Μέτρα για τον κορωνοϊό: Πέφτουν στην αγορά €12 δισ. σε 50 ημέρες

0

Θα μοιραστούν έως τον Ιούνιο σε 1,2 εκατομμύρια επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες – 150.000 επιχειρήσεις στην ουρά για χαμηλότοκα 1+1 δισ. μέσω της επιτρεπτέας προκαταβολής – Νέα κεφάλαια κίνησης έως 7 δισ. με εγγυητή το κράτος σε επιχειρήσεις που «στέγνωσαν»

Ρευστό 12 δισ. θα μοιραστεί σε επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία τους από την ερχόμενη εβδομάδα και στα πρώτα βήματά τους έως τον Ιούνιο. Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων θα γίνει σταδιακά, αλλά ήδη αρχίζουν να εισρέουν τα πρώτα «καύσιμα» που φύλαγε για την επόμενη μέρα του lockdown το οικονομικό επιτελείο.

Μέσα σε 50 ημέρες -αν όλα πάνε καλά με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς- οι επιχειρήσεις θα πάρουν πολλαπλές ανάσες, με άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση από το κράτος, ως εξής:

  • Αμεσα θα κρατήσουν περί τα 2 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους (κυρίως ΦΠΑ) που τα είχαν βάλει ήδη στα ταμεία τους πριν από το λουκέτο, στα μέσα Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου. Υπό κανονικές συνθήκες, αν δεν είχαν κλείσει λόγω κορωνοϊού, έως την ερχόμενη Πέμπτη (30 Απριλίου) όλες οι επιχειρήσεις μαζί (και όσες δεν επλήγησαν όπως σούπερ μάρκετ, πρατήρια κ.λπ.) θα απέδιδαν ΦΠΑ και έμμεσους φόρους 2,5 δισ. που είχαν προεισπράξει από πελάτες.

Για όσους ανέστειλαν τη λειτουργία ή υπολειτουργούσαν, όμως, η πληρωμή αναβάλλεται έως τα τέλη Αυγούστου, μαζί και με άλλα 400 εκατ. ευρώ από φόρους που ήταν να πληρωθούν τέλη Μαρτίου, αλλά μπήκαν και αυτά σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις θα κρατήσουν έτσι, εφόσον χρειάζονται, περίπου 2,5-3 δισ. που τα είχαν στα ταμεία τους προτού κλείσουν.

  • Για να μη βρουν βουνό μαζεμένα μπροστά τους χρέη και πληρωμές στα τέλη Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου (μαζί και με άλλα 300 εκατ. από αναστολές ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες), στην κυβέρνηση ετοιμάζουν να υπάρχουν δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», θα τα αποπληρώσουν σε 24 ή έως και 48 δόσεις, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 ή του 2024!

  • Μεγάλο μέρος, έως και 25%, από τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσουν οι επιχειρήσεις τούς το χαρίζει το κράτος αν επιλέξουν ολική εμπρόθεσμη εξόφληση μέσα στον Απρίλιο. Θα είναι μια απευθείας κρατική επιχορήγηση στο ταμείο τους, ύψους έως 3% ή 6% των συνολικών εισπράξεων που έχουν κάνει από τις αρχές του 2020.
    Πέραν αυτών των 2 δισ. ευρώ:

  • 150.000 επιχειρήσεις αναμένουν ήδη στην ουρά για χαμηλότοκα δάνεια 1+1 δισ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

πηγη

Leave a Reply