Ο Ταξιάρχης του Φοίνικα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου

0

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απονέμεται το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα στον μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου για το συνολικό έργο του.

Ευρύτερα γνωστός ως Vangelis, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου και έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών. Έχει επενδύσει μουσικά πλήθος κινηματογραφικών ταινιών, όπως οι «Blade Runner», «1492: Χριστόφορος Κολόμβος», «Αλέξανδρος», «Ελ Γκρέκο» κ.ά., και έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παπά και τον Γιον Αντερσον.

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF, που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Tο έργο του «Μυθωδία» επελέγη από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της «2001 – Οδύσσεια στον Αρη», ενώ το 2002 συνέθεσε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου σε Κορέα – Ιαπωνία.

Έχει βραβευθεί με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» το 1982 και με πολλά άλλα βραβεία. Το 2008, το Πανεπιστήμιο Αθηνών του απένειμε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα για την εξαιρετική συμβολή του στη μουσική παιδεία του ελληνικού λαού, καθώς και για τη διάδοση του μηνύματος του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.

πηγη

Απάντηση