Εποχική γρίπη: Στα ύψη η δραστηριότητά της – Τρία παιδιά σε ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα

0

Αυξάνεται συνεχώς το φορτίο της εποχικής γρίπης τόσο στον πληθυσμό όσο και στο σύστημα υγείας, καθώς όσο περισσότερο ανεβαίνει η κυκλοφορία της γρίπης, τόσο επιβαρύνονται τα νοσοκομεία, ιδίως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και οι γιατροί στους οποίους αναζητούν εναγωνίως διάγνωση και θεραπεία οι πολίτες.

Ο απολογισμός της προηγούμενης εβδομάδας, από 3 έως 9 Φεβρουαρίου, είναι δραματικός καθώς άλλοι 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης και 87 χρειάστηκε να νοσηλευτούν για να τις αντιμετωπίσουν. Αντιλαμβάνεται κάποιος από τους προαναφερθέντες αριθμούς ασθενών και θυμάτων την πίεση που ασκήθηκε στο σύστημα υγείας προκειμένου να παρασχεθεί περίθαλψη και νοσηλεία, ιδίως εάν αναλογιστεί πως οι ασθενείς της γρίπης έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας, με εξουθενωμένους στο ΕΣΥ επαγγελματίες υγείας.

Παράλληλα, μεγάλη κινητικότητα αποτυπώθηκε και στις επισκέψεις ασθενών σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, οι οποίες χαρακτηρίζονται ελάχιστα αυξημένες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα αλλά πολύ περισσότερες σε σύγκριση με εκείνες που πραγματοποιήθηκαν την αντίστοιχη εβδομάδα του περυσινού Φεβρουαρίου (η διαφορά είναι της τάξεως του 30% με 40%).

Οι ειδικοί επισημαίνουν στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) πως η δραστηριότητα της γρίπης είναι πολύ υψηλή και εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα θα σταθεροποιηθεί – και δεν θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Συνήθως στα μέσα Φεβρουαρίου κάθε περίοδο γρίπης καταγράφεται η κορύφωση (peak) της επιδημίας, η οποία μπορεί να παραμείνει σε αυτή τη φάση, υψηλή αλλά σταθερή, περίπου δυο εβδομάδες, πριν αρχίσει η υποχώρηση του κύματος γρίπης.

Παιδιά και νέοι στις ΜΕΘ
Από την αρχή της περιόδου γρίπης έως και την περασμένη Κυριακή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 187 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 169 με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Την τελευταία εβδομάδα έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ τουλάχιστον 3 παιδιά ηλικίας έως 9 χρόνων και ένας νέος άνθρωπος που κατατάσσεται στην ηλικιακή κατηγορία 20-29 χρόνων.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 107 άνδρες και 62 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη και μέση ηλικία 58,3 έτη. Τα 159 (ποσοστό 94,1%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 10 (5,9%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 116 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν, τα 67 (57,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 49 (42,2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Τα 146 (86,4%) από τα 169 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ωστόσο οι εμβολιασμένοι ήταν οι 63 (43,2%).

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 9 άνδρες και 9 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α, με τα μισά εξ αυτών να είναι τύπου Α(Η3Ν2) και τα άλλα μισά Α(Η1Ν1). Τα 16 (88,9%) από τα 18 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου γιατην οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αλλά εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 7 (43,8%).

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ συνιστούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ακόμη και τώρα, ως μια αποτελεσματική λύση προφύλαξης από τη νόσο, και την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής ως τον καλύτερο τρόπο προστασίας και αντιμετώπισης της γρίπης.

Απάντηση