Η CIA «καίει» την Κίνα: «Αγόρασαν 2,5 δισ. υγειονομικού υλικού ενώ έκρυβαν τον κορονοϊό»

0

Ο πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας καλά κρατεί εδώ και μήνες. Μία αντιπαράθεση εμπορική η οποία φτάνει στα άκρα με δηλώσεις και πράξεις σε κορυφαίο επίπεδο, κλιμακώνοντας την κόντρα σε επίπεδα «ψυχρού» πολέμου.

Μετά και την επέλαση του νέου κορονοϊού και το παγκόσμιο σοκ που έχει επιβάλει στις κοινωνίες και την οικονομία ο πόλεμος αυτός βρήκε άλλο ένα πεδίο για να αναπτυχθεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του, Μάικ Πομπέο έχουν ευθέως κατηγορήσει το Πεκίνο ότι ευθύνεται για την εξάπλωση της πανδημίας στα μήκη και στα πλάτη του κόσμου.

Μάλιστα ο Τραμπ δεν έχει διστάσει να δηλώσει ότι ο ιός κατασκευάστηκε και «διέφυγε» από εργαστήριο της Ουχάν, της κνεζικής πόλης που θεωρείται το σημείο «0» για την αρχή της εξάπλωσης του ιού.

Τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Πομπέο, υποστηρίζουν δημοσίως ότι διαθέτουν «συντριπτικές» αποδείξεις για την «ενοχή» της Κίνας. Αποδείξεις τις οποίες αμφισβητεί ο στρατός των ΗΠΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsweek διέρρευσε απόρρητο έγγραφο της CIA μέσα στο οποίο υπάρχουν οι «αποδείξεις» που με τόση ζέση επικαλούνται το νο1 και νο2 του αμερικανικού κράτους.

Το ένα στοιχείο που επικαλείται το απόρρητο έγγραφο είναι η αγορά υγειονομικού υλικού της τάξης των 2,5 δισεκατομμυρίων (μάσκες, αναπνευστήρες, προστατευτικά) στο διάστημα 24 Ιανουαρίου με 29 Φεβρουαρίου αλλά και η πίεση του προέδρου Xi Jinping στον επικεφαλής του ΠΟΥ να καθυστερήσει την κήρυξη της πανδημίας.

Το Newsweek επικαλείται δύο ανώνυμες πηγές των μυστικών υπηρεσιών που επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς και εξήγησαν ότι το Πεκίνο απείλησε να μην συνεργαστεί με την έρευνα του ΠΟΥ για τον ιό εάν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η έκθεση της CIA στην ουσία υποστηρίζει τις θεωρίες του Ντόναλντ Τραμπ ότι, όταν ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία στις 30 Ιανουαρίου, επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο την Κίνα. Γεγονός που σύμφωνα με τη CIA ήταν και αυτό που οδήγησε στην οργή της Δύσης και τη διακοπή της χρηματοδότησης.

Πριν από την έκθεση της CIA όμως το περιοδικό αναφέρει ότι υπήρξε μία πρώτη έκθεση η οποία καταρτίστηκε την περασμένη εβδομάδα από μια γερμανική υπηρεσία και δημοσιεύτηκε από το Der Spiegel. Τα εν λόγω έγγραφα κατηγορούσαν τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping ότι άσκησε ο ίδιος προσωπικά πίεση στον επικεφαλής του ΠΟΥ στις 21 Ιανουαρίου -εννέα ημέρες προτού ο ΠΟΥ κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Xi είχε ζητήσει από τον Tedros Adhanom Thebreyesus να μην αποκαλύψει πως ο ιός ήταν μεταδοτικός μεταξύ ανθρώπων. Του είχε, επίσης, ζητήσει να καθυστερήσει την επίσημη δήλωση, πως η επιδημία είχε εξελιχθεί σε πανδημία.

πηγή

Leave a Reply