Πολιτική

Με πρότυπα σχολεία και μη κρατικά πανεπιστήμια η πρόταση της Ν.Δ. για την Παιδεία

«Μηχανή» που θα κινήσει την οικονομία θεωρεί την εκπαίδευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης που παρουσίασε το Σάββατο στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία.

Μιλώντας σε εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως η παιδεία δεν είναι ακόμα μια πλευρά μίας εφαρμοσμένης πολιτικής, ώστε να περιοριστεί σε ένα επιμέρους τμήμα ενός πολιτικού προγράμματος, αλλά αποτελεί τον καθρέφτη της αντίληψης που έχει ο καθένας για το μέλλον του τόπου.

Μία ημέρα μετά την κόντρα του στη Βουλή με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε πως «η ασφάλεια αποτελεί δημοκρατικό και ατομικό δικαίωμα των πολιτών, ευθύνη και υποχρέωση του κράτους. Το άσυλο στη βία και στην παρανομία, δεν θα αλλάξει: θα καταργηθεί. Για να κυκλοφορήσουν και πάλι ελεύθερα οι ιδέες και η γνώση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο άρθρο 16 και επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Όσον αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια είπε πως «θα αποκτήσουν στην πράξη την αυτονομία τους. Θα αξιολογούνται βάσει μετρήσιμων αποτελεσμάτων και θα είναι ελεύθερα να ανοίξουν τα φτερά τους».

Υποσχέθηκε «ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση, με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και μεθόδους που αξιοποιούν την τεχνολογία» και απευθυνόμενος στου δασκάλους και του καθηγητές τόνισε πως θα έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές εκπαιδευτικές πηγές.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προανήγγειλε πρότυπα σχολεία «σε κάθε περιφερειακή ενότητα» για τα παιδιά που ξεχωρίζουν από κάθε ελληνικό χωριό ή γειτονιά. Επίσης εξέφρασε την πρόθεση να ιδρυθούν πρότυπα επαγγελματικά λύκεια με τη συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων.

Δήλωσε επίσης ότι ο καλός εκπαιδευτικός δεν έχει να φοβηθεί τίποτε απο την αξιολόγηση, αντίθετα, «είναι ο μόνος τρόπος να αναγνωριστεί η προσπάθειά του εντός και εκτός τάξης».

► Σύμφωνα με τη ΝΔ, το πρόγραμμά της για την Παιδεία δεν αφορά ορισμένες αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά μια συνολική και σε βάθος μεταρρύθμιση, με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Μία μεταρρύθμιση που τοποθετεί στο επίκεντρο των αλλαγών τους λειτουργούς τής εκπαίδευσης, τους μαθητές και φοιτητές και τους γονείς τους, όπως τόνισαν τόσο ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης όσο και η τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close