Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021
spot_img
Αρχική Άρθρα Γνώμης ΕΚΤΟΣ «ΚΑΔΡΟΥ» ΟΙ ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ Ασφαλιστικό: Ο κύβος ερρίφθη για τις...

ΕΚΤΟΣ «ΚΑΔΡΟΥ» ΟΙ ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ Ασφαλιστικό: Ο κύβος ερρίφθη για τις εισφορές στα μέλη των ΙΚΕ

0

Της Αλεξάνδρας Κλειδαρα
Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα δοθεί άμεσα σε διαβούλευση θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές τα μέλη των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών – ΙΚΕ

Ειδικότερα στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση δεν θα περιλαμβάνεται η διάταξη –όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί– σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλονταν ασφαλιστικές εισφορές σε όλους τους εταίρους και όχι μόνο στον διαχειριστή των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ).

Η επιβολή εισφορών θα δημιουργούσε πρόβλημα ιδιαίτερα στις εταιρείες startups οι οποίες επιλέγουν κατα κόρον αυτήν τη νομική μορφή επειδή είναι ιδιαίτερα ευέλεγκτη. Μόνο ο διαχειριστής υποχρεούται σε ασφαλιστική εισφορά, ο οποίος μπορεί και να μην είναι μέτοχος. Οι ΙΚΕ μπορούν να ιδρυθούν και να διαλυθούν ιδιαίτερα εύκολα και με χαμηλό κόστος, ενώ η είσοδος και έξοδος μετόχων γίνεται με μια απλή μετατροπή του καταστατικού της εταιρίας, χωρίς την ανάγκη συμβολαιογράφου.

Τονίζεται ότι ο ΕΦΚΑ έχει διαπιστώσει πως δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες για να αποφύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών έκλειναν τις εταιρείες τους μετά την εφαρμογή του Ν. 4387/16, προκειμένου να ανοίξουν ΙΚΕ, στις οποίες εισφορές καταβάλλει μόνο ο διαχειριστής.

Από τον Μάιο του 2016, λόγω των χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών, πολλοί επιχειρηματίες αναζητώντας μικρότερο λειτουργικό κόστος έκλεισαν τις εταιρικές δομές που είχαν, όπως ατομικές (μπλοκάκι), ΕΠΕ, ΕΕ και ΟΕ, ανοίγοντας ΙΚΕ.

Ο αριθμός των ΙΚΕ στη χώρα έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ από 4.419 το 2016 αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται περισσότερες από 40.400 Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες με τζίρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Η έκρηξη στη δημιουργία ΙΚΕ οφείλεται στις μικρότερες ασφαλιστικές αλλά και φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν συγκριτικά με τους άλλους τύπους εταιρειών.

Απάντηση