Επικαιρότητα

Ο Ζορμπάς μας… χορεύει στο ταψί! Δειτε live πως μας `χορευει`

Ο καιρός έχει ήδη αγριέψει και… αγριεύει κι άλλο σήμερα, Σάββατο 29.09.2018, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ. Περιμένουμε βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές με τα φαινόμενα να εμφανίζονται αρχικά στο νότιο Ιόνιο και την νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη. Βαθμιαία και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επηρεάσουν το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Άνεμοι 8 με 10 μποφόρ θα επικρατήσουν σταδιακά από το νότιο Ιόνιο στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

Από το Σάββατο το μεσημέρι τον… ρυθμό θα δίνει ο κυκλώνας Ζορμπάς

Το Σάββατο στις 09:00 το πρωί,ο κυκλώνας Ζορμπάς θα βρίσκεται ακόμη έξω από τα χωρικά μας ύδατα.κυκλώνας Ζορμπάς καιρός

Στις 15:00 το μεσημέρι όπως σημείωσε ο κ. Αρνιακός ο Ζορμπάς θα βρίσκεται στο ακρωτήριο Ταίναρο.κυκλώνας Ζορμπάς καιρός

Από εκεί θα προχωρήσει το βράδυ στις 21.00 στο Μυρτώο Πέλαγος κοντά στη Μήλο.κυκλώνας Ζορμπάς καιρός

Την Κυριακή στις 09.00 το πρωί θα βρίσκεται πλέον στις Κυκλάδες κοντά στο ύψος της Σύρου.κυκλώνας Ζορμπάς καιρός

Το μεσημέρι της Κυριακής περίπου στις 15.00 θα …χορεύει στο Ικάριο Πέλαγος και από εκεί θα φτάσει στη Χιο, όπου θα τελειώσει το πέρασμά του από τη χώρα μας.κυκλώνας Ζορμπάς καιρός

Μετά θα κατευθυνθεί στην Κωνσταντινούπολη και στον Εύξεινο Πόντο.κυκλώνας Ζορμπάς καιρός

Δείτε όλα όσα είπε ο Τάσος Αρνιακός στον Ant1

Έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι

Ο κ. Αρνιακός τόνισε πως όσο ο κυκλώνας Ζορμπάς θα μπαίνει στο Αιγαίο Πέλαγος θα αρχίζει να εξασθενεί καθώς βρίσκει μια ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και τα νησιά που θα του περιορίσουν την δύναμη. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει καθώς οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις ενώ θα έχουμε έντονες βροχοπτώσεις που θα ξεκινήσουν από τη νότια Πελοπόννησο , τα Κύθηρα και τη δυτική Κρήτη, ενώ όσο ο Ζορμπάς θα ανεβαίνει προς τα πάνω θα έχουμε έντονες βροχές στην ανατολική Πελοπόννησο, στην Αττική, τις Κυκλάδες και μετά στην Εύβοια, στις Σποράδες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το φαινόμενο από την Κυριακή το απόγευμα θα αρχίζει να εξασθενεί καθώς θα πηγαίνει προς την Τουρκία.

Click4more: Άνεμοι 100 χιλιομέτρων την ώρα! Ίσως είναι μόνο η αρχή για τον κυκλώνα Ζορμπά

Στο δελτίου του ΑΝΤ1 μίλησε απο το Λος Άντζελες και ο καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης,κ. Κώστας Συνολάκης.

Ο κ. Συνολάκης τόνισε πως αυτά τα φαινόμενα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αν και θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια για να αποδειχθεί και επιστημονικά. Όμως όπως ανέφερε “η κοινή λογική αυτό μας λέει. Δηλαδή οι κυκλώνες σχηματίζονται όταν ακριβώς η θάλασσα είναι πιο ζεστή, γι’ αυτό και στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ έχουμε κυκλώνες αυτή την εποχή. Η κλιματική αλλαγή, ένα από τα αποτελέσματα που έχει είναι να αυξάνει την θερμοκρασία της θάλασσα και ειδικά την επιφανειακή θερμοκρασία και λόγο αυτού οι πιθανότητες να έχουμε περισσότερους κυκλώνες με μια πιο ζεστή θάλασσα είναι πολύ μεγάλες”.

