Μαργαρίτης Σχοινάς: Η ΕΕ δεν πρέπει να αποτύχει ξανά στο προσφυγικό

0
ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÔÄ ê.ÐÑÏÊÏÐÇ ÐÁÕËÏÐÏÕËÏÕ ÌÅ ÔÏÍ ÁÍÔÉÐÑÏÅÄÑÏ ÔÇÓ ÅÕÑÙÐÁÉÊÇÓ ÅÍÙÓÇÓ ê.ÌÁÑÃÁÑÉÔÇ Ó×ÏÉÍÁ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI

Στη μελλοντική διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε αναλυτική συνέντευξή του που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να ξαναποτύχει στο μεταναστευτικό», τονίζει ο κ. Σχοινάς, και εξηγεί ότι χρειάζεται ένα νέο σύμφωνο, το οποίο «θα καλύπτει όλες τις πλευρές των μεταναστευτικών πολιτικών, ενώ αλληλεγγύη και υπευθυνότητα θα βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις, έτσι ώστε κάθε κυβέρνηση- στο Νότο, τον Βορρά και στην ανατολική Ευρώπη- να μπορέσουν να βρουν στοιχεία που τις ικανοποιούν».

«Θα προχωρήσουμε με μια συνολική προσέγγιση, η οποία δεν θα καλύπτει μόνον το δικαίωμα ασύλου και της επανεγκαταστάσεις, βασικής σημασίας για τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, Ελλάδας, Μάλτας και Ισπανίας. Εκτός από την αλληλεγγύη θα ρυθμίσουμε αμέσως και στοιχεία που αφορούν την επίδειξη ευθύνης, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα από τις χώρες του Βορρά και της Ανατολικής Ευρώπης. Θα ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα, θα προωθήσουμε μια πραγματική πολιτική επαναπατρισμών, και θα δημιουργήσουμε νόμιμους διαδρόμους για μετανάστες με υψηλή εξειδίκευση», τονίζει ο κύριος Σχοινάς.

Με αναφορά στο ίδιο, πάντα θέμα, προσθέτει:

«Χάρη στην νέα αποστολή της Frontex μπορούμε να ενισχύσουμε αμέσως τα εξωτερικά σύνορα. Πρώτα η Frontex δεν διέθετε μόνιμες δομές και προσωπικό, ενώ τώρα αποκτά δικό της προσωπικό, το οποίο μέχρι το 2027 θα μετρά δέκα χιλιάδες άνδρες, μέρος της νέας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής. Οι κυβερνήσεις δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί πλήρως, αλλά ήδη από το επόμενο καλοκαίρι, στα σύνορά μας θα έχουμε 700 μόνιμους άνδρες, οι οποίοι θα είναι εύκολο να τους διακρίνουν οι πολίτες, χάρη στην ευρωπαϊκή στολή και το αναγνωριστικό τους σήμα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης, το προσωπικό αυτό θα οπλοφορεί και θα μπορεί να βασιστεί σε ευρύ εξοπλισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει πλοία και ελικόπτερα».

Πηγή

Απάντηση