Επικαιρότητα

Εξαίρεση μόνο για ναούς και Ιερές Μονές

 

Μόνο οι ναοί και οι Ιερές Μονές εξαιρούνται από το τέλος ακινήτων και όχι το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αυτό διευκρινίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. 
 
Όπως διευκρίνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές: «Η απαλλαγή εκκλησιαστικών και άλλων θρησκευτικών ιδρυμάτων από το ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αφορά σε ακίνητη περιουσία που εξυπηρετεί μόνο θρησκευτικούς ή λατρευτικούς σκοπούς και όχι σε ακίνητη περιουσία προς εμπορική εκμετάλλευση».
Παρέμβαση για το θέμα που προέκυψε έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκαθαρίζοντας ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε έθεσε ζήτημα απαλλαγής της από το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων όσον αφορά στην περιουσία της που αξιοποιεί εμπορικά, σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά».
Την ίδια ώρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε στην αναγκαιότητα του νέου μέτρου χαρακτηρίζοντας το ως τον μόνο δίκαιο άμεσο αναλογικό τρόπο, με την μικρότερη δυνατή υφεσιακή επιβάρυνση, για να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα στη φάση που βρίσκεται η χώρα. 
Υπενθυμίζεται ότι, οι συντελεστές του ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, θα κυμαίνονται από 0,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο έως και 16 ευρώ το τ.μ. Οι συντελεστές κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο, με αποτέλεσμα να είναι υψηλότεροι στις ακριβές περιοχές και χαμηλότεροι στις περιοχές που είναι έχουν χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες. Λαμβάνεται υπόψη και η παλαιότητα του ακινήτου. Ειδικότερα οι συντελεστές της κλίμακας ισχύουν για τα ακίνητα που έχουν παλαιότητα πέραν των 26 ετών και αυξάνονται όσο πιο καινούργιο είναι το ακίνητο. Ενδεικτικά οι συντελεστές υπολογισμού του τέλους προσαυξάνονται με συντελεστή παλαιότητας 1,25 για καινούργια ακίνητα έως 4 ετών. 
Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Οικονομικών το οποίο στη σχετική ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι το τέλος θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων (και όχι τους ενοικιαστές που θα το καταβάλουν, αλλά θα το συμψηφίσουν με μελλοντικά μισθώματα προς τον ιδιοκτήτη) καθώς και ότι θα κόβεται το ρεύμα στην περίπτωση μη καταβολής του. Για το 2011 το τέλος θα καταβληθεί έως τον Ιανουάριου του 2012 σε δύο δόσεις και για το 2012 σε τέσσερις δόσεις, από το Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο. 
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close