και με ρωτήσετε εξ αρχής.

Χθες ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες επιβεβαιώνοντας «όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς και μίλησε με βεβαιότητα για δωροδοκίες υπουργών»

πηγη

Απάντηση