Επικαιρότητα

Μετ΄εμποδίων ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

 

Στη σκιά των σημαντικών ελλείψεων βιβλίων ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά για περίπου 1.300.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για περίπου 180.000 εκπαιδευτικούς.

Λόγω της έλλειψης των βιβλίων, το υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει την αποστολή των dvd, τα οποία περιέχουν την ύλη των σχολικών βιβλίων, ενώ τις πρώτες ημέρες θα δοθούν και φωτοτυπίες.

Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα του Εθνικού Τυπογραφείου έδωσε εντολή και ξεκίνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο η αναπαραγωγή 50.000 τευχών, δηλαδή δύο ανά κάθε μαθητή της γ΄τάξης του Γυμνασίου με τις πρώτες 40 σελίδες, πέντε μαθημάτων το κάθε τεύχος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, «οι πρώτες αποστολές από τα αποθέματα που υπήρχαν έγιναν προς τη νησιωτική Ελλάδα και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου και η κάλυψη σε βιβλία φτάνει σήμερα μέχρι και το 85%. Ήδη άρχισαν και οι νέες παραλαβές και η προώθηση τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης».

Ωστόσο, το Υπουργείο σημειώνει πως «είναι σαφές ότι δημιουργούνται προβλήματα σε κάθε τάξη τις πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς». Τονίζει πάντως ότι οι δυσκολίες αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με την οργανωμένη, έγκαιρη δράση των διευθυντών εκπαίδευσης, των διευθυντών των σχολείων και βέβαια χάρη στην εμπειρία και την υπευθυνότητα του δασκάλου της κάθε τάξης, του καθηγητή κάθε τμήματος.

Στις οδηγίες του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, εκτός από το dvd που θα δοθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου σε όλους τους μαθητές και τις φωτοτυπίες, περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση των περισσευμάτων των βιβλίων και του διδακτικού υλικού των προηγουμένων ετών και η επιστροφή των παλαιοτέρων βιβλίων, από τους μαθητές.

Συγκεκριμένα οι μαθητές καλούνται μέσα από μία σχολική καμπάνια να προσκομίσουν τα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς για να υποστηρίξουν τους συμμαθητές των άλλων τάξεων.

Απάντηση Διαμαντοπούλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο

«Το Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου του οποίου προΐσταται και στο οποίο προήδρευσε ο κ. Αγγελάρας, καθυστέρησε να εκδώσει την απόφασή του, παραβαίνοντας ρητή διάταξη του νόμου», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στη δήλωση του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι την είχε εγκαίρως ενημερώσει για το πρόβλημα που είχε προκύψει με τα βιβλία και ότι «αυτή είναι και η μόνη και αδιάψευστη αλήθεια».

«Λυπούμαι, αλλά είμαι υποχρεωμένη να απαντήσω στη δημόσια δήλωση του κ. Αντιπροέδρου, και να υπενθυμίσω ότι η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Σημείωσε μάλιστα ότι από τις 19 Απριλίου που κατατέθηκε η σχετική αίτηση ανάκλησης από τον ΟΕΔΒ η απόφαση δημοσιοποιήθηκε στις 12 και κοινοποιήθηκε στον ΟΕΔΒ στις 19 Ιουλίου. Ήτοι με καθυστέρηση ενάμιση μήνα.

Όπως επισήμανε, «κατά το διάστημα που εκκρεμούσε η εκφορά της δικαστικής κρίσης περί της νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη διαγωνιστική προσπάθεια» (Πράξη 61/2011 VI Κλιμακίου Ελεγκτικού Συνεδρίου). Δηλαδή, ανεξαρτήτως του εάν και τι γνώριζε ποιος, η καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης -και ανεξαρτήτως του εάν αυτή ήτο θετική ή αρνητική- οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο αδιέξοδο που περιήλθε ο ΟΕΔΒ για την έγκαιρη προμήθεια του αναγκαίου χαρτιού εκτύπωσης των βιβλίων.

«Ο σεβασμός στη νομιμότητα και το δημόσιο χρήμα, και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αποτελεί προφανές χρέος όλων μας. Όπως και ο σεβασμός στην δικαστική κρίση αποτελεί για μένα πάγια αρχή και πεποίθηση», κατέληξε η υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close