Με υψηλά επίπεδα συμμόρφωσης «κύλησε» η πρεμιέρα της εστίασης

0

Με αποστάσεις, υγειονομικό εξοπλισμό και πολλή προσοχή άνοιξαν χθες εστιατόρια και καφέ σε όλη τη χώρα, η μεγάλη, ωστόσο, προσδοκία για την επανεκκίνηση της εστίασης δεν αντανακλάται στις εισπράξεις της πρώτης ημέρας. Παρά το γεγονός ότι επιχειρηματίες και προσωπικό αφομοίωσαν γρήγορα τους κανόνες προστασίας, διαμορφώνοντας κατάλληλα τους εξωτερικούς χώρους, η κοινωνία δεν φάνηκε έτοιμη ακόμη για την επιστροφή στις παλιές και αγαπημένες συνήθειες. Με αυτά τα δεδομένα, από νωρίς το πρωί χθες η κίνηση ήταν μεν αυξημένη, αλλά όχι ασφυκτική σε καφετέριες και καφενεία, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα και τις επόμενες ώρες στα εστιατόρια.

Εστίαση βίντεο κύριοι μιλούν ενώ πίνουν τον καφέ τους

Αποτιμώντας την πρεμιέρα της εστίασης, «υποτονική ήταν η κίνηση σήμερα στα καταστήματα εστίασης, και μάλιστα φάνηκε ότι ο κόσμος είναι μουδιασμένος και φοβισμένος ακόμα από τον κορωνοϊό» τόνισε στο protothema.gr ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, λαμβάνοντας μηνύματα από όλη την Ελλάδα. Κάπως καλύτερα εξελίχθηκε η κίνηση στα καταστήματα καφέ, καθώς ήταν «ικανοποιητική για πρώτη ημέρα» σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ. Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα συμμόρφωσης των επιχειρηματιών του κλάδου είναι εξαιρετικά υψηλά«δύσκολα θα κάτσει ο κόσμος να φάει σε ένα εστιατόριο με την οικογένεια, είτε γιατί φοβάται είτε διότι δεν υπάρχουν έσοδα», κατέληξε ο κ. Καββαθάς.

Στις αντιξοότητες της ολικής επαναφοράς του κλάδου αθροίζεται και το «μεγάλο κόστος των προστατευτικών μέτρων», όπως εξήγησε στον Θέμα 104,6 ο Μιχάλης Κολιός, Ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και πρόσθεσε πως «πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να το καλύψουν». Εντούτοις, «ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες τα πράγματα να καλυτερέψουν» ευχήθηκε ο κ. Καββαθάς, καθώς βαρόμετρο για την εξέλιξη του κλάδου θα αποτελέσει η έξοδος των πολιτών το Σαββατοκύριακο.

Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται ως προς τον τρόπο λειτουργίας και εξυπηρέτησης των καταστημάτων εστίασης προστέθηκαν χθες και νέες οδηγίες με εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης, διευκρινίζοντας επιμέρους ζητήματα, μεταξύ των οποίων:

Ως εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια νοείται ο χώρος που πρέπει να έχει πλευρά ή πλευρές σε επαφή με χώρο ή αίθριο που διαθέτει κουφώματα, λχ. πόρτες, αρθρωτά τζάμια, παράθυρα κ.ο.κ. Στην «εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια» θα πρέπει να διατηρούνται τα παράθυρα, οι πόρτες και τα αρθρωτά τζάμια διαρκώς ανοιχτά. Επίσης, στο χώρο της «εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας» επιτρέπεται μόνο η λειτουργία ανεμιστήρα.

Εστίαση βίντεο Σπύρος Μπαϊρακτάρης

· Εάν ένα κατάστημα έχει στην ίδια πλευρά ανοίγματα που άλλα έχουν ύψος μεγαλύτερο των 2μ. και άλλα μεγαλύτερο του 1μ., το βάθος της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας υπολογίζεται με συντελεστή 1,6 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο των 2 μ. και με συντελεστή 0,8 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο του 1μ.

· Σε περίπτωση που ένα κατάστημα εξυπηρετεί τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό καθήμενων πελατών εντός της Συνολικής Ωφέλιμης Επιτρεπόμενης Επιφάνειας Λειτουργίας (ΣΩΕΕΛ) μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και take away μέχρι πέντε (5) πελάτες.

