Επιτροπή υπουργείου Υγείας: Διευκρινίσεις σχετικά με την χρήση μάσκας από Δευτέρα 4 Μαΐου

0
μασκα
μασκα

Ο υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αντικατέστησε σήμερα τον Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος είχε μια ανειλημμένη υποχρέωση έκανε ιδιαίτερη αναφορά για την χρήση μάσκας αύριο 4 Μαΐου.

Ο κ. Χατζηγεωργίου είπε χαρακτηριστικά: «Παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις».

«Δεν έφτασε ακόμα ο χρόνος που η ζωή μας θα επανέλθει στο πριν. Επιστρέφουμε σταδιακά σε μερική κανονικότητα και δεν ξεχνάνε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Χατζηγεωργίου.

Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιλέγονται οι μάσκες με βαλβίδα εκπνοής, γιατί μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη διασπορά του ιού και αυτός ο τύπος μάσκας χρησιμοποιείται μόνο από υγειονομικούς υπαλλήλους «για συγκεκριμένο σκοπό».

Η Επιτροπή έχει εγκρίνει λεπτομερείς οδηγίες για το πως μπορεί κανείς να φτιάξει μια αυτοσχέδια μάσκα, κατά προτίμηση από βαμβακερό ύφασμα σε ποσοστό 100% με πυκνή ύφανση.

Όπως είπε, πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς Κελσίου, και αφού στεγνώσουν να σιδερώνονται πριν ξαναφορεθούν.

Πάντα θα πρέπει να εφαρμόζεται η υγιεινή των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας και πριν και μετά την αφαίρεσή της. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πιάνουμε την εξωτερική επιφάνεια και να την αντιμετωπίζουμε ως δυνητικά μολυσμένη.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων τονίζει πως είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης ασφαλείας 1,5-2 μέτρων.

Επίσης, επανέλαβε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μάσκα, είτε είναι αυτοσχέδια είτε έχει αγοραστεί από το φαρμακείο, και εξήγησε πως η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά για να είναι από αύριο ένα συμπληρωματικό μέτρο στα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε και είναι σημαντικά για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. «Αυτά είναι η απόσταση πάνω από 1,5 μέτρο, η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα και οι μάσκες για την κάλυψη μύτης και στόματος» κατέληξε .

Πηγή

Απάντηση