Το είδαμε και δεν το πιστευαμε….

Το κείμενο του Τίτου Πατρικίου στις Πανελλαδικές ήταν σε αφίσα εκδήλωσης του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας πριν από τρία περίπου χρόνια… Άλλο σίγουρο έχει να μας δώσει ο Σύνδεσμος για τα επόμενα μαθήματα;

Το σχόλιο της προέδρου Αντιγόνης Βογιατζή Ζακούρα

Σήμερα συνεξετάστηκε για πρώτη φορά στα Γενικά Λύκεια η Νεοελληνική Γλώσσα και η Νεοελληνική Λογοτεχνία. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως τα δυο μαθήματα πρέπει να έχουν τη δική τους το καθένα ξεχωριστή και αυτοτελή ύπαρξη στο σχολείο. Μπορεί να αλληλοσυμπληρώνονται αλλά η συνεξέτασή τους δημιουργεί σοβαρά ζητήματα.

Σε γενικές γραμμές θεωρούμε τα θέματα ικανοποιητικά. Μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια έφερε στον Σύνδεσμό μας το εμβληματικό ποίημα του μεγάλου Έλληνα ποιητή Τίτου Πατρίκιου, το οποίο ως Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας είχαμε «προφητικά» επιλέξει με δέος και πολλή αγάπη, καθώς άγγιζε και αγγίζει την ψυχή, την καρδιά και τον νου κάθε απλού ανθρώπου, για την αφίσα μας στην μεγάλη αφιερωματική εκδήλωση που είχαμε κάνει για τον ίδιο τον ποιητή και το έργο του στην Κόρινθο τον Απρίλιο του 2017. Επρόκειτο για μία από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα που δεν θα λησμονήσουμε ποτέ..που άφησε σπουδαία παρακαταθήκη στα γράμματα και τον πολιτισμό του τόπου.

Τα κείμενα που έπεσαν φέτος στις Πανελλαδικές ενέπνεαν όλα λυρισμό και συναίσθημα, σχετίζονταν με τη φιλαναγνωσία, τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσωπικότητας με θετική στάση ζωής και ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Ήταν κείμενα σύγχρονων συγγραφέων, διδακτικά και μέσα στο πνεύμα και το κλίμα της εποχής.

Όμως, παρατηρούμε μια σχετική «ασάφεια» ή μπορεί να πει κανείς «ελευθερία επιλογής» στη διατύπωση του θέματος της Έκθεσης, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στη βαθμολόγηση των γραπτών. Μερικά, επίσης, επιμέρους προβλήματα σε κάποια ερωτήματα εντοπίζουν συνάδελφοι μας. Θεωρούμε ότι ήταν αναμενόμενο και το είχαμε προβλέψει εκφράζοντας δημόσια τις ενστάσεις μας. Δεν ξέρουμε, επίσης, κατά πόσο ο μέσος μαθητής είναι εκπαιδευμένος σε μία τέτοια φιλοσοφία θεμάτων, ώστε να ανταποκριθεί. Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κορινθίας είχε πραγματοποιήσει και σεμινάριο σχετικά με τους κ.κ. Αλέξανδρο και Σπύρο Μητσέλο, διακεκριμενους συγγραφείς, εξειδικευμένους στο αντικείμενο, τον Ιανουάριο που μας πέρασε.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε οι οδηγίες που θα δοθούν στους διορθωτές και η βαθμολόγηση των γραπτών να αποπνέει το ίδιο «κλίμα» αγάπης, ενσυναίσθησης και συναισθηματικής ανταπόκρισης που αποπνέουν τα προς εξέταση κείμενα.
Για τα παιδιά μας..
Καλά αποτελέσματα!
Αντιγόνη Βογιατζή Ζακούρα
Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας