Του Δημήτρη Πεφάνη

Λίγο από ενδιαφέρον, λίγο από επαγγελματική διαστροφή, παρακολουθώ πολύ τι γράφεται στο Internet και κυρίως στα social media για τα ελληνοτουρκικά.

Κοινή συνισταμένη είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων, με ελάχιστη έως καμία γνώση να έχουν σηκώσει τα λάβαρα, ζητώντας ελαφρά τη καρδία να βυθίσουμε τον τουρκικό στόλο, να πάρουμε την Πόλη (και την Αγιά Σοφιά) και λίγο πολύ να ξανα-φτάσουμε στο Σαγγάριο.

Και όλα αυτά, αραχτοί σε κάποια ξαπλώστρα ή στο κλεινόν Άστυ, εκατοντάδες ναυτικά μίλια μακριά από εκεί που διαδραματίζονται οι εξελίξεις.

Αγαπημένοι μου πολεμιστές του πληκτρολογίου, αλήθεια, πόσοι από εσάς θα γράφατε τα ίδια αν βρισκόσασταν στη γέφυρα μιας φρεγάτας με το μισό τουρκικό στόλο απέναντι; Πόσοι από εσάς έχετε γνώση και συναίσθηση των συνεπειών που θα έφερνε μια σύρραξη; Και όχι μόνο σε ανθρώπινες ζωές, αλλά σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο;

Όποιος είναι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει και είναι πολύ εύκολο να κάνεις μνημόσυνο (δυστυχώς κυριολεκτικά στην περίπτωσή μας) με ξένα κόλλυβα.

Προσωπικά, δεν διατείνομαι σε καμία περίπτωση ότι γνωρίζω σε βάθος και σε επίπεδο που να μου επιτρέπει να εκφέρω ουσιαστικά γνώμη το οτιδήποτε για ισορροπίες δυνάμεων στο Αιγαίο, για ναυτικό πόλεμο αλλά και για το δίκαιο που διέπει τις έρευνες σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Αυτό που κάνω είναι να παρακολουθώ τις εξελίξεις, έχοντας εμπιστοσύνη στο πολιτικό αλλά και στρατιωτικό προσωπικό της χώρας, που καλείται να διαχειριστεί τη δύσκολη αυτή κατάσταση. Και γνωρίζω επίσης ότι με παιάνες και ιαχές πολέμου (από την ξαπλώστρα) κάνουμε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Προσοχή, δεν λέω να ρίξουμε λευκή πετσέτα και να αφήσουμε τον τουρκικό στόλο να αλωνίζει στο Αιγαίο. Αλλά να εμψυχώσουμε ψύχραιμα και ρεαλιστικά εκείνους που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο, κρίνοντας και κατακρίνοντας αν χρειαστεί εκ του αποτελέσματος.

Μέχρι τότε, αγαπημένοι μου πολεμιστές του πληκτρολογίου, μπορούμε να καταπιαστούμε με άλλα θέματα, μια και αυτή η χρονιά έχει αν μη τι άλλο δώσει πολύ υλικό. Και να αφήσουμε τους αρμόδιους να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους, μια και ούτως ή άλλως, κρίνοντας από τον Έβρο τους προηγούμενους μήνες, τα δείγματα μέχρι στιγμής είναι θετικά.

πηγη