Οσμή σκανδάλων στο Βατικανό: Επένδυσε στα γυαλιά του Ελκάν, στην Giocchi Preziosi και στην ταινία του Έλτον Τζον

0

Οι δικαστικές αρχές της Αγίας Έδρας ερευνούν τις επενδύσεις ενός φαντ με έδρα τη Μάλτα που είναι πολύ κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών και τον Παπά Φραγκίσκο, γράφει η Κορριέρε ντελα Σερά

Μυστήριαι αι βουλαί του Κυρίου – και των επενδυτών – και αδιαφανείς οι δρόμοι του χρήματος, πάντως ένας από αυτούς συνδέει το Βατικανό με τη Μάλτα σύμφωνα με αποκαλύψεις του ιταλικού τύπου.

Tο Φεβρουάριο, μέσω ενός ταμείου που εδρεύει στη Βαλέτα, το υπουργείο εσωτερικών του Βατικανό επένδυσε στα γυαλιά οράσεως του Λάπο Ελκάν της οικογένειας Ανιέλι, την Italia Independent.

Το Βατικανό έκανε ένα άλλο deal αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου με τον Ενρίκο Πρετσιόζι, τον βασιλιά των παιχνιδιών στην Ιταλία (γνωστή και στην Ελλάδα η “Giocchi Preziosi”) βιομηχανικό του παιχνιδιού και τον πρόεδρο της ομάδας της Γένοβας.

Η Αγία Έδρα επένδυσε ακόμη περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση της παραγωγής ταινιών όπως το τελευταίο «Men in Black» και η βιογραφία του Elton John, «Rocketman».

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πολλές επενδύσεις που έγιναν με καύσιμο τις προσφορές των πιστών στον ναό του Αγίου Πέτρου. Το Δικαστικό Σώμα του Κράτους του Βατικανού εξετάζει πλέον πολλές περισσότερες.

Ο Τραπεζίτης της Μάλτας

Στην οδό St Paul 259 στη πρωτεύουσα της Μάλτας Βαλέτα, σε απόσταση αναπνοής από την πιτσαρία Vecchia Taranto, βρίσκονται τα κεντρικά του Global Fund Centurion.

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα του κεφαλαίου που διαχειρίζεται του έχει ανατεθεί, σύμφωνα με διαφορετικές και αξιόπιστες πηγές, προέρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, με άλλα λόγια το σημαντικότερο τμήμα της διοίκησης του Βατικανού και το πιο κοντινό στον Πάπα Φράνγκίσκο.

Ο διευθυντής του ταμείου Ενρίκο Κράσο, 71 ετών, είναι Ιταλός κάτοικος Ελβετίας. Πρώην τραπεζίτης στην Credit Suisse και ιδιοκτήτης στο Λουγκάνο της Sogenel Holding, που αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλές οικονομικές συναλλαγές, διαχειρίζεται τα ταμεία του Βατικανού εδώ και χρόνια.

Για αυτό έλαβε πολλές επίσημες επιστολές ευχαριστιών από το Υπουργείο Εσωτερικών του Βατικανό ενώ του απονεμήθηκε χρυσό μετάλλιο για την προσφορά του από τον Πάπα, για να μην αναφέρουμε εκατομμύρια ευρώ σε προμήθειες.

Εδώ και αρκετούς μήνες, εντός των τειχών του Βατικανού, η φήμη του άρχισε να τσαλακώνεται. Αλλά στη Μάλτα παραμένει αυτός που αποφασίζει πού να επενδύσει τα χρήματα του Πάπα.

Τα γυαλιά του Λάπο

Ο Crasso συγκέντρωσε για το Centurion Global Fund περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία στη συνέχεια επένδυσε σε ακίνητα, ομόλογα, μετοχές και άλλα στοιχεία ενεργητικού.

Αυτά δεν είναι πάντα ρευστά περιουσιακά στοιχεία, ούτε πάντα ασφαλείς επενδύσεις αρκετές φορές μάλιστα δείχνουν από την αρχή να μην είναι καθόλου ελπιδοφόρες.

Εκείνο που ξεχωρίζει ιδιαίτερα είναι το μερίδιο του Fund στην εταιρεία του Λάπο Έλκαν, Italia Independent. Το μαλτέζικο Fund με τa κεφάλαια Βατικανού ανέλαβε νέες μετοχές σε τιμή € 2,35, συγκεντρώντας έτσι μερίδιο 25% με € 6 εκατ. Το μερίδιο έδωσε στον Κράσο μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η Centurion, εν μέσω κορωνοϊού και παρά την πτώση της τιμής της μετοχής των 1,7 ευρώ, αποφάσισε να εισφέρει ακόμη περισσότερα κεφάλαια. Επί του παρόντος, to deal χάνει χρήματα.

