Ο Καρκίνος του προστάτη αποτελεί μία από τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου στην Ευρώπη καθώς συνιστά ποσοστό της τάξεως του 11% των ανδρικών καρκίνων και ευθύνεται για το 9% των θανάτων από καρκίνο μέσα στα γεωγραφικά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για μία μορφή καρκίνου που συνδέεται με την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, τον γενικότερο τρόπο ζωής και τη διατροφή.

Καρκίνος του Προστάτη: Ποια είναι τα συμπτώματα

Στα πρώτα στάδια ο καρκίνος του προστάτη είναι συχνά ασυμπτωματικός, δεν προκαλεί δηλαδή κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται συνήθως τυχαία, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και του ελέγχου της υγείας.

Σε μεταγενέστερα στάδια παρουσιάζονται μια σειρά από συμπτώματα τα βασικότερα από τα οποία είναι τα παρακάτω.

  • Αίσθηση ξαφνικής ή συχνής ανάγκης για ούρηση

  • Δυσκολία στην ούρηση

  • Δυσφορία κατά την ούρηση

  • Εμφάνιση αίματος σε ούρα ή σπέρμα

  • Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στους μηρούς, ή στους γοφούς

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα δεν παραπέμπουν απαραίτητα σε καρκίνο του προστάτη. Σε κάθε περίπτωση πάντως χρήζουν διερεύνησης και η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται επιβεβλημένη.

Θεραπεία του Καρκίνου του Προστάτη

Ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της νόσου υπάρχει μια σειρά από εργαλεία που έχει στα χέρια του ο γιατρός προκειμένου να προχωρήσει σε θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η απλή ή εντατική παρακολούθηση σε περιπτώσεις χαμηλής κακοήθεια για ηλικιωμένους και νέους άντρες αντίστοιχα.

Σαν μέτρα αντιμετώπισης και θεραπείας λαμβάνονται επίσης η ακτινοθεραπεία, η βραχυθεραπία και η ορμονοθεραπεία και η ριζική προστατεκτομή.

Προστατεκτομή

Πρόκειται για την ολική και πλήρη αφαίρεση του προστάτη μαζί με κάψα του και τις σπερματοδόχους κύστεις σε ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, ο οποίος δεν έχει επεκταθεί έξω από τον προστάτη.

Η μέθοδος έχει άριστα ογκολογικά αποτελέσματα με τη συνολική 5ετή, 10ετή και 15ετς ειδική για τη νόσο επιβίωση να είναι 99%, 96% και 90% αντίστοιχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here