Επικαιρότητα

Παρέμβαση Ομπάμα για την κρίση στην Ευρώπη με αναφορά και στην Ελλάδα

Παρέμβαση για την ευρωπαϊκή κρίση, με αναφορά και στην Ελλάδα, έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που τα σενάρια που προεξοφλούν ακόμα και την έξοδο της χώρας από το ευρώ κατακλύζουν τις αγορές. Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη έως ότου επιλυθεί η κρίση στην ευρωζώνη. 

«Η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγάλο άμεσο πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι κάνουν κάποια βήματα για να επιβραδύνουν την κρίση, αλλά όχι για να άρουν την κρίση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες» είπε ο Ομπάμα, μιλώντας σε ισπανόφωνους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Και πρόσθεσε: «Εάν οι αγορές είχαν εμπιστοσύνη στο ότι οι χώρες εντός της Ευρώπης προτίθενται να υποστηρίξουν τους εταίρους τους στην ευρωζώνη και ότι οι χώρες αυτές προτίθενται να κάνουν βήματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του χρέους και της ανάπτυξης και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, τότε θα φαινόταν μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα» πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή έχετε ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά όχι ένα ενιαίο σύνολο οικονομικών πολιτικών και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία». Επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή κρίση προκαλεί μεγάλα προβλήματα και στην διεθνή, παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

«Είναι δύσκολο να υπάρξει συντονισμός όταν έχεις τόσες πολλές χώρες με διαφορετικές πολιτικές και διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες που προσπαθούν να συμφωνήσουν μία κοινή πορεία. Κι έτσι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, νομίζω, αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία όσο αυτό το ζήτημα δεν επιλύεται» είπε.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσθέσουν στο ενιαίο νόμισμα ένα «πιο αποτελεσματικό σύνολο συντονισμένων δημοσιονομικών πολιτικών» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ευρωπαϊκά κράτη για να καταρτιστούν τα πακέτα μεταρρυθμίσεων για τις πιο ευάλωτες οικονομίες.

«Θα είναι ένα σημαντικό θέμα στη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20) που λαμβάνει χώρα τον Νοέμβριο στη Γαλλία» πρόσθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close