Πολιτική

Πάνος Καμμένος: Δεν υπάρχει θέμα ενοικίασης φρεγατών, αλλά κατασκευής νέων

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος όπου ενημέρωσε τόσο για τα F16 όσο και για το θέμα που έχει ανακύψει με τις γαλλικές φρεγάτες.

Αναφερόμενος στο θέμα με τις φρεγάτες τόνισε ότι αυτό που έχει συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο με τη Γαλλία δεν έχει να κάνει με την μίσθωση φρεγατών αλλά με την κατασκευή νέων στην Ελλάδα.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι η συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν επικεντρώθηκε στο θέμα της επιστροφής 8 δισ. ευρώ που οφείλονται στην Ελλάδα από ομόλογα, ποσό που θα αξιοποιηθεί για να κατασκευαστούν στην Ελλάδα οι φρεγάτες.

«Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν – Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες από τη διαφορά των ομολόγων 8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που έγινε για τις φρεγάτες» είπε συγκεκριμένα και ξεκαθάρισε πως «αν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα. Ετσι έχουν τα πράγματα όσον αφορά τα εξοπλιστικά, υπήρχε μια συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλιστικών όπου λόγω της όξυνσης από την πλευρά της Τουρκίας, ζητήσαμε να διερευνηθεί η δυνατότητα αν χρειαστεί κάποια από τα προγράμματα που ήδη τρέχουν να προχωρήσουν και αυτό έγινε δεκτό από όλη την αντιπολίτευση».

Σχετικά με το ζήτημα αναβάθμισης των F-16 , ο Πάνος Καμμένος επιβεβαίωσε πως υπάρχει ζήτημα με την καταβολή των χρημάτων προς τις ΗΠΑ.

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για κόστος 1,2 δισ. ευσταθούν αλλά υπάρχουν πάντοτε και σχετικές εκπτώσεις, οπότε το τελικό κόστος είναι στα συμφωνηθέντα πλαίσια του 1,1 δισ. Το ζήτημα που έχει προκύψει έχει να κάνει με τις καταβολές προς τις ΗΠΑ και εκεί είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας καθώς κανένας δεν μπορεί να εκπονήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με την χώρα να έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μέχρι το 2021» είπε ο κ. Καμμένος.

Όπως ενημέρωσε το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 φτάνει έως το 2028 και το πρώτο αεροσκάφος η χώρα μας σε περίπτωση συμφωνίας θα το παραλάβει σε δύο χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close