”Καλύτερα να αποτυγχάνεις στην πρωτοτυπία, παρά να επιτυγχάνεις στην αντιγραφή” ΧΕΡΜΑΝ ΜΕΛΒΙΛ

0

Για να είμαστε σωστοί-με άλλα λόγια να έχουμε δίκιο- βασιζόμαστε πρωτίστως στις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να αποδείξουμε στο περιβάλλον μας. Η γνώση είναι μια σωρευτική διαδικασία που έρχεται από το παρελθόν, άρα ενυπάρχει σε αυτή και το στοιχείο της ασφάλειας, τόσο σημαντικό στην εποχή μας. Αλλά μπορεί να είναι επίσης και παρωχημένη και φυσικά έρχεται από πηγές έξω από εμάς που σημαίνει ότι είναι το αντίθετο της αυθεντικότητας. Από την άλλη εμπειρία λέμε τις λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε καταστάσεις του παρελθόντος, πολύ πιθανά εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές. Άρα παλιές λύσεις σε νέα προβλήματα δεν μπορούν να ταιριάξουν καλά, άρα πρέπει να αλλάξουν οι παλιές λύσεις. Πιθανόν όμως αν έχει κάποιος εμπειρία θα την χρησιμοποιήσει και αυτό είναι ίσως δείγμα τεμπελιάς, αλλά σίγουρα είναι και έλλειψη δημιουργικότητας. Αν είσαι σωστός λοιπόν και έχεις δίκιο, ίσως να μην μπορείς να μπείς στο ποταμό της εποχής ή των άλλων ανθρώπων. , κλειστός σε νέες ιδέες στο κόσμο που αλλάζει διαρκώς, φυλακισμένος στην αλαζονεία της ορθότητας σου. Το να είσαι οτιδήποτε άλλο από σωστός σημαίνει ότι είσαι αδύναμος και κάνεις πολλά λάθη και κανείς δεν θέλει να είναι έτσι. Άρα είναι σωστό να είσαι και λάθος, γιατί όσοι είναι πάντα σωστοί ζουν στο παρελθόν, δυσπροσάρμοστοί, βαρετοί και ξιπασμένοι. Και δεν μπορείς να τους αλλάξεις γνώμη.
Αρχίστε να είστε λάθος και ξαφνικά όλα είναι δυνατά, δεν προσπαθείτε τώρα να είστε αλάνθαστοί….Σε άγνωστα νερά, χωρίς να ξέρετε τι μπορεί να συμβεί, αλλά έχετε περισσότερες πιθανότητες να συμβούν συναρπαστικά πράγματα. Αλλά το να είσαι λάθος περιέχει ρίσκο, όπως για παράδειγμα να προτείνει κάποιος χαζές ιδέες, ανησυχώντας τι θα σκεφτούν οι άλλοι. Πείτε μια τρελή ιδέα στη δουλιά σας, το πιθανότερο οι άλλοι σωπαίνουν ή κοιτάνε το ταβάνι ή έξω από τα παράθυρα, κανένας δεν θα πει ”να μια πρωτότυπη λύση-ιδέα”. Το ρίσκο όμως είναι και μονάδα μέτρησης των ανθρώπων, όσοι δεν το παίρνουν θέλουν μόνο απλά τα κεκτημένα, αλλά μερικά ρίσκα έχουν μέλλον, κάποιοι θεωρούν όλα τα ρίσκα λάθος.
Τελειώνοντας το να είσαι σωστός σημαίνει πολλές φορές να γυρίζεις πίσω για να αποδεικνύεις κάθε φορά από που ξεκίνησες, στο παρελθόν. Το να είσαι λάθος δεν σημαίνει ότι βρίσκεται βέβαια στο μέλλον αλλά ούτε και στο παρελθόν. Στο λάθος δεν βρίσκεσαι πουθενά αλλού εκτός από το παρόν. Δεν είναι αυτό το καλύτερο μέρος για να βρεθεί κάποιος….το λένε άλλωστε και οι ψυχολόγοι….!!! 

Επιμέλεια Νίκος ΞένοςΕκπαιδευτής ΕνηλίκωνΣύμβουλος Σταδιοδρομίας
Πηγή: ΠΟΛ ΑΡΝΤΕΝ”Σημασία δεν έχει πόσο καλός είσαι, αλλά πόσο καλός θέλεις να γίνεις”.

Απάντηση