Επικαιρότητα

“Παγίδα” για 590.000 οφειλέτες από την εφορία

Αν δεν εξοφλήσουν άμεσα τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων…
«Παγίδα» για 590.000 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο στήνει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Οι φορολογούμενοι αυτοί με το έντυπο της φορολογικής δήλωσης του 2011, καλούνται να εξοφλήσουν άμεσα τις οφειλές τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων.

Πάνω στο έντυπο Ε1 που θα συμπληρώσουν και θα υποβάλουν στην Εφορία, θα υπάρχει ειδική σημείωση με το ποσό της οφειλής και κλήση για την άμεση τακτοποίησή της, καθώς οι 590.000 αυτοί φορολογούμενοι έχουν εντοπιστεί έπειτα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου, με όποιον τρόπο και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, είτε ηλεκτρονικά είτε ταχυδρομικά είτε αυτοπροσώπως, δύσκολα θα μπορέσουν να αποφύγουν την εξόφληση του ληξιπρόθεσμου χρέους τους. Ο εφοριακός κατά την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων θα βλέπει στο έντυπο ποιοι χρωστούν καθώς και το ακριβές ποσό της οφειλής τους, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω του Taxis να ελέγχουν αν οι οφειλέτες έχουν προχωρήσει ή όχι σε τακτοποίηση των χρεών τους προς το Δημόσιο.

Τέτοιες οφειλές μπορεί να προέρχονται από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, φόρο μισθωτών υπηρεσιών ακόμη και κλήσεις της Τροχαίας.

Για όσους αδιαφορήσουν και δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους η Εφορία θα δρομολογήσει κατά προτεραιότητα διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η Εφορία έχει βγάλει ήδη 15 ακίνητα στο «σφυρί» και έχει προχωρήσει σε 220 κατασχέσεις ακινήτων μεγαλοοφειλετών σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κολωνάκι, Εκάλη, Φιλοθέη, Βουλιαγμένη, Ψυχικό και Βούλα.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων μέσα από τις διασταυρώσεις που «τρέχει» έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα 2.702 φορολογούμενους να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 77,5 εκατ. ευρώ και παράλληλα να έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 2,1 δισ. ευρώ. Στους οφειλέτες περιλαμβάνονται και 235 φαρμακοποιοί που χρωστούν στο Δημόσιο 4,1 εκατ. ευρώ.

Οι απειλές και οι κατασχέσεις φέρνουν αποτελέσματα. Από τους 2.702 οφειλέτες οι 1.514 είτε εξόφλησαν εφάπαξ είτε προχώρησαν σε ρύθμιση των χρεών τους συνολικού ύψους 29 εκατ. ευρώ για να αποφύγουν την κατάσχεση των ακινήτων τους.

Στο μεταξύ, στις 4 Μαρτίου λήγει το τελεσίγραφο που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε 382 κατοίκους εξωτερικού, που εντοπίστηκαν να χρωστούν 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, συνολικής αντικειμενικής αξίας 283,8 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο έχει βάλει στο «μάτι» τους κατοίκους εξωτερικού αφού, σύμφωνα με τις διασταυρώσεις στοιχείων που έκανε η ΓΓΠΣ, από τους 382 οφειλέτες που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικοί, οι 170 δεν έχουν κάνει φορολογική δήλωση την περίοδο 2008-2010, ενώ 77, που έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, είτε δεν υποβάλλουν δήλωση είτε έχουν δηλώσει εισοδήματα μικρότερα των 20.000 ευρώ.

Οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που δεν θα φροντίσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο θα δουν το όνομά τους να «φιγουράρει» στο διαδίκτυο. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει άρση του φορολογικού απορρήτου.

Θα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο τα στοιχεία όσων οφείλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλών, η οποία υπερβαίνει το διάστημα του ενός έτους.

Το μέτρο δεν εφαρμόζεται όταν:

Ο οφειλέτης έχει μπει σε ρύθμιση και
Υπάρχει δικαστική απόφαση για την αναστολή της καταβολής των οφειλών.

Από την εφημερίδα “Ημερησία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close