Επικαιρότητα

ΙΑΕΑ: Επί τάπητος η πυρηνική ασφάλεια μετά τη Φουκουσίμα

 

Η πυρηνική ασφάλεια μετά από την καταστροφή της Φουκουσίμα, αλλά και τα αμφιλεγόμενα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας θα βρεθούν στο επίκεντρο της 55ης γενικής συνέλευσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) από σήμερα ως τις 23 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη.

Το συμβούλιο της ΙΑΕΑ υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα ένα νέο σχέδιο δράσης, χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα, για τα 432 πυρηνικά εργοστάσια σε όλον τον κόσμο, το οποίο πρέπει να επικυρώσουν τα 151 μέλη της Υπηρεσίας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

Ο μη δεσμευτικός χαρακτήρας του σχεδίου αυτού και το ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του -έπειτα από πίεση των ΗΠΑ και της Κίνας-επικρίθηκε έντονα από την Γερμανία και την Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Ουάσινγκτον πιέζει την ΙΑΕΑ να δώσει περισσότερες πληροφορίες, απαντώντας στην «αυξανόμενη ανησυχία» της για τον ενδεχόμενο στρατιωτικό χαρακτήρα του ιρανικού προγράμματος.

Την ίδια ώρα που οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν την Τεχεράνη ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, με τη δικαιολογία ενός πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς – κάτι που το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά- οι ειδικοί της ΙΑΕΑ έχουν επισκεφτεί περισσότερες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις από ό,τι συνήθως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close