Επικαιρότητα

Η δικαιοσύνη στο στόχαστρο της τρόικας.

 

 

Του Παναγιώτη Στάθη

 
Στο Πρωτοδικείο Αθηνών βρίσκεται το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να ενημερωθεί για το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης οι δυσλειτουργίες του οποίου μπλοκάρουν την εισροή εσόδων στον κρατικό «κορβανά», γεγονός που προφανώς αφορά τους «εφαρμοστές» του μνημονίου στη χώρα. 
Επισήμως η τρόικα θα παρακολουθήσει το νέο πρόγραμμα ηλεκτρονικής υποβολής δικογραφιών, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα να εφαρμόζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και είναι ένα από τα πρώτα μέτρα για την αποσυμφόρηση της δικαιοσύνης και τη μετάβασή της από την «εποχή του χαρτιού» σε αυτό που στα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη ονομάζεται ηλεκτρονική διαδικασία απονομής δικαίου. 
Το «μικρό κλιμάκιο» ενημερώνεται από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, κ. Νικόπουλο, ενώ παρίστανται και σύμβουλοι του υπουργείου δικαιοσύνης. 
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως αυτό που βασικά απασχολεί την τρόικα είναι οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη και (ως συνέπεια αυτού) τα τεράστια ποσά ανείσπραχτων προστίμων από φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις, τα οποία φρακάρουν ολόκληρο το φορολογικό σύστημα. 
Οι αριθμοί μάλιστα που ακούστηκαν σε πρόσφατες συσκέψεις του υπουργείου Δικαιοσύνης (περί τα 32 δισ. εκκρεμούν σε δίκες) προφανώς τους τρόμαξαν…
Στη συνάντηση, η οποία έγινε παρουσία του προέδρου της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων Χαράλαμπου Αθανασίου, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν στατιστικά στοιχεία για τους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης καθώς επίσης και να δουν τις εγκαταστάσεις μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων.
Η απάντηση που έλαβαν προφανώς δεν τους ικανοποίησε αφού τέτοιες εγκαταστάσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες και το μοναδικό σύστημα που λειτουργεί στο Πρωτοδικείο ηλεκτρονικά είναι η υποβολή κάποιων δικογράφων μέσω διαδικτύου.
Και πάλι όμως αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά μόλις στις 16 Σεπτεμβρίου,  καθώς δεν έχει λυθεί το θέμα των ενσήμων που πρέπει να τοποθετούνται πάνω στο δικόγραφο.
Ο εκπρόσωπος των δικαστών Χαράλαμπος Αθανασίου προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ποιότητα στην απονομή της δικαιοσύνης και οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις αφορούν την έλλειψη υποδομών και όχι το έμψυχο δυναμικό.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της τρόικας επισκέφθηκαν υπαλλήλους του Πρωτοδικείου οι οποίοι προσπαθούν να εφαρμόσουν το πιλοτικό πρόγραμμα και συνομίλησαν μαζί τους.
Πηγή:www.capital.gr
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close