ΜΚΟ: Ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, «δείχνει» η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον

0

Η απάντηση σε ερώτηση της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή

Τόσο οι διεθνείς, όσο και οι εγχώριες αρχές ανέκαθεν θεωρούσαν τη δράση των ΜΚΟ στην Ελλάδα ολίγον τί «ξέφραγο αμπέλι». Εξάλλου, στο αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα- τότε που πέρασαν από την χώρα πάνω από ένα εκατομμύρια άτομα με προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη- ο ρόλος τους χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον αμφιλεγόμενος.

Ένας άγνωστος αριθμός μη κυβερνητικών φορέων είχε ενεργοποιηθεί, τόσο ελληνικών όσο και διεθνών, αντικαθιστώντας κάποιες φορές το κράτος και τις αρχές ασφαλείας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες ότι ΜΚΟ καθοδηγούσαν μετανάστες για να φτάσουν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι με την κατηγορία της διεθνούς παράνομης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών δικάστηκαν στη Μυτιλήνη τρεις Ισπανοί και δυο Δανοί εθελοντές. Σε άλλες περιπτώσεις, υπήρξαν μέλη ΜΚΟ που ανέπτυξαν παράνομη δραστηριότητα παράλληλα με το τυπικό τους έργο, έχοντας ως κίνητρο είτε το κέρδος, είτε την ιδεοληψία. Αυτός είναι και ο λόγος που έστω τον προηγούμενο μήνα (κάλλιο αργά, παρά αργότερα) συστάθηκε, μεταξύ άλλων, μητρώο μελών των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε να καταγράφονται επιτέλους οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες των οργανώσεων.

Εκτός από παρατυπίες που αφορούσαν τη λειτουργία των ΜΚΟ, όμως, σημειώθηκαν και οικονομικές ατασθαλίες. Εξάλλου, ακόμα και οι αρμόδιοι υπουργοί της περιόδου, ούτε λίγο, ούτε πολύ είχαν παραδεχθεί ότι το νομοθετικό πλαίσιο ευνοούσε μία μορφή ασυδοσίας. Για αρκετά χρόνια δεν υπήρχε ούτε σχετικό μητρώο καταγραφής των ίδιων των ΜΚΟ, με αποτέλεσμα να διακινείται χρήμα της Ε.Ε. σε ιδιωτικούς φορείς χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιοι είναι, τί έργο παράγουν ή ποια είναι η ατζέντα τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά από σχετική έρευνα αποδείχθηκε ότι το 2017 η αναλογία εργαζομένων της ΜΚΟ και των μεταναστών ήταν 1 προς 7. Σε κάθε έναν εργαζόμενο σε ΜΚΟ, αντιστοιχούσαν εφτά πρόσφυγες-μετανάστες, κάτι που δεν αποτυπωνόταν στις συνθήκες διαβίωσης των τελευταίων.

Όπως και να έχει, η διακίνηση των κονδυλίων για το προσφυγικό μέσω των ΜΚΟ δεν αποτελεί κάτι νέο. Ούτε καν η σπατάλη αυτών. Προκύπτει από την απόφαση του Μαρτίου του 2016 της Ε.Ε. που συνόδευσε τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, την οποία ενέκρινε και υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι αποφασίστηκε ότι κανένα κονδύλι δεν θα φτάσει στο ελληνικό κράτος, αλλά θα περάσει στα ταμεία των ΜΚΟ.

πηγη

Απάντηση