Κυρώνονται σήμερα από τη Βουλή οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία 

0

Με αυξημένη πλειοψηφία αναμένεται να κυρώσει η Βουλή των Ελλήνων τις δύο κρίσιμες συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, τη στιγμή ώρα που η Τουρκία όχι μόνο συντηρεί το κλίμα έντασης στην ΝΑ Μεσόγειο αλλά και τραβάει το σκοινί, με τον Μ. Τσαβούσογλου να απευθύνει χθες ευθείες απειλές προς την Ελλάδα, ενώπιον του Χ. Μάας.

Ενίσχυση του εθνικού οπλοστασίου, χαρακτήρισε τις δύο συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τους Αιγύπτιους αποκάλυψε πως σύντομα θα έχουμε εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο,

Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το συνολικό αποτέλεσμα αμφότερων των Συμφωνιών «ιδιαίτερα ικανοποιητικό», τονίζοντας ότι συνιστούν ενίσχυση του εθνικού οπλοστασίου, επισημαίνοντας ότι: «συνδυάζει την επέκταση των θαλασσίων ζωνών και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αυτές με τη νομική κατοχύρωση των πάγιων θέσεων της χώρας μας. Ενισχύεται η εικόνα τη χώρας ως χώρας η οποία κινούμενη με βάση το διεθνές δίκαιο βρίσκει λύσεις με τους γείτονες της».

Ως εκ τούτου, ο υπουργός, απηύθηνε προσκλητήριο εθνικής ομοψυχίας στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η εθνική ομοψυχία είναι αυτή η οποία θα επιφέρει τη Νέμεση στην τουρκική παραβατική ύβρι».

Από την άλλη πλευρά η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει για την Συμφωνία με την Αίγυπτο την ουδέτερη στάση του «παρών»
αδυνατώντας να εκφράσει ξεκάθαρη θέση για το κρίσιμο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο φετινό φόρουμ των Δελφών, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ενώ συμφωνία με το Κάιρο Αιγύπτου βρήκε την στήριξη των διεθνιστών «53», που πρακτικά λειτουργούν ως εσωκομματική «αντιπολίτευση» απέναντι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

πηγη

Leave a Reply