Αυτό τον καιρό όπως κάθε χρόνο, παρά την φετινή υγειονομική κρίση εξαιτίας της έξαρσης του Κορωναίου, υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα που αγχώνεται και αγωνιά για ένα και μόνο πράγμα: τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Μπορεί βεβαίως αυτή τη σχολική χρονιά να μειώθηκε η εξεταζόμενη ύλη αλλά οι εξετάσεις δεν παύουν να είναι μία ισχυρή «μετωπική» σύγκρουση που εν πολλοίς σε κάποιες περιπτώσεις δεν καθορίζει μόνο το κομμάτι των σπουδών αλλά και τις μετέπειτα επαγγελματικές προοπτικές του ατόμου.

Η περίπτωση της Πάτρας, πιο συγκεκριμένα, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα για μια σειρά από λόγους. Όσον αφορά τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά στα μάτια παιδιών και γονιών οι εναλλακτικές δεν λείπουν. Καταρχήν, εδώ και πολλές δεκαετίες δεσπόζει στο Ρίο το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πέρα από αυτό τα ΤΕΙ Πάτρας πλέον εισήλθαν στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης μιας και μετονομάστηκαν σε Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Εκτός αυτών ωστόσο υπάρχουν κι άλλες επιλογές όπως είναι τα δημόσια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Τα ΙΕΚ Πάτρα είναι μάλιστα ιδιαίτερα αξιόλογα και διακρίνονται τόσο για την πληθώρα των εξειδικεύσεων που προσφέρουν στους σπουδαστές όσο και για την αρτιότητα των εγκαταστάσεων και των εργαστηρίων τους.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο που πραγματικά δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερες συστάσεις. Βλέπετε η ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών καθώς και τα διεθνή βραβεία σχετικά με την παραγόμενη έρευνα μαρτυρούν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα παγκόσμιου βεληνεκούς εκπαιδευτικό ίδρυμα. Το συγκεκριμένο οικοδόμημα άνοιξε τις πύλες του στους πρώτους φοιτητές και τις πρώτες φοιτήτριες πριν από 55 χρόνια. Αυτοί τη στιγμή που μιλάμε περίπου 30.000 προπτυχιακοί, 2.000 μεταπτυχιακοί και 2.000 διδακτορικοί φοιτητές και επιστήμονες παρακολουθούν προγράμματα του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Οι σπουδές και η έρευνα αυτών όμως δεν μένει μετέωρη. Υποστηρίζεται σθεναρά από υποτροφίες που παρέχονται από το ίδρυμα Α. Μεντζελόπουλος, ERASMUS+ καθώς και από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Το ΠΑ.ΠΕΛ. ιδρύθηκε το 2002 και ξεκίνησε να λειτουργεί στην καρδιά της Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη. Οι δραστηριότητες του και η παροχή σπουδών ωστόσο αφορά σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου και όχι μόνο της Αρκαδίας. Το τελευταίο διάστημα όπως προαναφέρθηκε το ΤΕΙ Πατρών έγινε και αυτό μέρος του ΠΑ.ΠΕΛ. το οποίο συνολικά αριθμεί 9 σχολές και 22 τμήματα. Έχει εντάξει στους κόλπους του φοιτητές και φοιτήτριες καθώς και ερευνητές/-τριες όλων των κύκλων σπουδών. Ο αριθμός δε αυτών ξεπερνά σήμερα τις 24.000. Πραγματικά πρόκειται για έναν συνεχώς εξελισσόμενο εκπαιδευτικό οργανισμό με εξαιρετικές μελλοντικές προοπτικές.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ

Σε αυτό το σημείο θα μιλήσουμε για το έργο του ΔΙΕΚ Πάτρας. Πρόκειται για μια μεταλυκειακή δομή εκπαίδευσης που φιλοξενεί και επιμορφώνει σπουδαστές άνω των 18 ετών οι οποίοι δεν φοιτούν σε κάποιο άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Εδράζεται στην πόλη των Πατρών στην περιοχή της Αγίας Σοφίας. Προσφέρει μια ποικιλία πολύ χρήσιμων ειδικοτήτων όπως είναι βοηθός φαρμακείου, τεχνικός λογισμικού Η/Υ, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας. Οι περισσότερες ειδικότητες περιλαμβάνουν και πρακτική άσκηση ενώ η απαιτούμενη διάρκεια φοίτησης είναι τέσσερα εξάμηνα. Η παρακολούθηση ενός προγράμματος στο ΔΙΕΚ Πάτρας ανοίγει κάθε χρόνο καινούριες «πόρτες» σε δεκάδες νέες και νέους της πόλης και μία διέξοδο από τη μάστιγα της ανεργίας και της ανέχειας.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ

Τα ιδιωτικά ΙΕΚ και οι αντίστοιχες σχολές των Πατρών επιτελούν ένα εξαίσιο έργο μέσα από το μεράκι των καθηγητών και το ζήλο των σπουδαστών. Προσφέρουν όντως μια ευρεία γκάμα επιλογών όπως είναι οι σπουδές στον τομέα των τεχνών, της γαστρονομίας, των παιδαγωγικών όπως και στους τομείς της μόδας και της ομορφιάς αλλά και τεχνικών επαγγελμάτων. Συνήθως τα προγράμματα φοίτησης σε αυτές τις σχολές διαρκούν 1 ή 2 έτη. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων ωστόσο περιλαμβάνονται πολλά δωρεάν σεμινάρια καθώς και διαλέξεις από ειδικούς του κάθε κλάδου.