Επικαιρότητα

Καταπολεμάμε τη διαφθορά κλείνοντας σχολικό μποστανι

Το 2017, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, έφτιαξαν ένα πολύ πετυχημένο μποστάνι, γεμάτο λαχανικά και λουλούδια. Ενα χρόνο αργότερα, τους χτύπησε την πόρτα η Εφορία και υποχρεώθηκαν να το κλείσουν.

«Όταν στις άλλες χώρες οι σχολικοί συνεταιρισμοί χρηματοδοτούνται, στην Ελλάδα, φορολογούνται» δήλωσε στη HuffPost Greece, o διευθυντής του σχολείου, Βασίλης Μισαηλίδης.

Αν δεν πληρωθεί το τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ που ζητάει η Εφορία, ο λαχανόκηπος θα μείνει ανάμνηση.


«Πρέπει να βγει διυπουργική απόφαση που να καλύπτει τους σχολικούς συνεταιρισμούς», δηλώνει ο κύριος Μισαηλίδης, που δεν βλέπει άλλη λύση, μέχρι στιγμής, από το λουκέτο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΛΥΝΘΟΥ

Πώς άρχισε η ιστορία;

Όλα άρχισαν όταν το σχολείο άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό, δημιουργώντας μάλιστα το δικό του ΑΦΜ, καθώς σύμφωνα με το νόμο που υπάρχει από το 1997, «όταν τα έσοδα του σχολικού συνεταιρισμού ξεπεράσουν το ποσό των 30.000 δραχμών (100 ευρώ), υποχρεούνται να καταθέσουν τα υπόλοιπα στην τράπεζα. Το περασμένο έτος ξεπέρασαν το ποσό αυτό και τα υπόλοιπα κατατέθηκαν στη τράπεζα όπως όριζε ο νόμος. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη για τους σχολικούς συνεταιρισμούς, αγνόησαν τη λέξη «σχολικός» και συμπεριφέρθηκαν σαν να είναι κανονική επιχείρηση.

«Προσπαθήσαμε να δείξουμε στα παιδιά να είναι έννομοι, αλλά υπήρχε η ερώτηση “γιατί έπρεπε να είμαστε νόμιμοι; Αν δεν δηλώναμε τα χρήματά μας όπως ορίζει ο νόμος δεν θα συνέβαινε όλο αυτό» αναφέρει ο διευθυντής. Με άλλα λόγια, το να είσαι νόμιμος στην Ελλάδα είναι κατάρα.

Η πρώτη καμπάνα

«Όταν καταθέσαμε τη φορολογική μας δήλωση τον περασμένο Ιούλιο, το εκκαθαριστικό έγραφε τέλος επιτηδεύματος 135 ευρώ για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο» συνεχίζει ο κύριος Μισαηλίδης περιγράφοντας τον Γολγοθά που πέρασαν για να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για σχολική δραστηριότητα, χωρίς κάποια θετική εξέλιξη. «Τα έσοδά μας για το 2017 ήταν 260 ευρώ από τις δωρεές των μελών. Πληρώσαμε τα 135 ευρώ και αναμένονται και τα υπόλοιπα “χαράτσια” που συνολικά θα κυμανθούν από 500 έως 600 ευρώ», τονίζει. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, 45 μαθητές της Δ‘, της Ε’ και της ΣΤ′ Δημοτικού, αναμένεται να μην ασχοληθούν ξανά σύντομα με τη γεωργία.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΛΥΝΘΟΥ

Η προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ο πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου είναι εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης και ήταν συμπαραστάτης των προσπαθειών του σχολείου, αλλά δεν κατάφερε να βρεί κάποια ουσιαστική λύση. Την προσπάθεια εύρεσης διυπουργικής απόφασης μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και Οικονομικών έκανε και η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αικατερίνη Ιγγλέζη, καταθέτοντας πρόταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει άκαρπη.

Το αβέβαιο μέλλον

Τα βεβαιωμένα χρέη πρέπει να πληρωθούν, τονίζουν οι αρμόδιοι. Ο διευθυντής τονίζει πως η δικαίωση θα έρθει αν όχι μόνο δεν επιβαρυνθούν από το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, καθώς το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αλλά και να αλλάξει η νομοθεσία για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που μόνο καλά στοιχεία επιφέρει στον εκάστοτε μαθητή που συμμετέχει.
«Ας κάνουμε την αρχή, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο εγγύς μέλλον», επισημαίνει. Διαφορετικά, θα αναγκαστούν να βγουν στην επαιτεία για να αποπληρώσουν ένα χρέος που ουσιαστικά δεν τους αναλογεί, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωσή τους.

«Ας κάνουμε την αρχή, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο εγγύς μέλλον», επισημαίνει. Διαφορετικά, θα αναγκαστούν να βγουν στην επαιτεία για να αποπληρώσουν ένα χρέος που ουσιαστικά δεν τους αναλογεί, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωσή τους.

πηγη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close