Πετρέλαιο θέρμανσης: Το κρύο «θερμαίνει» την αγορά

0

Μια ιδιότυπη εικόνα παρουσιάζει φέτος η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης καθώς από τη μία πλευρά, πολλά διαμερίσματα και οικίες παραμένουν μόνιμα με τα καλοριφέρ κλειστά και στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις όπως είναι τα θερμαντικά σώματα και τα τζάκια ενώ από την άλλη, όσοι επιμένουν να ζεσταίνονται με τη χρήση πετρελαίου, δείχνουν πιο «θερμοί» να προβούν σε νέες παραγγελίες. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η αγορά εξακολουθεί να χάνει μερίδιο από τη στροφή στο φυσικό αέριο και σε άλλες πιο πρόχειρες λύσεις, καταφέρνει να συντηρηθεί από τις πιο «γενναίες» παραγγελίες που καταγράφονται κατά το φετινό χειμώνα.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου, με την τιμή του να κυμαίνεται στα 1,045 ευρώ το λίτρο, αλλά στην επαρχία και τα νησιά οι καταναλωτές το πληρώνουν αρκετά ακριβότερα. Έτσι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στην Αττική, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 1,072 ευρώ, στην Θεσσαλονίκη στα 1,071 ευρώ, στις Κυκλάδες στα 1,205 ευρώ, στη Σάμο στα 1,168 ευρώ, στο νομό Λασιθίου στα 1,1555 ευρώ και στην Ευρυτανία στα 1,154 ευρώ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι παραγγελίες, οι οποίες αποτελούν και την «τονωτική ένεση» για τις επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών είναι αυξημένες.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς για το 11μηνο (Ιανουάριος-Νοέμβριος 2019), οι πωλήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσαν αύξηση κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 ενώ όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο insider.gr η αγορά κινείται σε καλά επίπεδα, γίνονται αρκετές παραγγελίες, οι οποίες βέβαια λαμβάνουν περαιτέρω ώθηση από την κακοκαιρία. Ενισχυτικά στην αγορά λειτουργούν και τα σενάρια περί μεγάλων ανατιμήσεων λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων με τους καταναλωτές να σπεύδουν να «φουλάρουν».

πηγη

Απάντηση