Επικαιρότητα

“Νεκρώνει” αύριο η αγορά της Τρίπολης

«Αντιδρούμε και προτείνουμε». Ο εμπορικός Σύλλογος της Τρίπολης μετέχει στην αυριανή πανελλαδική κινητοποίηση και κρατά τα καταστήματα του κλειστά. Λέει όχι σε συγκεκριμένες αλλαγές στο φορολογικό, λέει όχι στην απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου και της εγκατάστασης πολυκαταστημάτων. Ο Σύλλογος δεν μένει μονάχα στην αντίδραση αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ανούσιο και αναποτελεσματικό, αλλά προχωρά και σε συγκεκριμένες προτάσεις επί των 3 αυτών θεμάτων. «Στον Εμπορικό Σύλλογο Τρίπολης ξέρουμε πως η απεργία δεν είναι θεραπεία για πάσα νόσο. Απεργείς ενάντια σε λάθος αποφάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αφανισμό έναν ολόκληρο κλάδο. Απεργείς όχι μόνο αντιδρώντας αλλά και διατυπώνοντας και ορθολογικές προτάσεις» θα πεί ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αρβανίτης. Ο Σύλλογος να σημειωθεί, είχε προτείνει η απεργιακή κινητοποίηση να μην συμπέσει με την πανελλαδική απεργία προκειμένου να εισακουστούν καλύτερα τα θέματα που προτάσσονται, ωστόσο η ΕΣΕΕ έκρινε πως θα πρέπει να είναι την ίδια ημέρα. Ο εμπορικός σύλλογος Τρίπολης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι ανέλυσε τα 3 ζητήματα στα οποία έγκειται η αντίδραση αλλά και τις προτάσεις σε καθένα από αυτά τα θέματα. «Αγωνιζόμαστε κατά του νέου φορολογικού κατά της απελευθέρωσης της ίδρυσης και εγκατάστασης πολυκαταστημάτων και κατά της απελευθέρωσης του υπαίθριου εμπορίου.»

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Κατά τους εμπόρους η λογική είναι λανθασμένη δεδομένου ότι ο έμπορος, ο επιχειρηματίας δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κακοποιός και να φυλακίζεται. Στόχος θα πρέπει να είναι η απαλοιφή της φοροδιαφυγής και η απόδοση του ΦΠΑ και όχι η φυλάκιση. Ο πρόεδρος του Συλλόγου έκανε λόγο για πολιτική ανασφάλειας, για ελεγκτική ανεπάρκεια και για έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα. Σημείωσε δε , επιστρατεύοντας τους αριθμούς πως την ίδια ώρα που η «ζημιά» του κράτους από τη μη απόδοση ΦΠΑ αγγίζει τα 500 εκ ευρώ, η «ζημιά» στους επιχειρηματίες από τη μη επιστροφή ΦΠΑ του κράτους φτάνει το 1 δις ευρώ! Όλα τα παραπάνω βέβαια έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά. «Για εμάς το φορολογικό αποτελεί σημείο τριβής με την κυβέρνηση γιατί η λανθασμένη σύνδεση της συστηματικής φοροδιαφυγής με την μη απόδοση ΦΠΑ και οι απειλές με φυλάκιση ξεπερνούν κάθε όριο υπερβολής, αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς .Η διαρκής φοροδιαφυγή υπάρχει και στερεί από τα δημόσια ταμεία πολλά έσοδα, υπολογίζεται πως ετησίως το κονδύλι αυτό είναι στα 1,6 δις. Ωστόσο θέλω να σας πω πως έρευνα του Υπουργείου το 2007 η παραβατικότητα στο εμπόριο είναι μικρότερη ή ίση με το 15%. Άρα η φοροδιαφυγή στο εμπόριο λόγω τους συστήματος που ακολουθείται, είναι μικρή ή μικρότερη απ ότι στους άλλους κλάδους. Αν φυλακίζονταν οι συνεχής και κατά συρροή φοροφυγάδες κανείς δεν θα είχε αντίρρηση όμως δυστυχώς δεν υφίσταται ασφαλής μηχανισμός διαχωρισμού» σημείωσε ο πρόεδρος .

Οι έμποροι χαρακτήρισαν ως ατόπημα τον προσδιορισμό της φορολόγησης ενώ πρότειναν:

Όχι στην ποινικοποίηση της σχέσης με το Κράτος
Αυστηρές ποινές για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ ((κλείσιμο επιχείρησης , πάγωμα προσωπικού ΑΦΜ) αλλά όχι προσωποκράτηση
Απλοποίηση του Φορολογικού (να μπει τέλος στα αναχρονιστικά βιβλία και να υιοθετηθεί ο λογιστικός τρόπος)
Σωστός ελεγκτικός μηχανισμός

ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: Η απελευθέρωση της εγκατάστασης των πολυκαταστημάτων βρίσκει επίσης αντίθετους τους εμπόρους οι οποίοι θεωρούν πως η κάθε εγκατάσταση θα πρέπει να γίνεται βάση μελέτης, με κριτήρια συγκεκριμένα, πληθυσμιακά και γεωγραφικά κυρίως όμως επιστημονικά. Προτείνουν δε στην κάθε εγκατάσταση λόγο να έχει ο Δήμος στον οποίον θα λειτουργήσει το πολυκατάστημα, η περιφέρεια, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία ελευθέρων επαγγελματιών

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ:Η πρόταση απελευθέρωσης και του υπαιθρίου εμπορίου βρίσκει τον εμπορικό κόσμο αντίθετο αφού όπως τόνισε ο πρόεδρος , απουσιάζει και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τα επαγγέλματα εδώ δεν είναι πιστοποιημένα. Άρα η λογική της απελευθέρωσης βάση των όσων γίνονται στην Ε.Ε δεν μπορεί να ισχύσει αν δεν καθοριστεί εκ νέου και από μηδενική βάση το θεσμικό πλαίσιο και αν δεν πιστοποιηθούν τα επαγγέλματα. Οι έμποροι της Τρίπολης μεταξύ άλλων προτείνουν:

Ύπαρξη συγκεκριμένων και ελεγχόμενων χώρων
Ονομαστικές άδειες,
Τοποθέτηση ταμειακών μηχανών
Να χαρακτηρίζονται ως λαθραία τα πλαστά και παραποιημένα προϊόντα
Στην Τρίπολη το φαινόμενο δεν παρατηρείται σε πολύ μεγάλο βαθμό αφού η προσπάθεια του Συλλόγου τα τελευταία 8 χρόνια έχει δώσει καρπούς!

Για όλα τα παραπάνω οι έμποροι της Τρίπολης ομόφωνα αποφάσισαν να μετάσχουν στην κινητοποίηση της 23ης του Φλεβάρη , κρατώντας τα καταστήματα τους κλειστά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close