Οικονομία

Παγίδες φόρου για φιλοξενούμενους και φιλοξενούντες

Οι «φιλοξενούμενοι» στα τέλη του περασμένου έτους έχασαν το κοινωνικό μέρισμα το οποίο χορηγήθηκε σε επίπεδο νοικοκυριού.

Τώρα, κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, οι πίνακες 2 και 6 κρύβουν παγίδες τόσο για τους ίδιους τους φιλοξενούμενους, όσο και για τους φορολογούμενους που τους φιλοξενούν.

Με στόχο να εντοπιστούν «μαϊμού» φιλοξενούμενοι, η εφορία επιστρατεύει φέτος νέα κόλπα. Στον πίνακα 6 του βασικού εντύπου Ε1, όσοι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους πρέπει να το δηλώσουν υποχρεωτικά μαζί με το ΑΦΜ του φορολογούμενου ο οποίος τους φιλοξενεί.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι φιλοξενούν πρόσωπα τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας αλλά έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης θα πρέπει από την πλευρά τους να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2. Μαζί θα δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενούμενων και τους μήνες φιλοξενίας

Εάν ένα από τα δύο μέρη, είτε ο φιλοξενούμενος, είτε αυτός ο οποίος τον φιλοξενεί δεν το δηλώσει, τότε θα μπλοκάρει η υποβολή της δήλωσης του έτερου.

Έχοντας τα στοιχεία φιλοξενούμενων και φιλοξενούντων, η διασταύρωση των στοιχείων γίνεται απλή υπόθεση. Αν ο φορολογούμενος που παρέχει φιλοξενία δεν έχει δηλώσει τον φιλοξενούμενο στη φορολογική του δήλωση, η υποβολή δεν μπορεί να προχωρήσει. Το σύστημα τον έχει εγκλωβίσει και θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Η δήλωση θα ξεμπλοκάρει μόνο στην περίπτωση που δηλωθεί ως φιλοξενούμενος από τον φιλοξενούντα. Αν ο φορολογούμενος ο οποίος ήθελε να εμφανιστεί ως φιλοξενούμενος αλλά τα στοιχεία δεν «παντρεύονται» με αυτά του ιδιοκτήτη της κατοικίας, τότε θα πρέπει να αλλάξει τη διεύθυνση κατοικίας του κινδυνεύοντας βεβαίως να βρεθεί αντιμέτωπος με το τεκμήριο διαβίωσης και πιθανά με πρόσθετο φόρο.

Οι διασταυρώσεις στοιχείων με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, εκτιμάται ότι θα περιορίσουν δραστικά τα φαινόμενα «μαϊμού» φιλοξενίας τα οποία είναι γνωστό στις φορολογικές αρχές πως έχουν μεγάλες διαστάσεις. Κυρίως σε εργαζόμενους οι οποίοι δεν εκδίδουν παραστατικά για την παροχή υπηρεσιών τους, δουλεύουν με «μαύρα» δηλαδή και υπό τον κίνδυνο να εντοπιστούν δηλώνουν ψευδώς πως φιλοξενούνται σε σπίτια φίλων και συγγενών. Υπάρχει και η κατηγορία των «ψευδώς φιλοξενουμένων» με στόχο την αποφυγή των τεκμηρίων διαβίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία κατά τη διανομή του περυσινού κοινωνικού μερίσματος αποκάλυψαν ότι κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν φιλοξενούμενοι. Αν τα στοιχεία αυτά είναι αληθινά, ένας στους τέσσερις φορολογούμενους σήμερα είναι φιλοξενούμενος.

Σχετικά με το θέμα των φιλοξενούμενων, ο κατάλογος συχνών ερωτήσεων της ΑΑΔΕ αναφέρει:

  1. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Σε περίπτωση φιλοξενίας, συμπληρώστε στον υποπίνακα του κωδικού 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.

  1. Πως θα συμπληρώσω στη δήλωσή μου ότι φιλοξενώ φυσικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση;

Στον κωδ. (007-008) ανοίγει υποπίνακας στον οποίο συμπληρώνετε τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που φιλοξενείται, τα τ.μ. της οικίας σας και τους μήνες που τον φιλοξενήσατε.

  1. Έχω εξαρτώμενο μέλος το οποίο δηλώνω στον πίνακα 8 της δήλωσης, ενώ υπάρχει και η υποχρέωση χωριστής φορολογικής δήλωσης από το μέλος. Θα πρέπει να συμπληρώσω τα στοιχεία του εξαρτώμενου μέλους στον υποπίνακα του κωδικού 007-008 για τη φιλοξενία;

Εφόσον το εξαρτώμενο μέλος συνοικεί μαζί σας και δηλώνεται στον πίνακα 8 δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του κωδικού 007-008.

  1. Στον υποπίνακα 007-008 εμφανίζονται τα στοιχεία του τέκνου μου, το οποίο φιλοξενώ. Θα πρέπει να κάνω αποδοχή της φιλοξενίας;

Δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή εφόσον το τέκνο σας είναι εξαρτώμενο και δηλώνεται στον πίνακα 8 της δήλωσής σας.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close