Τοπικά

Μάχη στα αποκαΐδια της… Γκόθαμ Σίτι

Σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, στην μακρά πορεία προς τις κάλπες, εξελίσσεται η ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση στα φαινόμενα ανομίας στον χώρο των Πανεπιστημίων και το γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας των πολιτών.

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή και η σφοδρή αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η δράση διαφόρων ομάδων στα Πανεπιστήμια, είτε ονομάζονται «συλλογικότητες» είτε «αντιεξουσιαστές», θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τη σημερίνη του παρέμβαση ουσιαστικά επιχείρησε να ξεδιπλώσει την πολιτική της ΝΔ για τα φαινόμενα βίας και ανομίας που απασχολούν την συντριπτική πλειοψήφία της κοινής γνώμης. Ταυτόχρονα όμως, έσπευσε να κατηγορήσει ευθέως την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλης να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα θέτοντας μάλιστα ευθέως το ερώτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ βολευεται με την σημερινή κατάσταση και αν σκοπεύει να εξεπολύσει συγκεκριμένες ομάδες στο μέλλον για να κάψουν την Αθήνα όπως την έκαψαν το 2008».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανίσει την κατάσταση σχεδόν… ιδανική ή τουλάχιστον καλύτερη από πριν. Δίνοντας και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στο εξής απέδωσε στην κριτική Μητσοτάκη ένα νεοφιλελεύθερο πρόσημο που έχει ως τελικό στόχο την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η κατάσταση στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη δεν μοιάζει με την Γκόθαμ Σίτι, την διεφθαρμένη πόλη που κυριαρχούσε το οργανωμένο έγκλημα πριν γενηθεί ο Μπάτμαν.

Η συζήτηση προκλήθηκε μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το «πανεπιστημιακό άσυλο» έχει καταλυθεί από τους γνωστούς-άγνωστους τραμπούκους. Έγινε «παραβατικό άσυλο»» και προανήγγειλε ότι ΝΔ θα καταργήσει τον σχετικό νόμο.

Μητσοτάκης: Αφήνετε τα γκρουπούσκουλα για να καίνε την Αθήνα μετά τις εκλογές

Απο την πλευρά του ο πρωθυπουργός είπε πως «η εγκληματικότητα είναι ένα φαινόμενο της κοινωνίας στην οποία ζούμε» ενώ υποστήριξε πως το σχέδιο της ΝΔ είναι η δυσφήμιση των δημόσιων πανεπιστημίων προκειμένου να δημιουργηθεί η ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών.

Παράλληλα επιχείρησε να δείξει ότι η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και να πείσει ότι το έντονο αίσθημα ανασφάλειας που υπάρχει στην κοινωνία αποτελεί προϊόν… fake news. «Περιγράφετε μια κατάσταση σαν να ζούμε στην Γκόθαμ Σίτι. Αυτή με τον Μπάτμαν» είπε.

«Επιχειρείται να ωραιοποιήσετε την κατάσταση» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης για να καταγγείλει απόπειρες δημιουργίας νέας γενιάς ατάκτων που θα λάβει δράση μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μήπως βολεύεστε με αυτή την κατάσταση; Μήπως η προκλητική ανοχή σε γκρουπούσκουλα είναι μια προετοιμασία για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα; Μήπως επιτρέπετε σε αυτές τις ομάδες να κάνουν ανώδυνη εκπαίδευση για να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάψουν την Αθήνα όταν περάσετε στην αντιπολίτευση όπως έκαναν το 2008 που εσείς δεν είχατε πει κουβέντα. Δεν είστε άμοιροι ευθυνών. Έχετε την ιστορία σας» ειπε χαρακτηριστικά. «Είστε το χθες του ψέματος και της ισοπέδωσης. Η ιστορία σας έχει ξεπεράσει» είπε σε άλλο σημείο απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα και στις δύο πλευρές «του ιδεολογικού χάρτη» και αναφέρθηκε στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την Χρυσή Αυγή αλλά και στην δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα.

Με επιστολές καθηγητών και φοιτητών η πρωτολογία Μητσοτάκη

Η συζήτηση ξεκίνησε με την πρωτολογία του αρχηγού της ΝΔ που περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια επικαλούμενος μάλιστα επιστολές και ανακοινώσεις καθηγητών και φοιτητών.

 • «Τεράστιο πρόβλημα και απειλή για τις ζωές και την ίδια την Δημοκρατία η κατάσταση στα πανεπιστήμια. Η ανομία και η εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια εξάγονται»

 • «Οι δραστηριότητες εντός των πανεπιστημίων είναι του κοινού ποινικού δικαίου όπως διακίνηση ναρκωτικών. Την ίδια ώρα οι συλλογικότητες ελέγχουν πανεπιστημιακές σχολές που μετέτρεψαν σε ορμητήρια για επεισόδια και καταστροφές και βιοτεχνίες μολότοφ.

 • «Αυτό που άλλοτε λέγαμε «Πανεπιστημιακό Άσυλο» έχει καταλυθεί από τους γνωστούς-άγνωστους τραμπούκους. Έγινε «Παραβατικό Άσυλο».

 • «Η διακίνηση ιδεών και η γνώση διώκονται στον φυσικό τους χώρο

 • «Η επέτειος Πολυτεχνείου έχει μετατραπεί σε γιορτή ρίψης μολότοφ

 • «Στην Ελλάδα του κυρίου Τσίπρα ο μόνος χώρος που δεν μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα τις απόψεις σου είναι τα δημόσια πανεπιστήμια»

 • Η Ερώτηση έχει συνταχθεί από την τραυματική εμπειρία όσων εμπλέκονται στην τραγωδία των πανεπιστημίων. Την συνυπογράφουν 1.500 φοιτητές που αναφέρουν σε επιστολή τους ότι φοβούνται να κυκλοφορήσουν σε μέρη του πανεπιστημίου που εγκαταλείπεται στην τύχη του. Σε αυτούς πρέπει να απαντήσετε κυρίε Τσίπρα όχι σε εμένα

 • Μέχρι πότε να θα ανέχεστε παρακρατικές φασιστικές πρακτικές αυτών των ομάδων και θα αδιαφορείτε σε όσους ορθώνουν το ανάστημά τους

 • Με ποιους είστε; Με τους καθηγητές, τους φοιτητές ή με τις ομάδες των τραμπούκων; Εμείς είμαστε με τους καθηγητές και όχι με το βαποράκι. Είμαστε με τον φοιτητή και όχι τον καταληψία. Είμαστε με την κανονικότητα και την νομιμότητα. Είμαστε με όσους λένε έως έδώ. Φτάνει πια αξίζουμε καλύτερα από αυτή την ντροπή.

 • Είστε υπερήφανος που είστε πρωθυπουργός που άφησε τα δημόσια πανεπιστήμια σε αυτή την κατάντια και επιμένετε ότι το θέμα αυτό αφορά λίγους και πως αυτό το ζήτημα αφορά την ακροδεξιά ατζέντα αν και αφορά την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βία στα πανεπιστήμια γιατί δεν θέλει.

 • Όλα αυτά θα τελειώσουν. Με ΝΔ τα πανεπιστήμια μας θα καθαρίσουν από λαθρέμπορους και εμπόρους ναρκωτικών και τραμπούκους. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα για κατάληψη από εξωπανεπιστημαικά στοιχεία Όσοι ασχημονούν θα πεταχτούν έξω. Το άσυλο θα καταργηθεί. Δεν θα αλλάξει ο νόμος, θα καταργηθεί.

 • «Είστε το χθες του ψέματος και της ισοπέδωσης. Η ιστορία σας έχει ξεπεράσει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close