· Μπροστά από το μπαρ τοποθετούνται σκαμπό ώστε να κάθονται πελάτες υπό τους περιορισμούς και τις αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπέζια.

estiasi-piraias
estiasi-pireas-2

· Επιτρέπεται η τοποθέτηση stands στα καταστήματα με τη δυνατότητα οι πελάτες να μην καταλαμβάνουν καρέκλες (συνεπώς να στέκονται όρθιοι), με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπεζοκαθίσματα.

· Καταστήματα εγκατεστημένα σε στοές που αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματα ή stands στο χώρο της στοάς νοούνται ως τοποθετημένα σε υπαίθριο χώρο.

· Η αναλογία λουόμενων ανά τετραγωνικό μέτρο αφορά μόνο τις οργανωμένες παραλίες που έχουν ελεγχόμενη είσοδο. Οι λοιποί κανόνες, ως προς τα όρια των αποστάσεων μεταξύ ομπρελών κλπ, παραμένουν σε ισχύ για όλες τις οργανωμένες παραλίες.

Δεδομένων των συνθηκών, να υπερβούν τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, επιταχύνοντας τις διαδικασίες αδειοδότησης των καταστημάτων εστίασης για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή.

Παράλληλα, η επάνοδος των χώρων εστίασης δεν μονοπώλησε αυστηρά το ενδιαφέρον των πολιτών σχετικά με την επαναφορά στην κανονικότητα, καθώς το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της προσχολικής και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις τάξεις ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και Τάκης Θεοδωρικάκος αντίστοιχα.

estiasi-patra
estiasi-preveza

Ο οδικός χάρτης της επιστροφής στα θρανία για τους μικρούς μαθητές περιλαμβάνει:

· Παράταση σχολικού έτους έως τις 26 Ιουνίου: Ειδικότερα, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου καιντα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

· Έως 15 μαθητές ανά τάξη και αποστάσεις 1,5 μέτρου

· Σχολαστικό καθαρισμό, διαφορετικά διαλείμματα και προαιρετική χρήση μάσκας

· Φυσικό αερισμό στις τάξεις.

· Προαιρετική χρήση μάσκας για εκπαιδευτικούς και μαθητές και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία.

· Εξ αποστάσεως διδασκαλία

· Επαναλειτουργία των ολοήμερων σχολείων με την νέα χρονιά.

· Λειτουργία των ειδικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Ιουνίου, ενώ τα ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου.

Στη λήψη της απόφασης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη βάρυνε η «ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, τελικά, ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί πρέπει να ανοίξουν», όπως εξήγησε στην συνέντευξή του χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Star και τη δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέα«Εάν πήγαινα με τις δημοσκοπήσεις, κυρία Ζαχαρέα, δεν θα έπρεπε να ανοίξω τα δημοτικά. Θεωρώ, όμως, ότι θα ήταν λάθος αν το έκανα αυτό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «αυτή είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουμε τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Πρακτικά δεν έχουμε κρούσματα, έχουμε ανοίξει ήδη τα γυμνάσια και τα λύκεια και πήγε πάρα πολύ καλά το άνοιγμα αυτό, χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόβλημα».

Εκτός από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 31 Ιουλίου, επαναλειτουργούν και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Η επαναλειτουργία 1.600 δομών με 90.000 παιδιά σε όλη τη χώρα απαιτεί ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας και για αυτό προβλέπονται:

· Λειτουργία εκ περιτροπής σε αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 15 παιδιά.

· Το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου,

· Θα πρέπει να τηρούνται μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Την ίδια ώρα, στο ημερολόγιο σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα προστέθηκαν χθες και νέοι, ενδιάμεσοι σταθμοί, καθώς την 1η Ιουνίου ξεκινά το yachting, για να ακολουθήσει το άνοιγμα των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και των κατασκηνώσεων, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ λειτούργησαν χθες με κανόνες και προϋποθέσεις οι ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και των κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδιών με αναπηρίες. Ακολούθως, την επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων στις 15 Ιουνίου προανήγγειλε χθες, μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ενώ ανακοίνωσε τη συρρίκνωση των δικαστικών διακοπών λόγω του κορωνοϊού στην περίοδο από τις 15 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Πρωτο Θεμα

Leave a Reply