Επικαιρότητα

Κρίση και ανασφάλιστα αυτοκίνητα. (Άρθρο του Στ. Χατζησταυράκη)

Η παράλειψη της πληρωμής των ασφαλίστρων του αυτοκινήτου αποτελεί ένα όλο και πιό έντονο φαινόμενο – αποτέλεσμα της πολυεπίπεδης κρίσης που βιώνουμε.

Το ενδεχόμενο λοιπόν να συγκρουστείτε με ανασφάλιστο όχημα δεν είναι καθόλου απίθανο: ένα στα δέκα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους δεν είναι ασφαλισμένο.

Αν λοιπόν το αυτοκίνητο που σας χτύπησε αποδειχθεί ανασφάλιστο, τότε θα αποζημιωθείτε από το Επικουρικό Κεφάλαιο (τηλ. 210 3327400). Πρόκειται για νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εμπορίου, με μέλη όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το Επικουρικό Κεφάλαιο θα σας αποζημιώσει για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες αν το όχημα που σας χτύπησε είναι ανασφάλιστο.

Η διαδικασία αποζημίωσης είναι η ίδια που ακολουθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Βεβαίως ο ιδιοκτήτης του ανασφάλιστου οχήματος θα κληθεί να πληρώσει στο Επικουρικό την αποζημίωση που σας κατεβλήθη, πέραν του ότι έχει και ποινικές ευθύνες.

Αξίζει να σημειωθεί , ότι η κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της χώρας , αφού η ανευθυνότητα των οδηγών αυτών αναγκαστικά μετακυλίει την κάλυψη της ζημιάς που προκαλούν, σε άλλους φορείς (αντί των ασφαλιστικών εταιριών), επιβαρύνοντάς τους σημαντικά , καθώς και στους μη υπαίτιους οδηγούς οι οποίοι επωμίζονται και αυτοί το οικονομικό βάρος που προκύπτει .

‘Ηδη πολλές ασφαλιστικές εταιρίες επιζητούν μια πιό αυστηρή νομοθεσία, π.χ. απαγόρευση της κυκλοφορίας του αυτοκινήτου με την αφαίρεση των πινακίδων επί τόπου, και πολύ αυστηρότερες ποινές, αν προκύψει τραυματισμός, αποσκοπώντας στην αισθητή ελάττωση του αριθμού των ανασφάλιστων οδηγών στο προσεχές μέλλον. Στη Βρετανία , έχει ψηφιστεί ανάλογος νόμος με πολύ αυστηρές ποινές.

Πλέον οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν την κάλυψη των υλικών ζημιών που θα προκληθούν από ανασφάλιστο όχημα μέχρι ενός συγκεκριμένου χρηματικού ορίου. Η κάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα ότι περιλαμβάνεται μαζί με τις λοιπές καλύψεις του ασφαλιστηρίου μας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close