Υπό την ασφυκτική πίεση της κυβέρνησης να ψηφίσουν ναι στη συμφωνία των Πρεσπών, βρίσκονται οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ. Καθημερινά ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και μέλη της κυβέρνησης, μαζί με ανώτατους αξιωματούχους από ΗΠΑ και ΕΕ εντείνουν τις πιέσεις προς την κατεύθυνση της αποδοχής του συμβιβασμού με την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη γειτονική χώρα η μόνη προεκλογική καμπάνια που έχει γίνει είναι αυτή υπέρ του ναι. Το όχι έχει εξαφανιστεί, ουδείς ασχολείται, ουδείς κάνει εκστρατεία, οι δρόμοι δεν έχουν γεμίσει με αφίσες που αποδοκιμάζουν τη συμφωνία για το ονοματολογικό.

Επίσης, ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τέτοια στήριξη σε μια κυβέρνηση από ξένους παράγοντες ουδέποτε έχει ξανασυμβεί. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συναγωνίζονται για το ποιος θα στείλει περισσότερους απεσταλμένους στα Σκόπια. Ενώ ο Ζάεφ ζει το δικό του όνειρο καθώς έχει φωτογραφηθεί κι έχει υποδεχθεί τόσο σημαντικούς αξιωματούχους. Είναι προφανώς ότι ασκείται μια ψυχολογική πίεση μέσω της δημιουργίας εντυπώσεων για την επόμενη ημέρα και μέσω διλημμάτων που προκαλούν είτε τρόμο σε όσους δεν θέλουν τη συμφωνία είτε ευφορία σε εκείνους που βρίσκονται στην πλευρά Ζάεφ.

Ολο αυτό το συναίσθημα ενισχύεται από τις συνεχείς δηλώσεις περί νίκης της σκοπιανής πλευράς με την κατάκτηση μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, κάτι που εδώ και δεκαετίες επιδίωκαν οι γείτονες.

Σε νέα παρέμβασή του ο Ζόραν Ζάεφ επιχείρησε να ενισχυσει το κλίμα φόβου για την επόμενη ημέρα σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί η συμφωνία στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Το σκληρό δίλλημα που έθεσε μοιάζει με το «Καραμανλής ή τανκ» για τους Ελληνες.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ζητεί από τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν την αλλαγή το ονόματος της πΓΔΜ, ώστε να δέσουν τη χώρα τους στο δυτικό στρατόπεδο.

«Μια αποτυχία στο δημοψήφισμα δεν αποτελεί επιλογή. Είμαι τόσο πεπεισμένος για την επιτυχία που δεν εξετάζω άλλες επιλογές», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο μιας συγκέντρωσης στο Κίτσεβο (δυτική πΓΔΜ) ενόψει του δημοψηφίσματος.

Μια νίκη του «Όχι» θα σήμαινε «πλήρη απουσία ελπίδας, την πλήρη απομόνωση της χώρας, πιθανόν το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου ανασφάλειας και αστάθειας» στα δυτικά Βαλκάνια, τα οποία «θα επέστρεφαν πιθανόν στα σκοτεινά χρόνια του παρελθόντος», προειδοποιεί ο Ζάεφ.

Αντιθέτως, μια νίκη του «Ναι» θα επέτρεπε να «οικοδομηθεί ένα αμοιβαίο ευρωπαϊκό μέλλον» για τα Βαλκάνια και θα προσέφερε «ένα θετικό παράδειγμα σε άλλες περιφέρειες του κόσμου». «Θα σήμαινε πως τα προβλήματα ταυτότητας μπορούν να επιλυθούν με συμφωνίες αυτού του τύπου», προσθέτει ο ίδιος.

Το δίλημμα

Ο Ζόραν Ζάεφ επιμένει πως για τη χώρα του «δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μια ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Οι Ρώσοι «μου είπαν πως δεν έχουν τίποτε εναντίον μιας ένταξης στην ΕΕ, αλλά πως αντιτίθενται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ», προσθέτει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με το Center for Insights in Survey Research, ένα κέντρο σκέψης που χρηματοδοτείται από αμερικανικά κεφάλαια, 57% των ψηφοφόρων θα υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών που συνήψαν η πΓΔΜ και η Ελλάδα.

Μερικοί χωρίς ενθουσιασμό, όπως ο Σάσο Ιλιόσκο, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά στο Κίτσεβο πριν από τη συγκέντρωση του Ζάεφ: «Δεν πιστεύω πως αυτή η συμφωνία είναι δίκαιη, αλλά θα την ψηφίσω (…) οι άνθρωποι είναι λίγο απογοητευμένοι που χάνουν ένα μέρος της ταυτότητάς τους (…), όμως θα ψηφίσουν εντούτοις ναι».

Η δεξιά αντιπολίτευση (VMRO-DPMNE) κάλεσε τους ψηφοφόρους της να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», μη θέλοντας να συνδεθεί με μια εκστρατεία για το μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος η οποία διεξάγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Χρησιμοποιώντας την παραπληροφόρηση, ορισμένοι ελπίζουν ότι αυτό το δημοψήφισμα θα αποτύχει», προειδοποιεί ο Ζόραν Ζάεφ.

Πηγη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here