Παρών στη «μάχη» που θα ακολουθήσει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών και άτυπος επικεφαλής των 53+, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στέλνοντας σαφή μηνύματα και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newpost και σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού δηλώνει ότι υπάρχει καλή συνεργασία και στο κυβερνητικό πεδίο, τονίζει: «Θα έλεγα ότι έχουμε μια ειλικρινή σχέση, με καλή επικοινωνία κατά την επίλυση των τυχόν θεμάτων, με επίγνωση και κατανόηση των διακριτών μας ρόλων και των αναγκαίων ισορροπιών».

Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών σε «διακριτούς ρόλους» με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που φέρουν τον κ. Τσακαλώτο να λειτουργεί παράλληλα και όχι υπό τις εντολές του επικεφαλής της κυβέρνησης.

Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογες δηλώσεις γίνονται μόνο μεταξύ κυβερνητικών εταίρων και όχι υπουργών για τις σχέσεις με τον πρωθυπουργό. Επίσης και η συνέχεια της αποστροφής του λόγου περί ισορροπιών δείχνει ότι «βλέπει» με διαφορετικό μάτι τη λειτουργία του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι:

– Πριν τον ανασχηματισμό πληροφορίες έφεραν τον πρωθυπουργό να εξετάζει την μετακίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και την τοποθέτηση του Νίκου Παππά στη θέση του, κάτι που τελικά δεν έγινε αφού ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να αλλάξει υπουργείο.

– Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρενέβη ανοιχτά υπέρ της τοποθέτησης του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή μάλιστα που ο Αλέξη Τσίπρας εξέταζε το ενδεχόμενο να τοποθετήσει είτε τον Νίκο Παππά είτε ακόμη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο (σ.σ. οι απαιτήσεις Σκουρλέτη είχαν παγώσει τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό που τελικά υπό την πίεση του υπουργού Οικονομικών, με τον οποίο συντάχθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, υπαναχώρησε γνωρίζοντας όμως ότι έτσι χάνει τμήμα του κόμματος).

– Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να λάβει μέρος στη φιέστα του Ζαππείου για την υπόθεση του χρέους, έχοντας ήδη εκφράσει τη θέση του σύμφωνα με την οποία η απόφαση που ελήφθη στις Βρυξέλλες δεν είναι για «γιορτές».

– Ο υπουργός Οικονομικών έχει αρνηθεί να δηλώσει πως δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Είναι άκρως επιφυλακτικός και μάλιστα στην ίδια αυτή συνέντευξη δηλώνει πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.

– Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα άδειασε το ΑΠΕ, και μάλιστα με έντονο τρόπο, για την πληροφορία που μετέδωσε περί συμφωνίας για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Άνθρωποι του περιβάλλοντος του δήλωναν πως δεν γνώριζε τίποτα για το δημοσίευμα παρ’ ότι είναι αυτός που χειρίζεται τις επαφές και τις συζητήσεις. Αξίζει να επισημανθεί ότι εκτός του ΑΠΕ άδειασε και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος πριν λίγες ώρες είχε αποφύγει να διαψεύσει το δημοσίευμα.

– «Όσον αφορά στις πολιτικές μας απόψεις, είναι αυτονόητο ότι έχουμε και διαφωνίες και ταυτίσεις, δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά», καταλήγει στη συνέντευξή του ο κ. Τσακαλώτος αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

– Η σημερινή αναφορά του πάντως δείχνει πως ο διακριτός ρόλος που αποδίδει στον εαυτό του και τα περί σχέσεων… ισορροπίας θα έχουν και συνέχεια. 

Πηγη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here