Επικαιρότητα

Κάνει πίσω στη δημοσιοποίηση των μεγαλο-οφειλετών;

 

Μόνο οι βουλευτές θα ενημερωθούν για το ποιοι χρωστούν στο Δημόσιο.

Ένα βήμα πίσω έκανε ο υπουργός οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών, καθώς παρόλο που η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του δίνει τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσει τα ονόματα στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ο ίδιος θα τα δώσει μόνο στους βουλευτές.
Ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών, αποκάλυψε ότι αύριο θα στείλει στη Βουλή τις καταστάσεις με τα ονόματα όσων φυσικών προσώπων χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι καταστάσεις με τους οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ.
Αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι ότι τα στοιχεία αυτά μπορούν να δουν μόνο οι βουλευτές και δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, καθώς δεν θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου.
Νομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή και δεν δεσμεύει την εκτελεστική εξουσία (δηλαδή την κυβέρνηση). Μάλιστα υπογράμμιζαν ότι η γνωμοδότηση της αρχής είναι ξεκάθαρη. Μάλιστα, απαντά στο ερώτημα του υπουργείου, αν μπορεί να δημοσιεύσει τα ονόματα στην ιστοσελίδα του.
Σημειώνεται ότι με γνωμοδότησή της, η Αρχή έκρινε ότι είναι συνταγματικώς ανεκτό το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο επέλεξε ο Έλληνας νομοθέτης «ως καταρχήν πρόσφορο για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών προς το Κράτος, σε εποχή ιδιαίτερα δυσμενούς πορείας των δημοσίων οικονομικών».
Πηγή: 24h.gr
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close