Επειδή κάποιοι τα έλεγαν από τότε..

0

Ποστ του Βασίλη Μπαλάφα..

Παρακολουθώ με μεγάλη έκπληξη τα όσα γίνονται σχετικά με την παράνομη χωματερή του Χιλιομοδίου. Εντυπωσιάζομαι (αν και μάλλον δεν θα έπρεπε) από την κοντή μνήμη πολλών ανθρώπων. Λίγα λόγια για να καταλαβαίνουμε τι λέμε. Η χωματερή λειτουργεί παράνομα εδώ και δεκαετίες. Και όταν λέω παράνομα, εννοώ με δικαστική απόφαση που κέρδισαν μια χούφτα οικογένειες (μεταξύ τους και η δική μου) πριν πολλά πολλά χρόνια. Τότε η πλειοψηφία των πολιτών σφύριζε αδιάφορα για την αγωνία και τον αγώνα που έδωσαν με ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ μια φούχτα οικογένειες της περιοχής. Δυστυχώς, στη “Μπανανία” για δεκαετίες η εφαρμογή της ΡΗΤΗΣ δικαστικής απόφασης έπαιρνε παρατάσεις με αιτιολογικό το “δημόσιο κοινό καλό”. Το 2008 η χωματερή κάηκε ολοσχερώς και ακόμα “βουίζει” ο τόπος για τις μαρτυρίες που αγνοήθηκαν σχετικά με το ρόλο που έπαιξε η συγκεκριμένη χωματερή αλλά και ένας ακόμα σκουπιδότοπος κοντά στην Αρχαία Κόρινθο για την καταστροφική εξάπλωση της φωτιάς. Το Δεκέμβριο του 2017 η χωματερή ξανακάηκε σε μια φωτιά που διήρκεσε περισσότερο από 3 εβδομάδες. Η Περιφέρεια ζήτησε την άμεση εισαγγελική παρέμβαση για να ερευνηθούν ευθύνες σχετικά με την απελευθέρωση επικίνδυνων διοξινών, διέταξε το άμεσο κλείσιμο της χωματερής και την άμεση αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Προς έκπληξη των κατοίκων της περιοχής για άλλη μια φορά όλα αυτά μπήκαν στα συρτάρια υπό την αβάσταχτη “σιωπή” διάφορων ιθυνόντων της περιοχής, του Δήμου αλλά και της ίδιας της Περιφέρειας. Προς τούτο παραθέτω δύο βίντεο :

1.

και 2.

Πολλοί από τους τότε πρωταγωνιστές σχετικά με το “θάψιμο” της φωτιάς, σήμερα εμφανίζονται ως “τιμητές” και “μπροστάρηδες” του κλεισίματος. Δεν ξέρω τι άλλαξε μέσα τους αλλά έστω και τώρα μπήκαν στη σωστή κατεύθυνση. Φαντάζομαι δεν είμαι ο μόνος που νιώθει έκπληξη με όλα αυτά. Έτσι δυο λόγια ήταν αυτά, κυρίως για τους νεότερους για να μην τους πιάνει “κορόιδα” ο κάθε τραμπαλιστής.

Και όχι μόνο ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΑΜΕΣΑ. Και ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΕΣΑ που είναι υποχρεωτική και επιτακτική από τη νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα γράφω από το 2008 αυτά. Η ΕΕ υποχρεώνει για την αποκατάσταση και επιβάλλει πρόστιμο το οποίο καλό θα ήταν να μάθουμε αν τόσα χρόνια το πληρώνουμε χωρίς να το ξέρουμε και με ποιου την ευθύνη.

Καλό σας απόγευμα.

Leave a Reply