Επενδύσεις της Preziosi

Τον Σεπτέμβριο, λίγες μέρες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο για την αγορά του κτιρίου της Sloane Avenue στο Λονδίνο – μια συμφωνία που ενορχηστρώθηκε από τον επενδυτή Ραφαέλε Μιντσιόνε και στην οποία ο Κράσο είχε κεντρικό ρόλο – το υπουργείο εσωτερικών οριστικοποίησε το deal με τον Πρετσιόζι.

Έναντι € 10 εκατομμυρίων, το Centurion Global Fund θα αποκτούσε το 14% της New Deal, μιας εταιρείας στην οποία ο Ενρίκο Πρετσιόζι είχε μόλις μεταφέρει το 11,7% της Giochi Preziosi.

Στην ουσία, η Centurion αποκτούσε το 1,67% του ομίλου παιχνιδιών. Η μεταφορά πραγματοποιήθηκε από την Banca Zarattini στην Ελβετία στις 30 Σεπτεμβρίου και περιλάμβανε την ακόλουθη ρήτρα:

«Ο πωλητής (δηλ. η Giocchi Preziosi) Θα λάβει μέτρα … για να εισαγάγει την Preziosi στο χρηματιστήριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να μπορέσει η εταιρεία να επωφεληθεί από τα έσοδα της εισόδου της». Έτσι διατυπωμένο, μοιάζει με δάνειο. Αλλά τι γίνεται αν δεν μπει στο χρηματιστήριο;

Αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό

Ο Κράσο έχει επίσης στραμμένη την προσοχή του στις υποδομές ύδρευσης. Η Centurion επένδυσε € 4,7 εκατομμύρια στο όχημα Cristallina Holding, το οποίο ανέλαβε την Acqua Pejo και τη Goccia di Carnia, μαζί με άλλους Ιταλούς εταίρους όπως η εταιρεία χαρτοφυλακίου της οικογένειας Μπορομέο.

Αλλά ο Κράσο ενδιαφέρεται και για την νέα οικονομία: Τον Οκτώβριο του 2018, η Centurion απέκτησε το 10% της Abbassalebollette, μια επιχείρηση που προσφέρει υπηρεσίες Διαδικτύου για εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου: Είχε κύκλο εργασιών 60.000 ευρώ το 2018 και ζημιές € 39.000.

Πόσο αγόρασε το μερίδιο; Περίπου 1,27 εκατομμύρια ευρώ.

Αν πάει στραβά, στο Βατικανό θα μπορέσουν να ζητήσουν εξηγήσεις από τον πρόεδρο του SNAM, Λούκα Νταλ Φάμπρο ο οποίος είναι δικτυωμένος με σημαντικές επαφές στο υπουργείο Εσωτερικών: Κατά… αγγελική σύμπτωση η εταιρεία Abbasalebollette ανήκει στην οικογένειά του.

Ακίνητα και ομόλογα

Πέρα από τις επενδύσεις σε εταιρίες υπάρχουν επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία. Για € 16 εκατομμύρια, η Centurion αγόρασε το κτήριο που στεγάζει στην Ιταλία τα κεντρικά του ελβετο-σουηδικού γίγαντα ABB. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη επένδυση του ταμείου.

Ένα άλλο ποσό ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ αφορούσε τα ομόλογα μιας μικρής εταιρείας με έδρα τη Ρώμη, την Bdm Costruzioni e Appalti της οικογένειας Μαρονάρο, η οποία θεωρείται ότι την έχει χρησιμοποιήσει για να αναλάβει την Immobiliare Grotta 1973 που ανήκει στις οικογένειες Τσεριμπέλι- Μπαρλούτζι.

Με “χασούρα”…

Τι κρύβεται πίσω από αυτά τα deals; Και ποια είναι η σχέση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών του Βατικανό και των οχημάτων του Κράσο, δηλαδή του Centurion και του Sogenel;

“Βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση του ρόλου της Αγίας Έδρας όσον αφορά τα προαναφερθέντα κεφάλαια και οποιεσδήποτε άλλες εξετάζονται επί του παρόντος από το δικαστικό σώμα του Βατικανού σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές» – απάντησε επίσημα το Γραφείο Τύπου του Βατικανού. Ο Κράσο αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα της Corriere della Sera

To ερώτημα είναι – είναι κερδοφόρες όλες αυτές οι επενδύσεις; Οχι ακριβώς. Στα τέλη του 2018 το ταμείο ανέφερε ζημίες 4,61%. Αυτό είναι περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.

Και τα περισσότερα από αυτά κατέληξαν στις τσέπες των στελεχών μέσω προμηθειών. Όχι ακριβώς αυτό που θα ήθελε ο Άγιος Πέτρος.

ΠΗΓΗhttps://www.newmoney.gr/roh/diethni/osmi-skandalon-sto-vatikano-ependise-sta-gialia-tou-elkan-stin-giocchi-preziosi-ke-stin-tenia-tou-elton-tzon/

Απάντηση