Δεν τρελάθηκε ο καιρός, εμείς τρελαθήκαμε

Όσο για το αν θα ενταθούν αυτά τα φαινόμενα τα επόμενα χρόνια και αν ο καιρός “τρελάθηκε” όπως λέει ο απλός λαός ξεκαθάρισε πως “δυστυχώς εμείς τρελαθήκαμε, όχι ο καιρός. Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής η επιστημονική κοινότητα προσπαθούσε να τις επεξηγήσει για χρόνια. Για τουλάχιστον δυο δεκαετίες. Και θέλω να θυμίσω ότι και η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά αμφισβητούσε την κλιματική αλλαγή και λέγαν οι μεν ότι είναι μια συνωμοσία της αριστεράς η δε ότι είναι μια συνωμοσία της δεξιάς και δεν παίρναμε μέτρα”.

Δείτε live πώς κινείται ο κυκλώνας Ζορμπάς

Δείτε στον παρακάτω διαδραστικό χάρτη ζωντανά την πορεία που καταγράφει ο κυκλώνας Ζορμπάς 

“Δεν έχουν γίνει μακροπρόθεσμες μελέτες στη Μεσόγειο – Δεν ξέρουμε τις συνέπειες σε βάθος χρόνου”

Μάλιστα εξήγησε πως “ακόμη και με τη συνθήκη που έγινε στο Παρίσι οι ΗΠΑ θέλουν να αποσυρθούν. Δηλαδή δεν το έχουμε πάρει στα σοβαρά. Και εμείς το εισπράττουμε. Ειδικά στη μεσόγειο, κάτι που μας ανησυχεί επειδή δεν έχουμε κάνει τις κατάλληλες μακροπρόθεσμες μελέτες δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε με μεγάλη ακρίβεια ποιες θα είναι οι συνέπειες σε 20 ή 30 χρόνια. Μελέτες που έχουν κάνει οι ολλανδοί ή όπως στο Ισραήλ που έχουν κάνει καταπληκτικές μελέτες για να υπολογίσουν τη άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Εμείς δεν το έχουμε κάνει αυτό”

Καιρός: “ Το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής θα είναι τριπλάσιο από το τωρινό μας κόστος”

Ο κ. Συνολάκης τόνισε πως πρέπει και εμείς οι ίδιοι να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, ενώ προειδοποίησε πως αν δεν λάβουμε μέτρα το κόστος από την κλιματική αλλαγή θα είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο από το τωρινό μας κόστος δανεισμού.

Click4more: Μεσογειακός Κυκλώνας: Κύματα γίγαντες! Θα φτάσουν τα 11 μέτρα!

“Αφότου ξεχάσουμε την απαίσια οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία δέκα χρόνια και πολύ αφότου αποπληρώσουμε το χρέος , αυτό που θα εισπράττουμε είναι το τεράστιο μας χρέος στην κλιματική αλλαγή και αν δεν αρχίσουμε να παίρνουμε μέτρα να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής το κόστος θα μας γονατίσει. Και μιλάμε για ένα κόστος σε 50-60 χρόνια το οποίοι μπορεί να φτάσει τις 3 ή 4 φορές όσο είναι ο εξωτερικός μας δανεισμός τώρα. Είναι δηλαδή κάτι που πρέπει να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε».

Να παραδώσουμε μια Ελλάδα λίγο χειρότερη απ’ ότι τη παραλάβαμε

«Και δεν χρειάζονται φοβερά μέτρα με πάρα πολλά χρήματα, πρέπει απλώς όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να μετριάσουμε το πόσο διοξείδιο του άνθρακα παράγουμε ο καθένας μας με τα σκουπίδια με τις μετακινήσεις, ώστε να αφήσουμε μια Ελλάδα τουλάχιστον λίγο χειρότερη απ’ ότι την παραλάβαμε. Να την αφήσουμε καλύτερη θα είναι πάρα πολύ δύσκολο”, κατέληξε ο κ. Συνολάκης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close