Είναι πάντα μεγάλη τιμή να σου ζητάει κάποιος κολλητός φίλος να τον παντρέψεις. Η κουμπαριά είναι ένα είδος συγγενικής σχέσης, που δένει τους ανθρώπους παντοτινά και δίνει στον κουμπάρο το καθήκον να στέκεται δίπλα στο ζευγάρι και να το βοηθάει να είναι ευτυχισμένο. Πέρα, όμως, από αυτή τη δέσμευση που είναι για μια ζωή, η πρόταση για κουμπαριά πολλούς τους φοβίζει μιας και σημαίνει πολλά έξοδα, γραφειοκρατία και προετοιμασία, ειδικά αν πρόκειται για θρησκευτική τελετή. Βέβαια, όλα αυτά γίνονται πάντα σε συνεννόηση με τον κουμπάρο, ο οποίος λαμβάνει ενεργό ρόλο στην οργάνωση του μυστηρίου και ακολουθεί το ζευγάρι στα περισσότερα βήματα. Μία από τις βασικότερες αγορές που καλείται να κάνει ο κουμπάρος είναι τα στέφανα γάμου για το θρησκευτικό γάμο. Αν αναρωτιέστε πώς και πόσο πρέπει να συμμετέχετε, εδώ είναι οι απαντήσεις.

Προετοιμασία

Στην προετοιμασία του γάμου ο κουμπάρος είναι συνεχώς δίπλα στο γαμπρό ή τη νύφη, ανάλογα με το φύλο του, βοηθώντας όπως μπορεί. Ακολουθεί συνήθως στα κτήματα και τις αίθουσες δεξιώσεων, παρευρίσκεται στην πρόβα νυφικού ή γαμπριάτικου κοστουμιού και φυσικά διαλέγει μαζί με το ζευγάρι τα γαμήλια στέφανα και τα άλλα αντικείμενα της τελετής, όπως τις λαμπάδες και το δίσκο. Μπορεί αυτό το έξοδο να βαραίνει τον κουμπάρο, όμως η τελική επιλογή είναι δική του, φυσικά αφού λάβει υπόψη τα γούστα των μελλόνυμφων.

Πριν το μυστήριο

Ο κουμπάρος πρέπει να φροντίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες του γάμου πριν την άφιξη του ζευγαριού. Παραδίδει στο νεωκόρο της εκκλησίας τα στέφανα μαζί με τις βέρες, τα τρία άσπρα κεράκια, τα κουφέτα, το ποτήρι, το κρασί, το δίσκο και το τραπεζομάντηλο, ενώ φροντίζει και για τις τελευταίες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες.

Στην τελετή

Ο σημαντικότερος ρόλος του κουμπάρου είναι φυσικά κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής. Ως προς τα στέφανα, τα αλλάζει τρεις φορές στα κεφάλια του γαμπρού και της νύφης, κάνοντας ουσιαστικά τη σημαντικότερη κίνηση, αφού τα στέφανα συμβολίζουν τη στεφάνωση του ζευγαριού και την ένωσή τους σε μία σάρκα για μια ζωή, στα καλά και τα άσχημα. Στο χορό του Ησαΐα ακολουθείς] το ζευγάρι κρατώντας τα στέφανα, δείχνοντας έτσι ότι είναι ο βασικός μάρτυρας αυτής της ένωσης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι υπογράφει στο τέλος του μυστηρίου ως αυτόπτης μάρτυρας.

Μετά την εκκλησία

Συνηθίζεται ο κουμπάρος να δωρίζει στο ζευγάρι και μια ωραία στεφανοθήκη, στην οποία βάζουν τα στέφανα του γάμου τους οι νεόνυμφοι και τα τοποθετούν στην κρεβατοκάμαρά τους, ώστε να θυμούνται αυτή την ευτυχισμένη μέρα που έγιναν ένα και να προσπερνούν ενωμένοι τις δυσκολίες. Αυτός ο συμβολισμός διατρέχει φυσικά και τη σχέση του κουμπάρου με το ζευγάρι. Αδελφικός πλέον φίλος, τους συμπαραστέκεται, εκφράζει τη γνώμη του στις διαφωνίες τους, παίρνει ίσες αποστάσεις, για να είναι αντικειμενικός, και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει αυτή την ένωση να ευδοκιμήσει και να μακροημερεύσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here