Μια αν μη τι άλλο πρωτότυπη προεκλογική καμπάνια ξεδιπλώνει σταδιακά αυτή τη φορά ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμμαχία Πολιτών» του Βασίλη Νανόπουλου, Βασίλης Μπαλάφας.

Υπό τον τίτλο «Θέλω | Διεκδικώ | Επιλέγω | Στηρίζω | Ψηφίζω» ο Βασίλης αναρτά σχεδόν κάθε εβδομάδα στο λογαριασμό του στο Facebook μια φωτογραφία με θέματα που λείπουν από το Δήμο Κορινθίων, όπως η προηγμένη ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών, οι πιστοποιημένες και άρτια εξοπλισμένες παιδικές χαρές, οι παραλίες με γαλάζιες σημαίες που ικανοποιούν και τις ανάλογες προϋποθέσεις και οι θεματικές ενότητες συνεχίζονται.

Πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι η καμπάνια που ξεκίνησε σχετικά με την ψηφιακή διαβούλευση και συμμετοχή των πολιτών στα κοινά του Δήμου.

Όπως μας είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, ο κόσμος όλο ακούει για αυτό το πράγμα, γίνονται συνέχεια διάφορες εκδηλώσεις που περιορίζονται σε ατέρμονες ομιλίες, όμως κανείς δεν του δείχνει πως, με ποιον τρόπο, γιατί, χειροπιαστά, στην πράξη.

«Χρειαζόμαστε μια κρίσιμη μάζα διευκολυντών – facilitators όπως τους αναφέρει η θεωρία, οι οποίοι θα ξεκινήσουν και θα τραβήξουν και τον υπόλοιπο κόσμο σε όλο αυτό«, υποστηρίζει ο Βασίλης Μπαλάφας.


«Οι πολίτες, βλέποντας κάποιους να συμμετέχουν και να αλληλεπιδρούν στην πράξη με τέτοιου είδους πλατφόρμες, θα αρχίσουν και εκείνοι να θέλουν να λάβουν μέρος σε αυτή την καινοτομία που πηγαίνει τη συμμετοχή του πολίτη πολλά βήματα πέρα από την απλή συμμετοχή του κάθε φορά απλώς και μόνο στις εκλογές. Οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η εκλογή τους δεν σημαίνει «λευκή επιταγή» για μια θητεία να κάνουν ό,τι θέλουν.«, συμπληρώνει.

Ο Βασίλης λοιπόν  έχει επιλέξει τρια σχετικά εργαλεία τα οποία παρουσιάζει στους Κορίνθιους και τους καλεί να λάβουν μέρος.

Το πρώτο ήταν το Tellonym ένα απλό εργαλείο έκφρασης γνώμης και κατάθεσης ιδεών που βασίζεται στην ανώνυμη συμμετοχή του πολίτη σε έναν καταιγισμό ιδεών. Το πρώτο πείραμα είχε εντυπωσιακό αποτέλεσμα. 35 πολίτες εξέφρασαν τη γνώμη τους για διάφορα θέματα δημιουργώντας μια πρώτη «τράπεζα» ιδεών και παρατηρήσεων. Το παράδειγμα συνεχίζει να λειτουργεί.

Το δεύτερο εργαλείο είναι η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικών μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου στο οποίο έχουν την επιλογή να δηλώσουν ή να μη δηλώσουν τα στοιχεία τους. Το πειραματικό ερωτηματολόγιο θα το βρείτε εδώ και ήδη όπως μας είπε ο Μπαλάφας έχουν συγκεντρωθεί περίπου 40 απαντήσεις.

Αυτές τις μέρες ο Βασίλης παραμετροποιεί και προετοιμάζει το τρίτο εργαλείο το οποίο όπως λέει είναι το πιο εντυπωσιακό και θα δώσει μια ολιστική εικόνα ψηφιακής συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Είναι λίγο πιο δύσκολο από τα προηγούμενα, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί εκεί η έκφραση γνώμης είναι πιο αυθεντική, πιο ελεύθερη και πιο κοντά στην παραδοσιακή φιλοσοφία ενός συνεχούς και διαρκούς διαλόγου.

«Θέλω αυτή τη φορά η προεκλογική μου καμπάνια να αφήσει κάτι ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος. Να πάμε ένα βήμα παραπέρα πριν τις εκλογές για να το εξελίξουμε μετά από αυτές«, δήλωσε στο eKorinthos.gr και το Θύμιο Τσαρμπό.

Κλείνοντας την επικοινωνία μας, ο Βασίλης μας ενημέρωσε ότι η συμμετοχή είναι ικανοποιητική και πέρα από τις αρχικές του προσδοκίες. Για το λόγο αυτό και σκοπεύει πριν τις εκλογές να παρουσιάσει κάποια αποτελέσματα από τη χρήση αυτών των εργαλείων έτσι όπως προέκυψαν από τη συμμετοχή των Κορινθίων πολιτών. «Και ορισμένα είναι πολύ ενδιαφέροντα» όπως μας διαβεβαίωσε.

Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη και του τρίτου εργαλείου και θα σας ενημερώσουμε. Μέχρι τότε σας καλούμε και εμείς να συμπληρώσετε το πειραματικό ερωτηματολόγιο που δημιούργησε και που έχει σημεία στα οποία μπορείτε να φτιάξετε εσείς την ατζέντα χωρίς να νιώσετε ότι υπάρχει ένα προδιαγεγραμμένο επιθυμητό αποτέλεσμα.

https://www.surveymonkey.com/r/vbalafas

Πρόκειται αν μη τι άλλο για μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα προεκλογική προσέγγιση που δεν την είχαμε ξαναδεί στα προεκλογικά δρώμενα της Κορινθίας. Ο Βασίλης, άλλωστε, δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, μας έχει συνηθίσει στο να καινοτομεί και να πρωτοτυπεί, ορισμένες φορές μάλιστα πολύ πιο νωρίς από το να δούμε κάποια πράγματα που λέει και δείχνει σε ευρεία κλίμακα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here