ΕπικαιρότηταΠολιτική

Καταλήψεις δίχως τέλος σε όλη την Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της Διεθνούς εκθέσεως μεταφέρονται οι διαμαρτυρίες φοιτητών για το νέο νόμο για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις σε περίπου 300 τμήματα και σχολές σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Συγχρόνως, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι αρχίζει και η εφαρμογή του νέου νόμου, και υπενθυμίζεται ότι το άσυλο έχει καταργηθεί, ενώ απαιτείται διδασκαλία 13 εβδομάδων για να γίνουν οι εξετάσεις, διαφορετικά το εξάμηνο χάνεται, όπως προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες και η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου.

Παρά το γεγονός ότι ο νέος νόμος περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες για την περίπτωση που κάποιοι πανεπιστημιακοί αρνηθούν τη συμμετοχή τους, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κ. Μουντζούρης και ο αντιπρύτανης Μ. Σπαθής με επιστολές τους στον νυν πρύτανη του Ιδρύματος Σ. Σιμόπουλο, αρνούνται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες συγκρότησης της επιτροπής που θα προχωρήσει στην πρώτη πράξη υλοποίησης του νέου νόμου που είναι η συγκρότηση Συμβουλίων Διοίκησης σε κάθε ίδρυμα. Ο νόμος πάντως προβλέπει ότι σε περίπτωση άρνησης των δύο προηγουμένων πρυτάνεων, θα συμμετάσχουν άλλοι πανεπιστημιακοί. Πάντως ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες. Το νέο ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και πανεπιστημιακοί προειδοποιούν ότι αν περάσει ο Οκτώβριος χωρίς μάθημα είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο της απώλειας του εξαμήνου, όσο και αν αναπληρωθούν τα μαθήματα σε άλλη χρονική στιγμή, όπως π.χ. στις διακοπές των Χριστουγέννων.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας, κάνει αγώνα δρόμου για να τυπωθούν όλα τα βιβλία και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα σχολεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Να σημειωθεί ότι στα σχολεία αρχίζουν τα μαθήματα την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Πάντως, η υπουργός Παιδείας μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, επέρριψε ευθύνες στις καθυστερήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το θέμα της έκδοσης των βιβλίων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close