Η Γερουσία των ΗΠΑ αναγνώρισε ομόφωνα τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Όργή στην Τουρκία

0

Ακόμα ένα ηχηρό «χαστούκι» για την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού μετά τη Βουλή των αντιπροσώπων και η αμερικάνικη Γερουσία αναγνώρισε τη Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος λίγο αργότερα έγραψε στο Twitter, «Με νόμο μας αναγνωρίζουμε και τιμούμε τη Γενοκτονία των Αρμενίων που μόλις πέρασε από τη Γερουσία των ΗΠΑ».

Μετά από εμπόδια που έθεσαν αρκετές φορές Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές για να μην τεθεί προς ψήφιση το ψήφισμα στο Σώμα, η Γερουσία επικύρωσε ομόφωνα την Πέμπτη το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει στα τέλη Οκτωβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία (405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά) το ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα.

Ο Τεντ Κρουζ, από τους γερουσιαστές που κατέθεσαν το ψήφισμα, χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος.

«Είναι η τρίτη συνεχή εβδομάδα, που ερχόμαστε στην αίθουσα της Γερουσίας για να επικυρώσουμε αυτό το ψήφισμα. Και είμαι ευγνώμων που σήμερα το πετύχαμε. Το ψήφισμα Μενέντεζ-Κρουζ επιβεβαιώνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων» τόνισε ο Κρουζ, αναφερόμενος στον Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο εισηγητής του ψηφίσματος.

«Νίκη της δικαιοσύνης», δηλώνει ο Αρμένιος πρωθυπουργός
Η υιοθέτηση, σήμερα, από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Οκτώβριο, ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια «νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

«Εκ μέρους του αρμενικού λαού, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Πασινιάν στο Twitter. Το ψήφισμα που επικυρώθηκε σήμερα είναι «ένα θαρραλέο βήμα προς την αποτροπή γενοκτονιών στο μέλλον», πρόσθεσε.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας, η οποία μίλησε για «ανεύθυνες και παράλογες ενέργειες» εκ μέρους της Ουάσινγκτον, οι οποίες «θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών μας σχέσεων».

«Το νομοσχέδιο κυρώσεων που ψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και το ψήφισμα της Αρμενίας που εγκρίθηκε σήμερα στην Γερουσία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών μας σχέσεων», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

«Οι κυρώσεις και οι απειλές δεν θα μας αποτρέψουν να προστατέψουμε τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφαλείας», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, τονίζοντας πως αυτά τα δύο ψηφίσματα της αμερικανικής Γερουσίας αποτελούν «ανεύθυνες και παράλογες ενέργειες».

Από την πλευρά του με ανάρτηση του στο Twitter, Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε:

«Το ψήφισμα της Γερουσίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα πολιτικό σόου. Δεν είναι νομικά δεσμευτικό και δεν έχει απολύτως καμία ισχύ», αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικάνικη Γερουσία.

πηγη

Leave a Reply