Επικαιρότητα

Ο Αλέκος έκανε μια χαρά τη δουλειά του ή … η μπάλα των απορριμμάτων στην εξέδρα ;

Πέρα από τις τεχνικές παρατηρήσεις που μπορεί κανείς να κάνει πάνω στις δηλώσεις Γιώτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν αρκετά πολιτικά στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν.

Ο κ. Γιώτης ανακαλύπτει ενδιαφέρον σε κάποια μελέτη η οποία, κατά τον κ. Γιώτη, λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται συνολικά 6 εργοστάσια ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Μία τέτοια λύση απαιτεί περιφερειακούς και κεντρικούς πολιτικούς χειρισμούς και αποφάσεις. Με άλλα λόγια, ο δήμος δεν έχει δυνατότητες και δεν μπορεί να επιλύσει το ζήτημα. Δηλαδή ο κ. Γιώτης συμφωνεί με τον κ. Πνευματικό που λέει ότι κανένας δήμος δεν έλυσε το πρόβλημα των σκουπιδιών με ευθύνη της περιφέρειας Πελοποννήσου. Αν δηλαδή ο κ. Γιώτης ήταν δήμαρχος, θα περίμενε από την περιφέρεια και την κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα ?

Ενώ όμως ο κ. Γιώτης βλέπει με ενδιαφέρον μία κεντρική-περιφερειακή λύση, στις ίδιες δηλώσεις, λίγα λεπτά νωρίτερα, θεωρεί ότι ο δήμος Κορινθίων είναι μεγάλος και πρέπει να λύσει το πρόβλημα στα όριά του. Αυτό βέβαια δεν είναι συμβατό με τη νομοθεσία αλλά εγείρει μείζων πολιτικό ερώτημα : τι θέλει τελικά ο κ. Γιώτης ? Λύση από το δήμο ή λύση από την κεντρική διοίκηση ? Αν το πρόβλημα αφορά τη κεντρική διοίκηση, τότε γιατί κάνει κριτική στον κ. Πνευματικό ? Τον πρώην περιφερειάρχη κ. Αγγελόπουλο θα έπρεπε να κατηγορεί !

Το τρίτο πολιτικό ζήτημα αφορά στο γεγονός ότι ο κ. Γιώτης δε παίρνει ξεκάθαρη θέση κατά ή υπέρ της καύσης σύμμικτων απορριμμάτων. Οι δηλώσεις δείχνουν μάλλον φιλικές προς τη θερμική επεξεργασία γεγονός που εγείρει και πολιτικά ερωτήματα στη κατεύθυνση της Κίνησης Πολιτών που πρέπει επίσης να τοποθετηθεί. Την ώρα που πολλοί λένε ότι σε ένα δεύτερο γύρο οι φίλοι της Κίνησης θα στηρίξουν τον κ. Γιώτη, ο κ. Κασίμης πρέπει να αντιδράσει σε σενάρια ‘’μεγάλων και λίγων μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης’’ που δεν μπορεί να είναι άλλες από μονάδες καύσης. Αν τελικώς οι κκ Γιώτης και Πνευματικός συμφωνούν στο τρόπο επίλυσης του ζητήματος των απορριμμάτων, ο κ. Κασίμης θα καταγγείλει μόνο στη πλευρά Πνευματικού ή θα πάρει καθαρή θέση απέναντι στο πρόβλημα ζητώντας καθαρές θέσεις και από τον κ. Γιώτη ? Θα καταγγείλει και τους δύο ο κ. Κασίμης ή θα συνεχίσει τη τακτική της σιωπηρής συνεργασίας του δεύτερου γύρου ανεξάρτητα από τις προτεινόμενες θέσεις ? Θα καθαρίσει έτσι απλά με μία απλή διατύπωση του τύπου : ”εμείς ως Κίνηση Πολιτών είμαστε σταθερά κατά της καύσης” για να μη θίξει τον κ. Γιώτη ή θα αξιοποιήσει την ευκαιρία να αποδείξει αν και πόσο εναλλακτική πρόταση έχει ?

Ένα επίσης σοβαρό θέμα αφορά στις θέσεις που θα αναπτύξει πλέον ο κ. Πνευματικός. Οι δηλώσεις Γιώτη δείχνουν πρόθεση να πεταχτεί η μπάλα εκτός γηπέδου σε ότι αφορά στα σκουπίδια. Όλοι περιμένουν την περιφέρεια, ο νυν δήμαρχος αθώος, ο υποψήφιος δεν θέλει να δεσμευτεί ούτε να απολογηθεί για την κυβερνητική απραξία της ΝΔ ή του περιφερειάρχη της στα σκουπίδια, άρα όλα τακτοποιημένα. Θα αλλάξει στάση ο Πνευματικός στο θέμα των απορριμμάτων ? Θα αξιοποιήσει τη πολιτική συμπεριφορά του κ. Γιώτη ? Θα υιοθετήσει πολιτικές αειφόρου ανάπτυξης, συμβατές με την ιδεολογική πλατφόρμα του πολιτικού του χώρου ή θα πετάξει το μπαλάκι στη περιφέρεια ? Αξίζει ίσως να θυμίσω ότι ο βουλευτής κ. Μπεγλίτης έχει δηλώσει ότι ”οι δήμαρχοι έχουν βαθειά πολιτική και θεσμική ευθύνη … ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close